Wandelen in Griekenland: Parnitha mountain

Sportief kan je me niet bepaald noemen, maar wandelen … daar ben ik dol op! Het liefst op onbekende plekken. Of beter nog: onontdekte vakantiebestemmingen. Onlangs strikte ik de veters van mijn wandelschoenen om in de Attica-regiode mooiste uitzichten van Athene en omgeving tegemoet te hiken. Ik beklom (een deel van) Berg Parnitha, maar ik ging óók op zoek naar het magische uitzicht op de Akropolis vanaf de Philoappos-heuvel in Athene. Lees mijn blog over het mooiste gratis uitzicht op de Akropolis vanaf Philpappos Hill of lees verder om meer te ontdekken over Parnitha mountain.

Parnitha in het kort

Parnitha ligt aan de noordwestelijke rand van Athene, met aan de westkant uitzicht op Viotia. De bergketen is verbonden met de berg Kithairon in het westen via het Skourta plateau, terwijl de oostelijke hoogten (Mavrovouni) zelfs helemaal reiken tot aan de Zuid-Euboïsche Zee-kust. Parnitha is ideaal voor een dag hiken, of een relaxte picknick op de berghelling.

Wat is de beste tijd om te wandelen in Griekenland?

De beste tijd om te wandelen in Griekenland is in het voorjaar. In de zomer kan het nogal heet en droog zijn rondom Athene, dus wil je de Parnitha beklimmen? Wandel dan tussen de bloemen en vogels door in de lente. Het najaar is in Griekenland meestal ook erg zacht én er staat flink wat in bloei. Ideaal dus voor een budgetproof vakantie buiten het hoogseizoen.

Toch liever in de zomer wandelen? Vertrek vroeg zodat je voor de hitte boven bent of kies ervoor om in de late middag te vertrekken aangezien je toch lekker lang van daglicht kunt genieten in de zomer.

Hoe kom je bij de Parnitha berg vanuit Athene?

Zin om de drukte van Athene even te ontsnappen tijdens je stedentrip of zomervakantie in de Griekse stad? Neem dan gewoon de trein en de bus naar de hoogste berg van Attica: Parnitha. In een uur en een kwartier met het ov ben je klaar om de hoogste top de beklimmen. Pak de trein vanuit Athene naar Metamorfosi (maximaal €7) en stap daar over op bus 724 (€2). Of pak een taxi (circa €40). Bus 714 vertrekt vanaf Vathi Square en Athene en brengt je helemaal naar de top. Ben je met je eigen auto? Neem dan de weg naar Lamia en sla af bij Parnitha.

Wandelen op Parnitha

Er zijn verschillende wandelroutes (wel 100), met diverse moeilijkheidsgraden, die je langs de mooiste uitzichtpunten leiden. Mag het nog wel een tikkie spannender? Je vindt er ook een groot aantal klimroutes. In het voorjaar is er zelfs een klimfestival in het bergdorpje Fyli. Terug naar de wandelroutes: tijdens je hikes op Parnitha kom je oude forten, kloosters, grotten, kloven en meren tegen. Je wandel door de prachtige natuur met wel 120 vogelsoorten en 800 verschillende soorten planten.

In het bergachtige gebied van Fyli, aan de westkant van de berg Parnitha, zijn de ruïnes van het fort van Fyli een mooi doel om naartoe te hiken vanuit het dorpje Fyli (ongeveer 10 km). De overblijfselen van het 3eeeuws fort steken op 850 meter hoogte uit boven de doorgang tussen de regio’s Attica en Boeotia. Het gigantische bouwwerk werd gemaakt van grijs kalksteen en had vroeger 4 torens, waarvan je nog maar weinig terugvindt.

Het fort staat ook wel bekend als het fort van de democratie, omdat het de plek is waar de Atheense generaal Thrasybulus de strijd tegen de oligarchie leidde, Athene bevrijdde. Het hoogtepunt van de hike is toch wel het uitzicht vanaf dit plateau. Wauw! Een perfecte plek om tot rust te komen of een picknick uit je rugzak te toveren.

Geheimpje: mocht je nou je wandelschoenen niet hebben ingepakt voor deze vakantie, dan kan je ook gewoon naar het fort toe rijden.

Hotel in Athene

Ik sliep tijdens mijn verblijf in het Athens Avenue Hotel: een prima uitvalsbasis om Athene en Parnitha mountain the ontdekken. Een comfortabele tweepersoonskamer met lekker bed en ruime badkamer kost circa 89 euro per nacht voor twee personen.

One thought on “Wandelen in Griekenland: Parnitha mountain

  1. Stukje Griekenland dat ik nog niet heb gezien maar wel heel benieuwd naar ben! Mooie foto’s!

Comments are closed.