Je blog online beter vindbaar, SEO tips

bloggertips SEO

Met m’n werk ben ik er dagelijks mee bezig: online vindbaarheid / SEO. Wat doe ik dan voor werk? Dat kun je lezen op m’n ‘over Budgetproof‘ pagina. Maar waarom zou ik wat ik weet niet delen met andere bloggers? Vandaag daarom een artikeltje over hoe je je blog beter kunt laten vinden door zoekmachines zoals Google. Een soort eerste hulp bij SEO (zoekmachine optimalisatie) / bloggen. Hier volgen wat tips hoe je je blog online beter vindbaar kunt maken. Weet je niet hoe je dit moet doen? Blijf mijn online vindbaarheid-blogserie volgen 😀 ik zal binnenkort op een aantal punten dieper ingaan. Dit is natuurlijk lang niet alles, maar een aantal basistips waarmee je zo aan de slag kunt. Vergeet ook niet om me te laten weten of je dit artikel handig vond en meer wilt lezen. Zit je er klaar voor? Hier volgen 13 tips (in willekeurige volgorde).

1. Meld je blog aan bij Google / vraag Google je site te indexeren

Soms wordt er vergeten om Google überhaupt te laten weten dat je blog bestaat. Dit is natuurlijk wel handig wil je gevonden worden in de zoekmachine resultaten. Als je blog nieuw is kan het tot wel 3 maanden duren voordat Google uiteindelijk eens op je blog terechtkomt. Meld je blog daarom gelijk aan via Google Webmaster  Hulpprogramma’s of vraag Google je site te indexeren.

2. Wees aanwezig op Social Media

Hoe meer je op verschillende Social Media kanalen aanwezig bent (onder je blognaam natuurlijk) hoe vaker Google je tegen zal komen en hoe makkelijker je gevonden wordt. Meld je blog aan bij Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Google+, etc. en vergeet deze pagina’s niet te vermelden op je blog. Dit is niet alleen voor Google fijn maar ook voor je bezoekers natuurlijk :). Zorg dat je artikels gemakkelijk gedeeld kunnen worden via Social Media. Gratis reclame is nooit weg ;).

3. Geef je blog en artikels een (pagina)titel

Vergeet niet om je blog een paginatitel te geven. Deze titel wordt vermeld in Google, maar ook bovenaan de pagina in je browser. De paginatitel en beschrijving zijn twee van de belangrijkste indicatoren voor Google om te kunnen bepalen waar je site of blog over gaat. Je blog een paginatitel geven kun je doen in de instellingen van bijvoorbeeld WordPress, maar ook in de HTML (head). De titel mag maximaal 60 tekens zijn, anders wordt het afgekapt. 

bloggertips SEO

4. Werk met tussenkopjes (H1 en H2)

Het gebruik van kopjes is niet alleen voor je lezers handig. Ook Google scant door middel van de kopjes waar je pagina of artikel over gaat. Als je een beetje je weg in HTML codes kent dan herken je H1 en H2 waarschijnlijk wel. Hoe groter de kop (H1>H2), hoe belangrijker de informatie.

5. Optimaliseer op zoekwoorden

Een percentage van je bezoekers komt altijd via de organische zoekresultaten (dit zijn zoekresultaten waar niet voor betaald is). Bij mij komt gemiddeld 30% van m’n bezoekers via een zoekmachine terecht op m’n blog. Probeer daarom als je een artikel schrijft te bedenken waarop mensen zouden zoeken zouden ze meer willen weten over het onderwerp waarover jij schrijft. Het zou zonde zijn als je een fantastisch artikel hebt geschreven, maar niemand het kan vinden omdat je Google eigenlijk niet goed hebt laten weten waar het over gaat. Maar niet elke zoekwoord is een goed zoekwoord. Hier zal ik later in de Eerste hulp bij SEO/bloggen serie op ingaan.

