Mijn ervaring met IPL ontharing

M’n oksels scheren, dat zag ik mezelf toch niet m’n hele leven doen. Weg met die haartjes! En dus scoorde ik een goede deal voor IPL ontharing in Amsterdam om korte metten te maken met ongewenste haargroei. Het liefst had ik direct m’n hele lichaam haarvrij laten maken, maar op blonde haartjes werkt het niet zo goed. Dikke pech. Op mijn oksels daarentegen, werkt het als een tiet!

Eerlijk is eerlijk; ik had al volledig haarvrij kunnen zijn, maar door tijdgebrek heb ik nog maar een sessie of 8 gehad (ik moet inmiddels van Amersfoort naar Amsterdam). Het resultaat is zéker al om over naar huis te schrijven en IPL is goedkoper dan laserbehandelingen. Lekker budgetproof dus, gratis tip voor jou!

Wat is IPL?

IPL staat voor Intense Pulsed Light en maakt gebruik van lichtflitsen. Bij haarverwijdering richt IPL zich op het melaninepigment in de haren. De lichtenergie wordt geabsorbeerd en wordt overgedragen als warmte-energie. Deze energie verwarmt het haar en beschadigt het haarzakje.

Haartjes moeten leven om ze te kunnen verwijderen met IPL, daarom heb je een behandeling of 12 nodig om alle haren in de verschillende levenscyclussen te ‘beschadigen’. Ik denk dat ik dus nog zo’n 4 behandelingen nodig heb totdat m’n oksels helemaal haarvrij zijn. Maar, eerlijk is eerlijk: ik hoef ze nu nog maar om de paar weken te scheren.

Voordelen van IPL

De dekking van IPL-ontharingsapparaten is groter dan lasers. De behandeltijd is daardoor sneller en je kunt een groter gebied in één keer behandelen. Voor mijn oksels zit ik nog geen 5 minuten in de behandelkamer, inclusief aan- en uitkleden. Zó snel gaat het.

M’n oksels worden schoongemaakt met een watje, er worden superwarme lichtflitsen op m’n oksels afgevuurd en that’s it. Doet het pijn? Nee, pijn zou ik het niet noemen. Ik ben inmiddels op de hoogste stand aangekomen en dat voelt zeker ‘heet’, maar niet pijnlijk. Wel goed om te weten: het kan zijn dat je met IPL meer behandelingen nodig hebt dan met een laser, maar er zijn veel klinieken die onbeperkte behandelingen aanbieden voor 1 prijs. Doen! Heb ik ook gedaan en het bevalt me prima.

Thuis IPL ontharen

Er is tegenwoordig een groot aantal IPL- en laserhaarverwijderingskits beschikbaar om lekker op je gemak thuis te ontharen. Een flinke investering, maar op den duur ben je goedkoper uit. De IPL- en laserapparaten voor thuis gebruiken meestal dezelfde technologie die salons gebruiken, maar zijn specifiek ontworpen zodat ze veilig zijn voor thuisgebruik.

Philips Lumea IPL is bijvoorbeeld afgeleid van professionele IPL-technologie maar in plaats van het haarzakje blijvend te vernietigen, wordt bij een behandeling met Philips Lumea het haarzakje door de warmtepuls gestimuleerd om naar een rustfase te gaan.