Waarom dure, leren meubels uiteindelijk goedkoper zijn

Wordt het die leren vierzitsbank of een gestoffeerde bank? Meestal kijk je eerst naar het prijskaartje. Logisch. Je kan de aankoopprijs wel vergelijken, maar er zijn ook onderhoudskosten, reparatiekosten en vervangingskosten die mee zouden moeten wegen bij de aanschaf van nieuwe meubels. Uiteindelijk blijkt dan dat je initiële keuze ‘met gezond verstand’ misschien helemaal niet zo logisch is.

Aankoopkosten voor leren meubels

Over het algemeen zijn stoffen banken tussen 5% en 25% goedkoper dan een leren bank van dezelfde grootte. De belangrijkste reden voor het verschil in prijs, zijn de kosten van het materiaal. Wederom logisch.

Leren meubels worden als ‘tijdloos’ beschouwd, omdat ze heel veelzijdig en stijlvol zijn. Zoals een jeans een basic is in je garderobe, kan een leren bank de kameleon van je interieur zijn. En, goed om te weten: vaak hebben fabrikanten die leren bekleding gebruiken hogere eisen dan die stoffen bekleding gebruiken. De binnenkant van het meubilair moet immers net zo lang meegaan als het leer zelf.

Kosten voor onderhoud

Een van de grootste voordelen van leer is het uithoudingsvermogen. Leer is beter bestand tegen slijtage. Het is vrijwel onmogelijk om te scheuren (tenzij het heel oud is) en de kleur blijft lang mooi. Aniline-leer ziet er zelfs beter uit naar verloop van tijd en gebruik!

Maar, al het echte leer moet ook worden verzorgd. Zolang je je leren bank beschermt en schoonmaakt, zal ‘ie er jarenlang fantastisch uitzien en misschien zelfs wel een familiepronkstuk worden.

De enige echte kosten van lederonderhoud zijn de aankoop van een gedistilleerd water, een kleurvaste katoenen doek en een milde zeep zoals Neutrogena.

Aan de andere kant heb je stoffen bekleding, die vaak vervaagt, uitrekt en veel sneller scheurt. Een ongelukje op de bank betekent vaak een vlek forever. Zonde!

Aan de andere kant is stoffen bekleding onvermijdelijk gedoemd te vervagen, uit te rekken en uiteindelijk volledig te scheuren. Bovendien zuigt de meeste stoffeerstof vlekken en geuren op en houden ze daar voor eeuwig op slot.

Eventuele reparatiekosten

Dus, je hebt een mooie bank gekocht en er goed voor gezorgd. Dan slaat het noodlot toe …  Of misschien heeft je bank wel en paar zware jaren achter de rug. Grote kans dat er aan je leren bank niets te zien is. Leer is zo sterk, het wordt zelfs voor harnassen gebruikt. Maar een stoffen bank krijgt het zwaar te verduren en reparaties zijn helaas duur. Een deel van je bank opnieuw laten stofferen kost zo een paarhonderd euro. Je schrikt je wild! Vaak is het goedkoper om nieuw meubilair te kopen als je een deel van de stof moet laten vervangen. Een meubel dat opnieuw gestoffeerd moet worden is eigenlijk een beetje zoals een auto die total loss is: je zou ‘m misschien kunnen redden, maar het is het waarschijnlijk niet waard.

Je leren bank of stoel vervangen?

Hopelijk word je ouder dan je bank, maar met een leren bank is de kans zeker aanwezig dat ‘ie je hele leven meegaat. Leer is nou eenmaal extreem goed bestand tegen de tand des tijds. Wist je dat je een gestoffeerde bank wel 3 tot 4 keer opnieuw moet laten bekleden wil hij zo lang meegaan?

In veel gevallen zouden de ‘echte kosten’ van een stoffen bank in een paar jaar net zoveel zijn als de aanschafprijs van een leren bank. Een stoffen bank kost misschien minder bij aanschaf, maar zodra de eerste vlek verschijnt of er reparaties in het verschiet liggen wordt ‘ie een stuk minder betaalbaar.

een nieuwe leren bank moeten zijn. Dat komt omdat de “wittebroodswekenfase” van het bezitten van een gestoffeerd stuk eindigt zodra de eerste echte vlek verschijnt en er sprake is van een scheiding kort na de eerste opschoning of vervangingsschatting van de bekleding.

Conclusie: hoewel de aanschafkosten hoog zijn, heb je met goede leren meubels het meeste waar voor je geld. Zo simpel is het nou eenmaal. Je hebt niet alleen een hele stijlvolle bank, stoel of loveseat, maar je bent ook op de lange termijn een stuk minder geld kwijt. Tenminste, als je leren meubels van goede kwaliteit op de kop tikt. Daarover in een vervolgblog meer! Denk je dat je snel op je bank bent uitgekeken en wil je eens in de zoveel jaar gewoon een leuke, trendy bank aanschaffen? Dan zit je ook goed met een stoffen bank hoor. No worries! Economisch gezien is dat misschien niet de meest verstandige keuze, maar wel eentje waar je misschien heel blij van wordt.

One thought on “Waarom dure, leren meubels uiteindelijk goedkoper zijn

Comments are closed.