Mijn eerste offline vakantie als freelancer: op woestijnreis

Freelancer zijn brengt heel veel vrijheid met zich mee. Maar daar moet je wel mee kunnen omgaan. Aan de ene kant omdat je ook té veel vrijheid kunt nemen waardoor je zaken misschien niet zo flitsend gaan als je misschien had gehoopt. Maar het kan ook – waar ik last van heb – doorslaan naar de andere kant. Het kan juist je valkuil worden: niet weten wanneer je die kaart van jezelf mag inzetten.

Ik wéét het wel. Maar kan heel lastig nee zeggen tegen opdrachtgevers. Ik denk het er nog wel ‘even’ in een overvolle agenda bij te proppen. Met als resultaat dat ik avonden en weekenden ook doorwerk. Ik wil natuurlijk nooit half werk leveren. Ik zeg nu wel avonden en weekenden, maar vakanties mag je daar ook gerust bij optellen. Vorig jaar was het drukste jaar e-v-e-r met m’n freelancewerk dat als een speer ging, maar ik was ook nog 3 dagen per week in loondienst.

woestijnreis - nomaden

Bovenop der Hahnenkamm in Kitzbühel een spoedklusje aannemen

Ik ging vorig jaar met mijn vriend op wandelvakantie in Oostenrijk. De perfecte vakantie voor iemand als ik die zo ondergesneeuwd was onder werk, druk en eeuwig online zijn. Maar, ik kan me ook nog een moment herinneren dat ik net de top van de berg had bereikt in Kitzbühel, en dat ik gebeld werd door een opdrachtgever. Die avond moest ik ‘nog even’ een artikel aanleveren.

woestijnreis - Marokko

In Marokko afkicken van constant werken en online zijn

Dit jaar ga ik het anders doen heb ik met mezelf – en mijn vriend – afgesproken. Hoewel we voor het werk van vriendlief naar Marokko gaan en het dus wel een beetje een werkvakantie wordt, ga ik zo min mogelijk voor mijn eigen opdrachtgevers werken. Ik focus me alleen op mijn vriend helpen met de puntjes op de i zetten voor zijn woestijnreis en zoveel mogelijk offline zijn. En genieten natuurlijk. Nu zul je in de woestijn van Marokko wel geen 4G kunnen verwachten, dus dat maakt het een stuk ‘makkelijker’. Het was even een drempel waar ik overheen moest om mijn opdrachtgevers te vertellen dat ik ongeveer 2 weken niet bereikbaar zou zijn. Maar nu ik dat inmiddels voor 80% heb gedaan en ik straks (als ik dit typ over een week) m’n out of office kan inschakelen, ben ik best trots op mezelf. ‘Wat als ze nou iemand anders zoeken in de tussentijd voor een spoedklus?’ ‘Wat als ze me door deze mindere mate van flexibiliteit niet meer willen?’. Nou, dan zij dat zo. Kom maar op Marokko met al je pracht en praal! Ik zal beloven niet afgeleid te worden.

woestijnreis - Marokko

Ik ben benieuwd. Ben jij tegenwoordig nog wel eens 100% offline? Al is het maar voor een dagje? Ik ben nieuwsgierig naar jouw tips! Laat ze achter in een reactie.