Heb jij weleens nagedacht over het opstellen van een levenstestament? Het blijkt namelijk dat veel Nederlanders hier weinig aandacht aan besteden. Terwijl een levenstestament in bepaalde gevallen een uiterst waardevolle taak vervult. Bovendien is het een geruststellende gedachte dat je alles goed geregeld hebt.
Wat is een levenstestament en waarom is het zo belangrijk? We zetten het voor je op een rijtje.
Bepaal zelf welke medische zorg je ontvangt
Iedereen houdt het heft graag in eigen handen. Maar er zijn situaties waarin dat eenvoudigweg niet mogelijk is, zoals bepaalde medische indicaties. Denk bijvoorbeeld aan nare situaties als een coma of andere aandoeningen waardoor het voor jou onmogelijk is om zelf beslissingen te nemen. Speciaal daarvoor bestaat het levenstestament. Je geeft vooraf aan wat jouw wensen zijn.
In een levenstestament staat onder andere welke zorg je wenst te ontvangen in specifieke medische condities. Want er is heel veel mogelijk om een persoon in leven te houden. De vraag is alleen of dat wenselijk is. Juridisch zit dit heel complex in elkaar. Door een levenstestament op te stellen bied je duidelijkheid en weet je zeker dat jouw wensen gerespecteerd worden.
Jouw bezit komt bij de juiste personen terecht
Een levenstestament is rechtsgeldig wanneer een persoon niet overleden is maar ook niet in staat is om zelfstandig rationele beslissingen te nemen. Het organiseren van je financiën valt daaronder. Besef wel goed dat een levenstestament uit veel onderdelen bestaat. Het is overigens niet nodig om alles tot in detail door te geven. Je bepaalt tenslotte zelf wat je belangrijk vindt.
Heb je een eigen bedrijf? Dan geef je aan wie de leiding krijgt wanneer jij hier niet toe in staat bent. Hetzelfde geldt voor een eigen woning. Je mag iemand aanwijzen die in jouw huis woont. Verder geef je aan of bepaalde schenkingen doorlopen en wat er met je belegde vermogen gebeurt.
Stel een levenstestament op in samenwerking met een notaris
Een notaris zorgt ervoor dat jouw levenstestament rechtsgeldig is. Daarnaast is het verstandig om een dergelijke expert naar het document te laten kijken. Een notaris weet namelijk precies wat de mogelijkheden en limieten van een levenstestament zijn. Daarom vervult de notaris meestal een adviserende rol. Hierdoor weet jij zeker dat je niks vergeet en het testament helemaal naar wens is opgesteld. De meeste mensen vinden het een fijn idee om in de wetenschap te leven dat alles goed georganiseerd is. Het levenstestament vervult daar een essentiële rol in.
Goed om te weten dat je veel verschillende onderdelen kan opnemen of weg kan laten in je levenstestament. Het lijkt mij in ieder geval verstandig om de voor jouw belangrijkste punten op te schrijven en te bespreken met een notaris. Gelukkig kan je een levenstestament altijd nog laten aanpassen.