Een auto kost meer dan je denkt | inzicht in vaste lasten

Een auto voor de deur is een enorme luxe, maar daar hangt ook een flink prijskaartje aan. Ja, ook als je een tweedehands koekblik geparkeerd hebt staan, ben je al snel een paar honderd(!) euro per maand kwijt voor een auto. Wat kost dat dus eigenlijk, zo’n auto? Ik neem je mee langs een aantal kostenposten. Als je je bewust bent van de kosten, besluit je ook vaker te besparen op je vaste lasten. Ook daar geef ik tips voor.

Wat kost een auto?

Niet al de gemiddelde kosten die ik in deze blogpost noem, zijn natuurlijk op iedere auto en bestuurder van toepassing. In dit voorbeeld hebben we (het NIBUD en ik) het over een nieuwe auto en gaan we er vanuit dat je er de komende 10 jaar gelukkig mee door het leven rijdt. Je maakt niet vaak lange ritten, maar pakt de auto toch regelmatig. Een gemiddelde gebruiker dus. Niet met een Ferrari, maar een ‘doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-auto’. Een compacte klasse, want hey: Budgetproof. Gemiddeld rijd je zo’n 10.500 km per jaar in dit voorbeeld.

Kosten voor een rijbewijs

Laten we bij het begin beginnen. Zonder rijbewijs heb je ook niets aan een auto. In principe zijn rijlessen natuurlijk een eenmalige investering, maar als je dat papiertje – of eh, pasje – nog niet op zak hebt, is het toch een hoop extra geld. Een gemiddelde leerling heeft zo’n 30 tot 45 lessen á €50 nodig. Nou, tel maar op. Daar komen ook nog examenkosten (zowel praktijk als theorie) bij. Voor minder dan €2.000 ben je niet snel klaar. Godzijdank is een Nederlands rijbewijs inmiddels 10 jaar geldig. Anders was dat ook een duur grapje. Nu ben je – als je ‘m niet kwijtraakt – gelukkig maar €40 kwijt. Per gemeente verschillen de prijzen. In een kleine gemeente ben je vaak zowel voor je rijles als het rijbewijs minder kwijt.

Wat kost een auto?

Aanschaf/afschrijving van je auto

Naast een huis kopen, is een auto waarschijnlijk één van de duurste aankopen ever. Koop je nieuw of kies je voor een occasion? Zomaar zonder blikken of blozen een nieuwe auto kopen doen er maar weinig. Daar moet je goed over nadenken. Voor een auto in de compact klasse moet je wel minimaal €15.000 hebben gespaard voor een nieuw model.

Voor een auto in de compact-klasse betaal je al snel zo’n €111 per maand aan afschrijving zonder rente, maar dat is ook afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Wist je bijvoorbeeld dat nieuwe auto’s duurder zijn in gebruik dan occasions? Dat komt door de hoge afschrijvingskosten in de eerste paar jaar. Na 5 jaar is een nieuwe auto namelijk al 50% minder waard. Wow. En, een auto wordt sneller minder waard dan dat je meer kosten moet maken voor het onderhoud. Dat is goed om in je achterhoofd te houden.

Stel, je koopt een auto uit de compact klasse van een jaar of 4 oud. Je rijdt 3 jaar met deze auto. Na die 3 jaar ben je gemiddeld ongeveer 20% goedkoper uit dan wanneer je een nieuwe auto hebt aangeschaft.

Even bijtanken: brandstof

Denk bij de aanschaf van je auto ook goed na over het type brandstof. Dat is niet alleen van invloed op wat je tankt, maar ook wat je betaalt aan wegenbelasting bijvoorbeeld. Reken op zo’n €96 gemiddeld per maand aan brandstof.

Verzekering en belasting

O wat een vervelende kostenposten zijn dit toch. Maar je komt er niet onderuit. Een autoverzekering en wegenbelasting, of eh motorrijtuigenbelasting. Gelukkig bestaat er online genoeg vergelijkingssites om gemakkelijk de beste autoverzekering te kiezen. Net zoals bij een zorgverzekering, loont het namelijk ook om voor je autoverzekering het een en ander te vergelijken. Denk goed waar je je voor wilt verzekeren. De prijs van een autoverzekering is meestal afhankelijk van waar je je voor wilt verzekeren, het type auto en hoe snel de auto is. Voor de auto die we als voorbeeld nemen, ben je gemiddeld zo’n €110 per maand kwijt.

Wat kost een auto?

Onderhoud en reparatie van je autootje

Veel mensen vergeten dat het ook geld kost om je auto rijdend – het liefst in goede conditie – te houden. Een apk-keuring hier en een bandencheck daar. Een accu die niet mee wil werken bij koud weer of een kapot knipperlichtje. Stuk voor stuk snoept het van je budget. Reken gemiddeld op zo’n €75 per maand.

Onvoorziene kosten

Oeps, paaltje geraakt: even de bumper laten spuiten. Ojee, buiten het vak geparkeerd. Weer €90 armer. In de haast 5km te hard gereden en geflitst? Weg €40. Houd ook rekening met onvoorziene ‘grapjes’.

Zoals je ziet zit je al snel op zo’n €400 per maand. Oei. Slik. Dat is misschien een grotere kostenpost dan je denkt. Voor lasten waar je op kúnt besparen, is het ook raadzaam om het heft in eigen hand te nemen. Vergelijk die verzekering, check waar je het goedkoopst kunt tanken en houd bij de aanschaf van je auto rekening met alle factoren die invloed hebben op de afschrijving.

Heb jij een auto of doe je alles met de fiets of ’t openbaar vervoer?

Deze blog is samen met Overstappen.nl tot stand gekomen.

2 thoughts on “Een auto kost meer dan je denkt | inzicht in vaste lasten

  1. Daar sta je inderdaad niet zo bij stil… Ik vergiste me vooral in de kosten van diesel. Wij rijden een best ‘zware’ auto dus we wisten wel dat we veel motorrijtuigenbelasting zouden betalen, maar de diesel zou juist goedkoop zijn, dacht ik. Haha echt niet.

  2. Interessant! Ik denk soms aan een auto (of private lease) maar als ik die kosten dan zie… ga ik die paar keer per week wel met de trein! 😀

Comments are closed.