Skivakantie: wat te kopen, lenen of huren?

De kosten voor een skivakantie kunnen flink oplopen als je de reis, accommodatie, lifttickets en lessen bij elkaar optelt. Als je ook nog nieuwe wintersportkleding én een skiuitrusting moet aanschaffen, zou dit weleens een hele dure vakantie kunnen worden. Dus wat te kopen, lenen of huren om je wintersportvakantie wat budgetvriendelijker te maken?

Tenzij je een ervaren skiër bent die geen seizoen op de piste wil missen, heb je waarschijnlijk geen eigen ski’s en bijbehorende uitrustig. Een vraag die vaak gesteld wordt door mensen die hun eerste skivakantie plannen of misschien al een tijdje niet geweest zijn, is: kan je beter kopen, lenen of huren?

Het antwoord op die vraag hangt af van wie je bent, je vaardigheidsniveau en wat je uit je ski-ervaring wilt halen. Dus wat te lenen? Wat te kopen? En wat te huren? Van dames skibroek tot handschoenen, skibril en bescherming: samen met Protest Sportswear zet ik alles op een rij voor je komende wintersportvakantie.

Nieuwe wintersportkleding aanschaffen met korting? Gebruik de Protest kortingscode budgetproof10 voor 10% korting in de Protest webshop. Deze code is geldig tot en met 31 maart 2022 en geldt zowel voor de nieuwe als oudere collecties.

Skibroek

Een skibroek kan je prima lenen van familie of vrienden. Maar wil je de blits maken op de piste? Dan trakteer je jezelf natuurlijk op een dames- of heren skibroek van mijn favoriete betaalbare merk: Protest. Als je je goed voelt op de ski’s of op je board, merk je dat ook zeker in je vaardigheden op de piste. De meeste skiërs geven de voorkeur aan een geïsoleerde skibroek, maar je kan ook voor een exemplaar zonder isolatie gaan (vaak goedkoper) en daar thermo-ondergoed onder dragen. Boarders zijn ook echt gebaat bij waterdichte onderkleding, aangezien je veel op je bips in de sneeuw zit.

Ski-jas

Of je nu gaat voor een gewatteerd exemplaar of een waterdichte soft shell: een goede dames ski jas of heren ski jas is een must. Zoek er een met een sneeuwvanger die je om je middel vastmaakt. Zo komt er geen sneeuw onder je jas als je een duikeling maakt op de piste. Check ook of de jas een zakje heeft (bij voorkeur bij de pols) om je skipas in te bewaren. Lenen is zeker een optie, maar als je een exemplaar koopt dat je in het dagelijks leven ook met plezier draagt, sla je 2 vliegen in 1 klap. En, bijkomend voordeel: ski-jassen zijn vaak heerlijk warm.

(Thermo)laagjes

Veel laagjes en thermokleding. Dat is het geheim van warm blijven op de berg. Kies ademende stoffen die vocht afvoeren. Katoen is dus op de piste juist geen goed idee. Fleece is bijvoorbeeld ideaal als tussenlaagje. Het is licht, warm en sneldrogend. Dat is hartstikke handig als je je trui ’s avonds na alle inspanning misschien toch nog even wil wassen. Laagjes en thermo-kleding kan je prima lenen. Vaak draag je ze onder je kleding, waardoor je niet eens ziet. 

Skibril

Skibrillen zijn er goedkoop en wat ehhhh, minder goedkoop. Maar als je eenmaal een duurdere skibril probeert, wil je nooit meer terug. Tip: verwisselbare lenzen zorgen voor een betere zichtbaarheid bij verschillende weersomstandigheden. Voor een eerste vakantie kan je een skibril prima van iemand lenen. Zeker omdat je dan ook kan uitproberen wat je fijn vindt. Maar, zorg er wel voor dat je voorkomt dat er krassen op de glazen komen. Sommige wintersporters skiën liever met een zonnebril, zorg dan dat je tenminste gepolariseerde glazen hebt.

Skihandschoenen

Op de piste heb je echt wel andere handschoenen nodig dan die je draagt voor een winterse wandeling met de hond. De belangrijkste factoren om naar te kijken bij het aanschaffen van handschoenen zijn waterdichtheid en isolatie; verder hoef je er echt geen fortuin aan uit te geven. Tip: als je ze aan je polsen kan vastmaken verlies je er minder snel eentje in de stoeltjeslift. Leen je handschoenen? Zorg er wel voor dat ze qua maat goed zijn. Te kleine of strakke handschoenen hebben koude handen tot gevolg.

Skihelm

Een goede skihelm is niet alleen een must, maar ook direct een flinke investering. Ik ben dol op mijn helm met gouden glitters, maar hij was me toch een portie duur. Je kan al een skihelm huren voor zo’n €15 per week. Dat zou ik dus lekker doen als je af en toe naar de sneeuw gaat. Persoonlijk zou ik m’n helm nooit uitlenen. Je weet niet wat ermee gebeurt en of hij nog net zo veilig is als voorheen wanneer je ‘m terugkrijgt.

Skisokken

Lange, warme, naadloze sokken zijn essentieel als je je comfortabel wilt voelen op de piste. Dit geldt vooral voor skiërs, wiens voeten elke dag de hele dag stevig opgesloten zitten in harde schoenen. Ademend vermogen en vulling zijn factoren waarmee je rekening kan houden, maar die eigenschappen kunnen de prijs wel een beetje opdrijven. Skisokken kan je ook prima lenen, mits je geen enorme stinkkakkies hebt. Schaf bijvoorbeeld één leuk exemplaar aan en leen een paar extra.

Uitrusting: ski’s, snowboard, schoenen en stokken

Vaak is het meenemen van je eigen materiaal goedkoper dan huren (tenminste, als je het al hebt – niet als je het nog moet aanschaffen). En, het is superfijn om je eigen materiaal te hebben dat aan al je wensen voldoet. Zo is het direct optimaal genieten op de piste. Maar voor een eerste wintersportvakantie zijn eigen ski’s en schoenen (of een snowboard natuurlijk) echt geen must. Gehuurd materiaal is tegenwoordig over het algemeen zeer goed onderhouden en kan van dag tot dag worden geüpgraded als de omstandigheden veranderen. Je wintersport-uitrusting van iemand lenen? Doe jezelf een plezier en doe het niet, tenzij het echt precies een 100% match is qua lengte van de ski’s/het board en de maat schoenen. Universele items zoals een ski-tas of verstelbare stokken kan je natuurlijk wél prima lenen.

Pols-  en rugbescherming

Polsbeschermers en rugbescherming zijn alleen essentieel voor snowboarders, voor wie vallen op je handen of rug onvermijdelijk is. Lenen of huren? Zeker doen als je nog niet zo ervaren bent!

Protest kortingscode

Gebruik de Protest kortingscode budgetproof10 voor 10% korting in de Protest webshop. Deze code is geldig tot en met 31 maart 2022 en geldt zowel voor de nieuwe als oudere collecties.

Alle foto’s zijn van Protest Sportwear: deze nieuwe collectie is druppelt nu langzaamaan binnen op de site.