6. Voeg ’n beschrijving (meta description) toe

Voor je blog en je artikels afzonderlijk kun je een korte beschrijving (maximaal 160 tekens) toevoegen waarin je uitlegt waar je artikel of blog over gaat. Vergeet natuurlijk niet je zoekwoord te vermelden in deze meta description. De meta description van je blog kun je aanpassen in de instellingen van je blog of in de HTML (head). Voor het toevoegen van meta descriptions en titles bij elk artikel bestaan er ook fijne plugins zoals All in One SEO Pack en WordPress SEO by Yoast.

bloggertips SEO

7. Gebruik zoekwoorden in je blogartikel titels

Deze lijkt me meer dan logisch. Als je begrijpt wat ik net heb uitgelegd over hoe belangrijk je titels en beschrijvingen zijn dan snap je ook dat je in deze beschrijvingen en titels natuurlijk wel het zoekwoord moet noemen wat van belang is bij je artikel.

8. Relevante interne en externe links / link je zoekwoorden

Google is gek op links. Maar wel relevante links, want Google wil de zoekresultaten natuurlijk zo goed mogelijk afstemmen op de zoekopdracht van degene aan de andere kant van de computer. Door ergens naartoe te linken (of het nou extern of intern is) vertel je Google dat die link van belang is voor wat jij hebt geschreven en waar jij op hebt geoptimaliseerd. Schrijf ik over Essie nagellak? (Essie nagellak is in dit geval m’n zoekwoord) dan link ik de woorden Essie nagellak naar één van m’n eigen artikels of een externe pagina. Zo gaat Google er vanuit dat de pagina waar jij naartoe linkt gaat over deze woorden. Als je dit goed doet dan is dit een goede toevoegingen voor je online vindbaarheid.

9. ALT-tag op je foto’s

Geef je foto’s altijd een naam. Een ALT-tag is de naam van de afbeelding op je blog/site. Beschrijf je afbeelding in maximaal 5 woorden in de ALT-tag. Door je foto’s een ALT-tag te geven geef je Google meer informatie over deze foto. Een mooie bijkomstigheid is dat je blog zowel bij de ‘gewone’ zoekresultaten gevonden wordt als bij de foto’s. Tekst wordt in combinatie met een foto waardevoller.

bloggertips SEO

10. Plaats je zoekwoord in het begin van je artikel

De eerste paar woorden van je artikel ziet Google als de belangrijkste woorden. Noem daarom je zoekwoord in de eerste 50 woorden van je artikel. Ook als je geen meta description toevoegt aan je artikels dan kiest Google zelf een deel uit je artikel, meestal de eerste paar zinnen.

11. Plaats je zoekwoord in de url van je blog of artikel

De URL van je blog of artikel is echt één van de belangrijkste onderdelen van een goede vindbaarheid. Zoekmachine’s analyseren waarover een pagina gaat. Als de inhoud en de URL overeenkomt betekent dit dat jouw pagina relevant is voor dt betreffende zoekwoord. Probeer daarom altijd je zoekwoord terug te laten komen in je URL. WordPress maakt automatisch een URL aan bij een artikel maar wist je dat je dit ook zelf kunt veranderen? Doe dat dan ook!

12. Niet overdrijven

Pas op voor zogenaamde ‘keyword stuffing’. Het te veel en overdreven gebruik van je zoekwoord (volproppen) kan door de lezers van je blog en door Google worden afgestraft. Je lezers blijven weg omdat ze je artikel niet lekker kunnen lezen en Google ziet dat je overdrijft dus vindt je artikel niet meer relevant voor de zoekmachine resultaten.

Vervolg eerste hulp bij SEO / bloggen serie

Natuurlijk zijn er ook nog dingen van belang zoals de zoekwoord concurrentie, je domeinnaam, originele content, Google updates en autoriteit van je pagina/blog. Ik kan nog veeeeel meer vertellen over SEO en hoe je je pagina beter vindbaar kunt maken (bijvoorbeeld door link building, het toevoegen van een sitemap of de prestatiesnelheid) maar daar ga ik vandaag niet verder op in. Vond je dit artikel leuk en wil je meer weten over SEO (zoekmachine optimalisatie)? Let me know in de comments :). Natuurlijk weet ik niet alles over Google en SEO en soms is Google ook een beetje een raadsel, maar toch vind ik het leuk mijn tips met jullie te delen. Als jullie het leuk en interessant vinden dan schrijf ik er natuurlijk graag meer over!

