Waar op letten bij een auto huren: het huurcontract

Nog geen half uur na ik op Sicilië landde stond ik al met de sleutel van ‘mijn’ Fiat 500 voor de komende week in mijn handen. Goals!  Lang leve express check in. Eindelijk een Fiatje (na een aantal mislukte pogingen bij andere verhuurmaatschappijen toen ik op pad moest met een Panda of minder Instagrammable auto). Op naar mijn droomlocatie op het Italiaanse eiland: Scicli. Maar daarvoor had ik wel een huurcontract getekend in een taal die ik helemaal niet spreek. Waar moet je op letten bij een auto huren in Italië en andere landen? En waar let je op bij het tekenen van een huurcontract? Samen met Sunny Cars leg ik ’t je uit!

Auto huren = meer vrijheid

Nog even dit: een auto huren is echt een aanrader. Ik ben niet het type strandvakantie en blijf nooit op 1 plek. Ik huur vaak een auto op m’n vakantiebestemming omdat ik me er heerlijk vrij mee voel. Je kunt gaan en staan waar je wilt en zóveel meer ontdekken. Maar om van die vrijheid te kunnen genieten, wil je natuurlijk wel zeker weten waar je voor tekent…

Het auto-huurcontract is niet altijd even duidelijk

Eerlijk is eerlijk, als ik van Sunny Cars niet van tevoren alle voorwaarden duidelijk (in het Nederlands) had ontvangen, had ik het bazige en gehaaste meneertje bij de verhuurmaatschappij (Sicily by Car) waarschijnlijk enigszins paniekerig gevraagd om uitleg. Nu was dat niet nodig, want Sunny Cars had alles voor me geregeld en de auto stond voor me klaar; ínclusief express check-in. Ik kon de de lange wachtrij dus overslaan. Thank god!

All-in auto huren

Bij Sunny Cars huur je all-in. Aanvullende verzekeringen? Niet nodig. Alles is inbegrepen. Dit vond ik persoonlijk heel erg prettig, want ik voel al lichtelijke paniek als je je bedenkt waar je allemaal extra voor moet betalen of wat er met een auto kan gebeuren. Zo huurden we afgelopen zomer een auto in Namibië (bij een andere verhuurmaatschappij) en daar moesten we flink aftikken voor simpele zaken waarvan je verwacht dat ze in je contract zitten. Wanneer je een auto huurt bij Sunny Cars, kun je na een simpele check en een handtekening op pad. Maar je wilt natuurlijk wel weten wáár je voor tekent.

Zeg nou eerlijk, wie kan hier wijs uit; deels in het Engels deels in het Italiaans.

Een auto huren; waar teken je voor?

Staat een van de volgende termen op je lokale huurcontract genoemd mét een bedrag erachter? Dan mag je best om verduidelijking vragen!

Supercover/SCDW

De supercover is een schadeverzekering waarmee je het eigen risico afkoopt en in sommige gevallen de waarborg verlaagt. Als je níet via SunnyCars huurt en dus niet all-in een huurauto boekt, kan deze verzekering wel slim zijn. Op een hoog eigen risico of een torenhoge waarborg zit je immers niet te wachten.

Personal Insurance/PAI

Met deze ongevallen-inzittenden verzekering wordt een som uitgekeerd in geval van (blijvende) invaliditeit of overlijden. Deze verzekering is vrijwillig. Check even bij je reisverzekering of dit gedekt wordt, dan heb je dit niet nodig.

Fuel Purchase Option

Geen zin om de auto weer met dezelfde volle tank af te leveren? Je kunt voor deze optie gaan zodat je de rekening later op je creditcard ziet verschijnen voor het tanken. Dit kost je wel de tankkosten plus aanvullende servicekosten. Niet erg budgetproof dus.

Upgrade

Ben je tevreden met je gereserveerde categorie? Niet tekenen! Een gratis upgrade is natuurlijk mooi meegenomen, maar daar worden geen kosten voor in rekening gebracht.

Roadside protection

Zie het als de ANWB die op je vakantieadres 24 uur per dag op komt draven bij een lege accu of als je vergeet te tanken. Heb je echt pech, dan is dit via de wagenparkaanbieder vaak al geregeld. In ieder geval wel bij Sunny Cars.

Tip! Bekijk m’n hele Siciliëroadtrip in de hoogtepunten van mijn Insta Stories @marloesbudgetproof.

‘Estimated charges’

Op je huurcontract staan ‘estimated charges’ dit is een schattig van het bedrag dat van je creditcard wordt afgeschreven na afloop. Klopt het bedrag? Dan kun je tekenen. Zorg er in ieder geval voor dat er geen aanvullend bedrag staat bij extra verzekeringen die je niet nodig hebt. Ook van tevoren gereserveerde extra’s vallen onder deze kosten.

Alle lokale huurcontracten worden aan het begin van de huur opgesteld met ‘estimated charges’. Dit is een schatting van het bedrag dat na afloop van de autohuur van je creditcard wordt afgeschreven. Het is dus handig om je huurcontract goed te lezen en pas te tekenen als je er zeker van bent dat het bedrag voor extra’s en aanvullende verzekeringen op nul staat. Aan het woord ‘estimated charges’ kun je ook al merken dat er iets niet helemaal pluis is. Heb je vooraf al extra’s gereserveerd die je ter plaatse nog moet betalen? Dan kunnen er wel estimated charges op staan, maar dus alleen voor de gereserveerde extra’s zoals een kinderzitje, hotelaflevering of GPS.

Ook een auto huren? Persoonlijk vond ik een auto huren bij Sunny Cars superfijn. Het lijkt misschien niet de meest goedkope autohuur, maar als je alle extraatjes erbij optelt en bedenkt hoeveel minder zorgen je je hoeft te maken, is het misschien wel de meest budgetproof optie! Een Fiat 500 voor een week kostte €280 (inclusief onbeperkt aantal kilometers en extra bestuurder). Check hier hoe goedkoop jouw huurauto uitpakt.