Met het vakantieseizoen voor de deur, denk je er misschien wel over na om met een camper op vakantie te gaan. Superleuk! Doen! En een campervakantie kan een stuk goedkoper uitpakken dan veel andere vakanties. Want met een camper heb je vervoer en een hotelkamer in één. Heb je een klein budget? Dan zijn er nog heel veel extra manieren om je campervakantie zo budgetproof mogelijk te maken.
Het laatste waar je je zorgen over moet maken tijdens een ontspannen vakantie is geld. Met deze tips helpen we je om je reis zowel budgetproof als ultiem genieten te maken!
Camper huren
Ja, een camper huren is een grote uitgave, maar niet zo groot als er eentje kopen. Wanneer je huurt hoeft je je ook geen zorgen te maken over reserveonderdelen en onderhoud van het voertuig. Wel zo fijn.
Kijk eens naar de mogelijkheden om privé-camper te huren in plaats van een camper van een verhuurbedrijf. Bijvoorbeeld via dit camper deelplatform. De meeste mensen die een camper hebben gebruiken ‘m maar een paar keer per jaar. De rest van de tijd staat hij op de oprit. Jij kunt ‘m dan huren. Het leuke van huren via een camper deelplatform zoals Goboony is dat het een stuk goedkoper is. Bovendien huur je vaak een veel leukere en persoonlijkere camper dan bij een verhuurmaatschappij. Maar het heeft ook andere voordelen. Particuliere verhuurders zijn vaak ook meer bereid om een deal te sluiten als je voor een langere periode boekt bijvoorbeeld.
Wees niet te ambitieus. Zoek een bescheiden camper, die zijn vaak goedkoper om te huren. Je hebt al die toeters en bellen helemaal niet nodig. Zolang hij maar een betrouwbare motor, voldoende slaapplekken en een kleine keuken en bergruimte heeft is hij goed genoeg voor een week of twee in de zon. Je brengt toch de meeste tijd buiten door.
Tip! Als je toch van plan bent een camper te kopen, kun je ‘m ook zelf verhuren wanneer hij niet wordt gebruikt. Pas op met de camper financieren en dan met de verhuur de financieringskosten dekken. Verhuurinkomsten zijn natuurlijk nooit 100 procent gegarandeerd, dus zorg er altijd voor dat je het kunt betalen. Ook als je ‘m niet verhuurt.
Plan je vakantiebestemming slim met een camper
Ga je met de camper op vakantie, dan kun je waarschijnlijk altijd wel ergens last-minute een plekje op een camping vinden. Maar van tevoren reserveren kan handig zijn. Vooral in het hoogseizoen. Zo hoef je niet veel te betalen omdat de enige camping die plek heeft een 5-sterren-camping is.
Boek je je camping van tevoren, dan kan je ook wat research doen. Want veilig slapen op een camping is een fijn idee. Maar heb je al die extraatjes zoals zwembaden, clubhuizen, restaurants, entertainment en winkels wel nodig? Het zwembad is bijvoorbeeld leuk voor een frisse duik, maar de zee is meestal beter. Én vaak gratis.
Bedenk ook hoe ver je eigenlijk wilt reizen. De brandstofprijzen liegen er niet om de laatste tijd. Ga je ver op vakantie met de camper, dan slaan brandstofprijzen een flink gat in je vakantiebudget.
Tip! Als je in de maanden voor je reis lid wordt van een paar campergroepen op Facebook, kun je vragen stellen en tips verzamelen van medereizigers die met hun camper naar de plekken zijn geweest die jij wilt bezoeken.
Wildkamperen
Sta je liever niet tussen de andere vakantiegangers met je camper? Ga avontuurlijk wildkamperen. Maar dat mag niet overal! In Noorwegen of Schotland, bijvoorbeeld, zijn er ‘right to roam’ wetten die het toestaan om voor een paar nachten te kamperen op een niet omheind land, zolang je geen sporen achterlaat. Zoek goed uit wat wel en niet mag op jouw vakantiebestemming, zodat je goed voorbereid bent waar je mogelijk betaalde campings kunt overslaan.
