Vaste staanplaats op een camping; goedkoop vakantie vieren of niet?

Ik toerde laatst met mijn moeder over het Italiaanse eiland Sicilië. Onderweg naar onze AirBnB werden de weggetjes steeds smaller en kronkeliger … en toen was daar het schattige plaatsje Scicli. Ik was op slag verliefd op dit barokstadje. En er stonden ook nog mega veel huisjes te koop. Ik zag het wel zitten om een krotje op te knappen en daar vaker werkvakantie te vieren en het in de tussentijd te verhuren. Maar, na een beetje rekenen bleek het weinig lucratief. Althans, niet op korte termijn.

Even tussendoor; begrijp je waarom ik verliefd werd op het stadje Scicli? Maar ach. Naar Sicilië op en neer vliegen en een auto moeten huren om er te komen is nou ook niet bepaald lekker budget.

Wat wel voordelig en slim kan uitpakken als je graag een vaste stek hebt om vakantie te vieren, is een vaste staanplaats op een camping. Bijvoorbeeld in Nederland. Zo heb je een plek dichtbij huis waar je toch even kunt vluchten van de dagelijkse sleur of een volle agenda. Een heerlijke plek waar je alleen naartoe hoeft te rijden, dus; caravan aankoppelen en gaan! Of wat dacht je van een vakantiehuisje, chalet of stacaravan waar je altijd in tot rust kunt komen? Ik hoor het steeds vaker om me heen. En niet alleen bij gezinnen, maar ook juist stellen met een stressvolle baan kijken vaak naar een tiny house of vaste staanplek. Zoiets is natuurlijk een flinke investering, maar is het goedkoop vakantie vieren? Ik rekende het uit.

Gebruikte stacaravan

Een goede en ruime gebruikte stacaravan heb je al vanaf €15.000 a €25.000 (een tikkie luxer dan die op de foto boven deze blog natuurlijk). Reken dan op je mini-vakantieonderkomen met maximaal 2 slaapkamers en een badkamer. Gemiddeld prima geschikt voor een gezin met 1 of 2 kinderen. En oudere kids kunnen altijd nog een tentje voor de deur opzetten. Wel zo leuk. Voor stellen heb je ruimte genoeg natuurlijk met 2 slaapkamers. Mijn vorige woning had niet eens 1 slaapkamer. Moet je nagaan… Tipje: ga voor een stacaravan van pvc, dan heb je de minste onderhoudskosten volgens fervent kampeerders.

Wat kost een vaste staanplaats?

Na een rondje Googlen vond ik vaste staanplaatsen op campings in heel Nederland voor gemiddeld zo’n €1.500 tot €2.500. Laten we uitgaan van €2.000. Dat is meestal exclusief energiekosten. En die kosten zijn natuurlij geheel afhankelijk van hoe vaak je er bent en hoeveel energie je gebruikt. Als je vooral binnen zit te stoken en je computer energie vreet of voornamelijk buiten geniet en ’s avonds rond het kampvuur zit scheelt nogal natuurlijk.

weekendje goeree overflakkee beachlodge brouwersdam

Is een chalet of stacaravan met staanplaats voordelig op vakantie gaan?

Een stacaravan gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee als je ‘m goed onderhoudt vond ik online. Stel je koopt een gebruikte stacaravan van 5 jaar oud. Dan heb je nog 10 jaar te gaan, betekent €25.000 (aanschaf)/10 = €2.500 per jaar. Maar, daarbij moet je ook onderhoudskosten optellen. En vergeet de staanplaats niet van €2.500. Je bent dus in een jaar €5.000 + onderhouds- en gebruikskosten kwijt aan een vaste staanplaats met een gebruikte stacaravan. Goedkoop is het niet, maar wel een goedkope vorm van de extra luxe om op ieder moment op ‘vakantie’ te gaan en weg te vluchten naar een fijne plek. En, als je met een gezin met meerdere kinderen bent en een heerlijke plek hebt gevonden waar je graag keer op keer naar teruggaat, dan kan het ook nog stukken voordeliger uitpakken dan 1 of 2 keer per jaar  het vliegtuig pakken.

En, je kunt de stacaravan eventueel ook nog verhuren om een deel van de kosten te dekken. Maar reken je niet rijk, want dit is vaak geen vetpot.

Dit is een samenwerking.