Met pensioen? 7 manieren om bij te verdienen

Heb je de pensioenleeftijd bereikt? Dan hoeft het natuurlijk helemaal niet te betekenen dat je gelijk volledig stopt met werken. Je kan bijvoorbeeld nog willen (blijven) werken om je pensioeninkomen aan te vullen. Of omdat je sociale leven er leuker door wordt. Dit zijn 7 manieren om ook als je met pensioen bent nog een zakcentje bij te verdienen.

1. Schrijf je in bij een speciaal uitzendbureau voor 65-plussers

Ben je 65-plusser en wil je aan het werk in een beroep dat bij jouw achtergrond en interesses past? Het kan soms lastig zijn om dan zelf op zoek naar geschikt werk te gaan. Waar begin je met zoeken en hoe pak je het sollicitatiegesprek aan? Actief65+ helpt als bemiddelaar tussen werkgever en werkzoekende en gespecialiseerd in werk voor gepensioneerden.

Ander 65-plus-werk dat je ook kan proberen:

2. Tourguide

Of je nu al ervaring hebt of niet, parttime werk als reisleider kan heel geschikt zijn voor liefhebbers van kunst, eten, beroemdheden of geschiedenis — of iemand die veel weet over de architectuur of geschiedenis van een stad. Een parttimebaan als tourguide geeft je de mogelijkheid om je kennis met anderen te delen. Bijvoorbeeld toeristen in de stad waar je woont.

3. Dierenverzorger

Liefhebber van dieren? Kijk dan of je ergens aan de slag kan als dierenverzorger – of het nu gaat om het uitlaten en verzorgen van honden of het oppassen op huisdieren wanneer de baasjes op vakantie gaan of voor hun werk reizen. Zorg er wel voor dat het werk past bij hoe fit je bent. Honden uitlaten vereist kracht en uithoudingsvermogen, en als je dieren verzorgt moet je soms zwaar tillen. Je kan natuurlijk ook altijd als vrijwilliger aan de slag bij de Dierenbescherming.

4. Deeleconomie huisbaas

Gepensioneerden hebben vaak meer tijd om te reizen. Woon je in een populaire stad? Denk er dan eens aan om je huis, een extra kamer of gastenverblijf te verhuren via Airbnb of een vakantieverhuursite. Het verhuren van je auto wanneer je deze niet gebruikt is ook een handige manier om extra geld te verdienen. Dat kan makkelijk via verschillende deelplatforms.

5. Tuinier

Als je groene vingers hebt, kun je anderen helpen met het onderhouden of aanleggen van hun gazons, bomen, tuinen en struiken. Zoals elke tuinier weet, is het een behoorlijk fysieke job, dus zorg ervoor dat je fit bent.

6. Babysitter

Als je al kinderen hebt opgevoed en kleinkinderen hebt, wie kan er dan beter zorgen voor tijdelijke kinderopvang voor drukke ouders? Spek je pensioen door op te passen.

7. Mysteryshopper

Mysteryshoppers worden betaald om te winkelen en feedback te geven over hun ervaring. Zo weten bedrijven wat werkt en waar er nog wat te verbeteren valt. Als Mysteryshopper krijg je niet heel veel betaald, maar veel mensen vinden het wel heel leuk om te doen. 

Ps. Zoek je een slimme manier om je lockdown-spaargeld te besteden? Kijk dan ook eens of je je pensioen kan aanvullen.