Sightseeën en je vakantiebestemming ontdekken op de fiets

Ik ben dol op fietsen, maar toen ik hartje centrum in Haarlem woonde ging ik overal lopend naartoe. Inmiddels in Amersfoort neem ik weer vaker de fiets. Lekker je fietsje pakken en op pad gaan… Heerlijk gevoel! Zo wil ik binnenkort nog een uurtje naar Utrecht of Hilversum fietsen. Maar ook in een ‘vreemde’ stad, bijvoorbeeld als ik op vakantie ben, stap ik graag op de fiets. Sightseeën en je vakantiebestemming op de fiets ontdekken is echt een aanrader én lekker budgetproof.

Neem je normaal een taxi of stap je in de bus, tram of metro als je in een andere stad bent? Huur eens een fiets of neem je eigen fiets mee op de dakdrager. Op de fiets zie je zoveel meer dan ondergronds of vanuit de bus of taxi. Neem maar van mij aan dat het je vakantie écht leuker maakt. Vind je het een beetje spannend om je in een (vreemde) stad op je fietsje tussen het verkeer te begeven? Wij Nederlanders zijn goed op de fiets. Geen paniek, rustig aan en goed kijken. Op de fiets een stad verkennen is echt genieten! Ik verzamelde al eerder een aantal leuke bestemmingen en routes om met de fiets te ontdekken.

fiets huren
Op de fiets door Rotterdam

Londen, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, de Veluwe, KOS-stad en Goeree Overflakkee: stuk voor stuk heb ik er veel plezier gehad op de fiets (op vakantie). Zo fijn om de sfeer te kunnen proeven, lekker buiten te zijn en overal heen te kunnen wanneer jij maar wilt. Geen wachttijden, opstappen en gaan! Ik verkies m’n fiets regelmatig boven het openbaar vervoer en neem mijn fiets dan mee met de auto.

Wat kost een fiets huren voor 24 uur?

OV fiets

Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 3,85 per 24 uur. Wil je langer fietsen met je OV-fiets, dan betaal je een extra huurperiode (tot maximaal 72 uur). Na 72 uur betaal je daarbij per 24 uur een toeslag van €5. Korte tripjes zijn dus voordeliger.

goedkoop een fiets huren

Een fiets huren in grote (internationale) steden

  • Londen €20, maar gratis als je ‘m binnen een half uurtje weer op de volgende stop in ’t rek zet.
  • Utrecht €8
  • Parijs €9 (voor 2 uur via Vélib) of €15 via een verhuurmaatschappij
  • Rotterdam €6 à €7 per dag
  • Amsterdam €4 à €7 per dag
  • Stockholm €30
  • Haarlem €10
  • Arnhem €7,50

Zelf je fiets meenemen op vakantie

Een prima dakdrager of fietsendrager voor je auto heb je al vanaf €60. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt en met een paar vakanties of tripjes met de fiets heb je het bedrag er al uit. Zeker een budgetproof alternatief dus, zoals je ziet.

Neem je je fiets liever mee in de trein? In de meeste internationale treinen kun je gewoon je fietsje meenemen, maar wel tegen betaling. Let wel op dat ‘ie vaak ingepakt moet zijn in een fietshoes en dat ’t best wat kost om je fiets mee te nemen in de trein. Tussen de €12 en €25 meestal.

Neem jij je fiets weleens mee op vakantie?