Zuinig autorijden; dit moet je weten over je autobanden

Naast mijn hypotheek ben ik maandelijks het meest kwijt aan mijn auto. Afschrijving, onderhoud, tanken, verzekering, wegenwacht … you name it. Lekker praktisch een autootje, dat wel. Maar best een flinke kostenpost. Wist je dat je autobanden een grote rol spelen bij hoeveel je maandelijks uit je spaarpot moet vissen om je auto te betalen? Samen met bandenjager.nl geef ik je graag tips hoe je banden kunnen bijdragen aan zuinig(er) autorijden. 

Kies de juiste banden

Eerlijk is eerlijk, ik heb geen verstand van bandenmerken. Michelin, Goodyear, Pirelli, Continental of Vredestein … allemaal best wat mij betreft. Maar mijn vriend denkt daar anders over. En wist je dat de juiste band (met een lage rolweerstand) je wel tot 7% brandstof kan besparen? Laat je dus altijd goed informeren door een specialist. En nee, duurder is niet altijd beter. Je kunt je ook altijd zelf even op het bandenlabel storten. Dat wist ik niet, maar dit label vertelt je meer over het brandstofverbruik, de rolweerstand, de remweg bij regen en de hoeveelheid geluid die de band maakt.

Ik had zelf laats een lekke band (de 2ein mijn 12-jarige rij-carrière) en heb nu geen reserveband meer. De reserveband (een volwaardige, geen thuiskomertje) zit nu op de plek van de lekke band, en nu pas merk ik hoeveel verschil er is tussen autobanden.

Op tijd je banden vervangen

Check regelmatig het profiel van je band of je nog wel veilig (en zuinig) onderweg bent. Wacht niet totdat je echt niet meer verder kan rijden. Dat kan namelijk duur uitpakken. Dan sta je bij de garage en zeg je makkelijk ‘doe maar’, met een flinke rekening als resultaat. Neem zelf het heft op tijd in eigen handen zodat je kunt kiezen waar en door wie je je banden laat vervangen. Gezien mijn gebrek aan reserveband moet ik zelf ook op zoek naar minimaal 1 nieuwe band. De goedkoopste autobanden van Bandenjager.nl bijvoorbeeld, kosten aanzienlijk minder dan wanneer ik ze bij de garage koop. Shop around, zoals ik altijd zeg!

Bandenspanning controleren

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft je bandenspanning invloed op hoe lang je auto erover doet om te remmen en hoe ‘ie op de weg ligt. Wanneer je banden op de juiste spanning zijn, hoef je minder vaak te tanken en gaan je banden langer mee. En wist je dat een band die 30% te weinig spanning heeft maar liefst 50% sneller slijt dan wanneer je bandenspanning in orde is? Het levert je niet alleen een besparing van de band zelf op, maar ook van de brandstof zoals ik al zei. Het scheelt tussen de 5 en 7%.

Ik tank tegenwoordig ongeveer €55 per week. Ik woon immers sinds juni veel verder van mijn vrienden, familie en opdrachtgevers vandaan (maar dichter bij mijn vriend). Stel dat de juiste bandenspanning 5% in brandstof scheelt, dan bespaar ik bijna €150 per jaar. Joe! Even m’n bandenspanning checken.

Hoe weet je eigenlijk op welke spanning jouw banden het best presteren? Staat gewoon in je instructieboekje, in de binnenkant van het tankklepje of op de sticker aan de binnenkant van de deur, en natuurlijk kun je het ook vaak online vinden.

Dat checken (en op spanning brengen) kan trouwens bijna bij elk tankstation. Vaak tegen betaling langs de snelweg (50 cent voor 5 minuten of iets dergelijks), maar als je in een dorpje woont heb je kans dat het helemaal gratis zo gepiept is. Iedere maand dus even checken, bij voorkeur als je banden koud zijn. Dat betekent dat je auto minimaal een uur heeft stilgestaan of je niet langer dan 5 kilometer hebt gereden. Geen paniek, het is echt niet moeilijk. Ik kan het ook!