Reisverzekering: hoe werkt het en heb je ‘t nodig?

Hoe werkt een reisverzekering?

Het is vakantietijd! Fijn. De reisverhalen vliegen je om de oren. Facebook staat vol met vakantiekiekjes. Ik mag over een maand ook weer. Zo. Veel. Zin. In. Voor mijn geen strandvakantie. Hoewel we wel veel zand zullen zien. M’n vriend en ik vertrekken voor een woestijnreis in Marokko. Zíjn woestijnreis die hij zelf organiseert. Voordat zijn gasten arriveren, gaan wij alvast voor wat voorbereidingen. Omdat het geen doorsnee vakantie is besloot ik even goed te checken of m’n reisverzekering dit dekt. Altijd slim om te doen! Maar ik merk ook dat nog steeds veel mensen zonder reisverzekering op pad gaan. Daarom vertel ik je samen met Centraal Beheer graag meer over wat een reisverzekering is en wanneer zo’n verzekering op reis gunstig is.

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering ben je op reis of vakantie verzekerd van hulp worden en onverwachte kosten gedekt. Denk aan een vergoeding als je je bagage kwijtraakt of als er iets gestolen wordt. Of wat als je door omstandigheden langer moet blijven? Ook dan zijn de kosten die je moet maken vaak gedekt. Net als een deel van medische kosten, mocht er iets gebeuren. Én er is altijd iemand die je kunt bellen in geval van nood.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Heb je echt een reisverzekering nodig?

Ik zou zeggen ja. Ik heb al een reisverzekering voor hoe lang ik me kan herinneren en het was bij ons thuis ook heel normaal om voor iedere reis een goede verzekering af te sluiten. Totdat we overgingen naar een langlopende verzekering.

Vraag jezelf af of het ’t risico waard is. Hoe verder weg of hoe duurder je op vakantie gaat, hoe hoger de kosten zullen zijn in het geval van het moeten afbreken van je vakantie of een ongeluk bijvoorbeeld. Vooral medische kosten kunnen in het buitenland enorm hoog oplopen bij ziekte of een ongeval. Of wat als je geld en paspoort worden gestolen? Kun je de kosten zelf dragen? Dan kun je overwegen om geen verzekering te nemen. Bijvoorbeeld als je in Nederland op vakantie gaat en weinig dure spullen meeneemt.

Goed om te weten: weekendjes weg zijn wel verzekerd, dagjes uit niet. Je moet bewijs van overnachting kunnen aantonen. Zodra je van huis vertrekt voor je vakantie, ben je verzekerd.

Een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering? Die keuze zou ik af laten hangen van hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Zo ben ik enorm verwend met mijn 3 vakantiemomenten per jaar. Ik ga vaak op zomervakantie, wintersport én een weekendje weg. Een doorlopende reisverzekering is dan een logische keuze. Want: geen gedoe en ik kan zo op het vliegtuig of in de auto stappen zonder dat ik nog van alles hoef uit te zoeken of regelen.

Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je als gezin al eerder voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering dan een alleenstaande? Gemiddeld genomen kán bij vakanties van langer dan 1 week de doorlopende reisverzekering al goedkoper zijn.

reisverzekering vakantie

Kortlopende reisverzekering

Bij de kortlopende reisverzekering betaal je meestal een premie per dag dat je op vakantie bent. Je sluit zo’n verzekering af voor dezelfde periode als je reis of vakantie. Zit je vakantie erop? Je reisverzekering ook. Je betaalt ook maar eenmalig.

Doorlopende reisverzekering

Hier ben ik zelf dus fan van. Je bent het hele jaar (afhankelijk van je verzekeraar ook wereldwijd) verzekerd. Superhandig, want je hoeft niet steeds aan het afsluiten van een verzekering te denken. Wel altijd even checken of je verzekering jouw type reis/vakantie dekt. Goed om te weten: een doorlopende reisverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd en je betaalt de premie vaak per maand.

Waarop letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Bij de meeste verzekeraars kun je zelf je reisverzekeringspakket samenstellen. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van je reisverzekering? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke dekking heb je nodig? Bijvoorbeeld bagage, buitengewone kosten (zoals opgehaald worden door de ambulance), medische kosten, autopech, vervangend vervoer of verblijf, bijzondere (gevaarlijke) sporten zoals wintersport/duiken, ongevallen, rechtsbijstand. Waar wil je je voor verzekeren?
  • Wil je een kortlopende of langlopende reisverzekering? Als je meerdere keren per jaar op reis gaat is een doorlopende reisverzekering in ieder geval heel makkelijk. Of het ook voordeliger is, is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en de duur van je reis.
  • Let op de maximale te verzekeren reisduur. Dit loopt uiteen van 45 dagen tot 365 dagen. Soms kun je dit ook nog verlengen.
  • Ga na hoe je nu bent verzekerd, zodat je je niet dubbel verzekert voor sommige zaken, dat zou zonde zijn van je geld.
  • Hoe is je gezinssamenstelling? Inwonende kinderen worden bijvoorbeeld vaak (gratis) meeverzekerd en voor een gezin is een doorlopende reisverzekering eerder voordelig dan voor een alleenstaand iemand.
  • Waar ga je naartoe op vakantie? Kortom, heb je Europa- of werelddekking nodig?
  • Wat voor soort reis of vakantie is het en wat ga ik daar doen? Als je bijvoorbeeld op wintersport of duikvakantie gaat, kan het zijn dat dit niet automatisch is meeverzekerd. Check dat van tevoren.
  • Wat neem je mee? Neem je kostbare zaken zoals een laptop, dure camera of veel geld mee? Zorg dat ook deze spullen goed (extra) verzekerd zijn. Vaak kun je contant geld apart meeverzekeren. In de meeste gevallen heb je trouwens ook een eigen risico. Houd daar rekening mee.
  • Voor welke medische kosten wil je verzekerd zijn? Áls je medische kosten maakt in het buitenland zul je je waarschijnlijk wild schrikken van de rekening. Een ‘in het geval dat’-verzekering biedt ook wat rust.

Heb je een reisverzekering nodig?

Hoeveel krijg je terug van je spullen?

Stel je koffer wordt gestolen of je wordt beroofd van je telefoon. Geen pretje. Ondanks je reisverzekering krijg je bijna nooit voor alles de volle mep terug. De vergoeding valt vaak tegen, dus reken je niet rijk. Als je spullen relatief nieuw zijn (niet ouder dan 1 jaar), dan krijg je vaak bijna 100% van de nieuwwaarde terug. Na deze periode krijg je de dagwaarde voor je spullen terug. En vergeet het eigen risico niet.

Aparte annuleringsverzekering nodig?

Goed om te weten: het kán slim zijn om een aparte annuleringsverzekering voor je reis af te sluiten. Een reisverzekering dekt namelijk wel (een deel van) de kosten als je je reis vroegtijdig moet afbreken door bijvoorbeeld een overlijden in je directe familie. Maar kun je door onvoorziene omstandigheden helemaal niet op reis? Dan heb je niks aan je reisverzekering en heb je een annuleringsverzekering nodig om een deel van je reis vergoed te krijgen.

Heb jij alles met je reisverzekering al goed geregeld?