In Frankrijk en verschillende andere Europese landen heb je ook heel veel gratis of goedkope stopplaatsen langs de weg. In Japan trouwens ook, maar dat is nogal ver met je camper. Heel gezellig zijn deze stopplaatsen niet, maar je houdt er wel meer vakantiebudget door over voor een gezellige invulling van de dag.
Koken in de camper
Een van de leukste dingen van een camper is dat het een vakantiehuisje op wielen is – vaak compleet met kookgelegenheid. Simpele maaltijden zijn gemakkelijk te bereiden op een gaspitje of barbecue. Plan je maaltijden vooraf en wissel af met afhaalmaaltijden en restaurants. Stel je voor hoe lekker die patatjes aan zee zullen smaken als je ze bewaart als traktatie aan het einde van de week.
Boodschappen doen en je eigen maaltijden maken bespaart niet alleen geld, maar is ook heel leuk. Want wie vindt het nou niet leuk om op ontdekkingstocht te gaan in een buitenlandse supermarkt? Ben je van plan om zelf te koken? Neem dan ook kleine flesjes en pakjes mee van basisbenodigdheden zoals olijfolie, zout en suiker.
Plezier in de buitenlucht
Ga eropuit, lekker in de buitenlucht! Zoek van tevoren uit wat er te doen is op je vakantiebestemming en waar je gratis naartoe kan. De natuur heeft genoeg gratis activiteiten te bieden voor een ontspannende of avontuurlijke vakantie. Reis je met kids? Neem dan ballen, fietsen en buitenspeelgoed mee zodat ze zichzelf kunnen vermaken. Vergeet ook niet een paar boeken en binnenspelletjes mee te nemen, voor het geval het slecht weer is.
Ga niet in het hoogseizoen
Als je niet gebonden bent aan de zomervakantie, kan je aanzienlijk op de kosten besparen door de maanden tussen juni en augustus te vermijden. Dat is wanneer gezinnen hun uitstapjes plannen. Reizen na september of voor juni betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over of het te warm wordt om in de camper te slapen. En als het regent, kun je lekker in de camper kaarten of lezen tot de regent stopt. Hoe prachtig is het om de zon weer tevoorschijn te zien komen op het strand vanuit je camper?!
Bezoek de minder bekende plekjes
In plaats van naar een populair strand te gaan, kan je beter wat verder van de gebaande paden afgaan en een iets minder bekende plek proberen. Dat is niet alleen leuk, maar de verborgen pareltjes zijn vaak ook goedkoper. Trek eens een dag of twee uit om op ontdekkingstocht te gaan. Wie weet welke mooie plekjes je tegenkomt.
Plan waar je tankt
In plaats van te tanken bij een duur tankstation aan de snelweg, kun je beter van tevoren plannen waar je de tank van de camper goedkoop volgooit. Daar zijn heel veel verschillende apps voor die dat voor je uitzoeken. Probeer ook je rijstijl eens aan te passen. Want hoe netter je rijdt, hoe minder brandstof je verbruikt terwijl je het landschap onderweg bewondert.
Vermijd tolwegen
Heb je de tijd? Plan de routes zo dat je de tolwegen vermijdt. Sommige landen zoals Frankrijk en Spanje zitten vol met tolwegen – die kunnen enorm veel geld kosten. De alternatieve route is ongetwijfeld mooier en helpt je binnen je vakantiebudget te blijven. Maar ze kosten vaak wel meer tijd.
Houd je aan je vakantiebudget
Bepaal voor vertrek een budget voor benzine, eten, snacks, activiteiten en souvenirs. Wanneer je voor je vakantie even nadenkt over je vakantiebudget, is het makkelijk om de uitgaven onder controle te houden. Houd hoe dan ook altijd een beetje geld achter voor pech onderweg. En zorg dat je altijd wat contant geld bij je hebt, voor het geval je bij een attractie of op de camping niet kan pinnen.
Tip! Stel voor jezelf een dagelijks budget vast en onthoud dat als je je er tijdens het eerste deel van je vakantie aan houdt, je tegen het einde van de vakantie misschien een beetje meer kunt uitgeven. Leer de kinderen ook om slim met hun vakantiezakgeld om te gaan, zodat ze het de rest van de vakantie niet zonder hoeven te stellen.