Ps. houd ik hier altijd rekening mee als ik een blogpost schrijf? Ehhh nee. Dat zou ik misschien wel moeten doen maar bloggen is m’n hobby. Soms wil ik gewoon een leuk stukje schrijven en verder niks ;). Ja, dat kan ook.

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

30 thoughts on “Je blog online beter vindbaar, SEO tips

 1. Wat een handig artikel. Zelf weet ik wel het één en ander van SEO, maar ik heb er toch nog één goede tip uitgehaald. Thnx!

 2. Handig artikel! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik van sommige dingen weinig begreep, ik ben namelijk op dit gebied alles behalve handig haha! Toch heb ik er een paar handige dingen uit kunnen halen, bedankt ! 😀

  1. Thanks voor je feedback Iris 🙂 haha dat is een beetje het gevaar denk ik als je er zelf dagelijks mee bezig bent ;). Als ik iets aan je uit moet leggen dan hoor ik het graag!

 3. Hi Marloes! Wat een handig artikel dit 🙂 Net als Natascha weet ik ook al aardig wat af van SEO maar toch nog weer een paar dingetjes waar ik zeker wat aan heb uit dit artikel gehaald! Liefs, Nicole

  1. Goed om te horen Nicole dat ik jou als fervent blogger toch nog iets heb kunnen leren, ook al is het iets kleins :D.

 4. Bedankt voor dit verhelderend artikel met duidelijke uitleg. Ik wist er al wel het een en ander van. Maar veel dingen zijn me nu ineens veel duidelijker geworden. Je legt het in begrijpelijke taalt uit!

  Zelf ben ik nog maar kort bezig met bloggen dus er valt nog genoeg te leren voor me.

 5. Leuk artikel! Ik vind dit echt interessant! Ik vraag me eigenlijk af… Gebeurd het wel eens dat grote bedrijven google ‘omkopen’ zodat alleen positive dingen over hun bedrijf bovenaan staan?

 6. Hoewel het allemaal redelijk logisch is, is het niet slecht om deze dingen nog eens op een rijtje te zien. Ik snap alleen niks van de url-registratie bij Google, maar dat zal wel aan mij liggen

 7. Ben benieuwd naar de rest van de tips. Weet je wat ik mis? Een artikel over het beste template dat je kunt gebruiken. Of de beste indeling.

   1. Leuk idee Angela! 🙂 weet niet of ik daar echt expert in ben haha maar ik ga er zeker over nadenken of ik dit op m’n eigen manier vorm kan geven. Thanks voor de inspiratie babe!

 8. Errug handig dit! Ik merk ook hoe beter ik mijn SEO instellingen invul, hoe beter ik gevonden word in Google. Maar net wat je zegt; soms wil je gewoon een leuk stukje schrijven en meer niet. Dus ik doe het ook niet altijd perfect. Maar word toch altijd wel blij van zo’n groene bolletje bij mn instellingen:)

 9. Wat een handig artikel. Dankjewel. Ik vind seo is en blijft een lastig iets. Enne..ik heb me gelijk aangemeld bij google. Thank you!

  1. Hey Karin,

   Leuk dat je er wat van op hebt kunnen steken :D. En super grappig dat je deze woordgrap nu maakt want ik heb zelf gedacht om het zo te noemen maar dacht dat EHBSEO misschien niet goed begrepen werd. De manier waarop jij het schrijft is briljant haha.

 10. Heel handig artikel al wist ik de dingen eigenlijk wel.
  Wat ik dan niet weet is hoe je een titel moet geven aan je foto en met die h1 en h2 snap ik ook niet….Oeps :$

Comments are closed.