Regelen als je op jezelf gaat wonen

Bij een verhuizing komt altijd enorm veel kijken. Ga je voor het eerst uit huis, weg bij je ouders? Dan is verhuizen waarschijnlijk nog nieuw voor je en is het even uitzoeken wat er allemaal geregeld moet te worden. Diks x Budgetproof helpt je, zzdatje alle belangrijke zaken op een rijtje hebt. En. zorg je er ook voor dat jouw verhuizing niet meer geld gaat kosten dan het al kost. Bekijk onderstaande tips, zodat je stressloos en budgetproof kunt verhuizen.

Gastartikel.

Vergelijk voordat je de nodige contracten afsluit

Als je een huis gekocht hebt, zal je voordat je het huis kunt betrekken al het één en ander ondernomen moeten hebben. Zoals het regelen van een koopcontract en een notaris bijvoorbeeld. Ga je een huis huren? Dan is het slim om te checken of je recht hebt op huurtoeslag. Heel veel zaken die je dient te regelen bij een verhuizing, of dit nou naar een koophuis of huurhuis is, blijven hetzelfde. Denk hierbij aan het regelen van contracten voor gas, water, licht, telefoon, tv en internet. Als je hier vroegtijdig aan begint, nog ruim voor de verhuisdatum, heb je tijd om verschillende aanbieders te vergelijken met elkaar. Vergelijken loont! Vaak kun je veel geld besparen als je jezelf een beetje verdiept in de mogelijkheden die er zijn op jouw nieuwe woonadres.

Welke verzekeringen heb je nodig als je op jezelf gaat wonen?

Een ander lastig klusje is het uitzoeken welke verzekeringen je nodig hebt als je op jezelf gaat wonen. Je wilt natuurlijk goed verzekerd zijn zodat je achteraf niet in de problemen komt als er per ongeluk schade ontstaat. Maar, het gebeurt ook vaak dat mensen zich ‘over’verzekeren. Ze sluiten meerdere verzekeringen af die elkaar overlappen. Dit kost extra geld en is echt niet nodig. Bij een koophuis is het ook belangrijk om te kijken of je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt, zeker als je gaat samenwonen. Ook een aansprakelijkheidsverzekering kan handig zijn, maar een inboedelverzekering is bijvoorbeeld een echte must.

Waarom een inboedelverzekering?

De spullen die je in jouw nieuwe huis zet kunnen op veel manieren beschadigd raken. Denk hierbij aan brand, blikseminslag, storm, inbraak of wateroverlast. Of je nu al je spullen nieuw gekocht hebt of tweedehands hebt aangeschaft, het blijft een behoorlijke kostenpost, zeker als je het binnen een aanzienlijke tijd door een ‘ongeluk’ nog een keer moet aan te schaffen. Met een inboedelverzekering wordt de schade door de verzekeraar (deels) vergoed en kunnen de beschadigde spullen gerepareerd of vervangen worden. Check bijvoorbeeld een inboedelverzekering van Diks. Via de website kun je door het beantwoorden van enkele vragen direct zien welke inboedelverzekering het beste bij jouw situatie past. Er zijn verschillende dekkingsvarianten te verkrijgen bij de inboedelverzekering van Diks waardoor je nooit teveel betaalt maar ook niet onderverzekerd bent. Ook handig: de inboedelwaardemeter en direct een opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Welke andere zaken zijn belangrijk wanneer je op jezelf gaat?

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van spullen voor je nieuwe huis is het slim om even met een rolmaat door je nieuwe huis te lopen. Vaak mag je van de oude eigenaren wel even komen meten. Zo weet je dat de spullen die je aanschaft in ieder geval passen in de ruimte. Denk ook vast na of je de verhuizing zelf wilt gaan doen, of je hier het juiste vervoer voor hebt, of dat je een verhuisbedrijf wilt inschakelen. Regel verhuisdozen (gewoon bij Action) voor het vervoeren van kleding en andere kleine spullen. De verhuisberichten naar vrienden, kennissen en instanties hebben bij een eerste verhuizing uit het ouderlijk huis gelukkig vaak minder haast omdat je ouders je waarschijnlijk wel weten te vinden.