Thuis koken als in een sterrenrestaurant: achter het Borettifornuis met topkok Ben van Beurten

Als ik later groot ben wil ik een Boretti-fornuis. Zo’n superpretty fornuis dat eeuwig meegaat, inclusief bijpassende leefkeuken. Of als we in de budgetprooi-sferen blijven: eentje van M-System – het kleine zusje van Boretti – is ook goed! Een tijdje terug was ik op bezoek in het Boretti Experience Center waar topkok Ben van Beurten samen met ons allerlei lekkers klaarmaakte in de complete Boretti-keuken.

Liefde voor dit fornuis!

Ben praatte honderduit over voeding, zijn kookervaring (hij werkte o.a. met Jamie Oliver) en kooktechnieken, maar hoe snel hij ook bevlogen ratelde, de lunch stond door zijn enthousiastme iets later op tafel waardoor ik een deel moest missen. Daarom wilde ik ook graag zelf het recept hebben én vond ik het een leuk idee om het ook met jullie te delen.

Wil jij in je eigen keuken ook een topkok-gerecht klaarmaken? Ik deel het recept voor spaghetti met knoflook, chili en pangritata á la Ben van Beurten en Boretti. Blijf lezen voor een budgetproof vervanger voor parmezaanse kans.

Recept pasta met knoflook, chili en pangritata

Benodigdheden pasta

  • ½ pak spaghetti (of andere pastavorm)
  • ½ bleekselderij
  • ½ chili
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Parmezaanse kaas

Kookinstructies pasta

  • Snijd de bleekselderij en chili in kleine brunuoise (kleine blokjes)
  • Snijd de knoflook fijn
  • Kook de spaghetti al dente
  • Fruit de knoflook, bleekselderij en chili aan in de olie
  • Doe hier de gekookte spaghetti bij en roer dit goed om
  • Op smaak brengen met peper en zout en paar druppels citroen sap

Recept pangritata

Pangritata was vroeger voor de armen een vervanger van Parmezaanse kaas. Letterlijk betekent het zelfs iets als ‘de Parmezaan van de arme man’.

Benodigdheden pangritata

  • 200 gram broodkruim (of in ons geval: kleine broodstukjes zo groot als croutons)
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ schil van citroen (alleen het gele, het witte is bitter)
  • 8 lepels olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 takje tijm
  • Ansjovis (optioneel)

Kookinstructies pangritata

  • Snijd de knoflook fijn
  • Snijd het citroen schilletje fijn
  • Doe de olijfolie in een koekenpan
  • Bak hier rustig het broodkruim, tijm en knoflook mooi goudbruin
  • Als laatste de citroen en bak nog 30 seconden verder
  • Breng het op smaak met peper en zout
  • Laat het op vetvrij papier verder afkoelen

Let op: als je ansjovis gebruikt, doe je eerst de ansjovis bij de olijfolie en dan ga je verder met de volgende stappen. Als je de spaghetti op het bord doet, bestrooi je het met pangritata en versgeraspte Parmezaanse kaas.

Volledig Italiaans menu

Wil je er een uitgebreid menuutje van maken? Dan kun je er ook als voorgerecht Caprese met citroenschaafsel en als hoofdgerecht zalm (gebakken op de huid) en asperges met pancetta bij serveren. Italianen sluiten natuurlijk af met panacotta of tiramisu en een goede espresso.

Eet smakelijk!

Ps. een bezoekje aan het Boretti Experience Center is zeker de moeite waard voor keukeninspiratie. Ieder weekend staat er ook een goede kok in de keuken die je meer vertelt over het gebruik van de apparatuur en hoe je het lekkerste eten in je Boretti-keuken bereidt.