Aangezien de meesten van ons aan huis gekluisterd hebben gezeten de afgelopen anderhalf jaar, is het niet verwonderlijk dat velen meer dan normaal hebben kunnen sparen. Heerlijk! Want het is fijn om een gezonde bankrekening te hebben. Maar nu de rente zo laag is en de inflatie naar verwachting zal stijgen, is het misschien tijd om na te denken over wat je met je lockdown-spaargeld gaat doen.
Je spaargeld verstandig gebruiken kan een enorm verschil maken voor je financiële welzijn. Je vraagt je misschien af: “waar moet ik mijn spaargeld in stoppen?”. Ik zet een aantal slimme opties voor je op een rij.
Wat blijft er over na je financiële buffer?
Het hebben van een noodpotje – een financiële buffer – met geld waar je direct bij kan is essentieel voor het geval er iets onverwachts gebeurt. Bijvoorbeeld als je auto kapotgaat of de cv-ketel vervangen moet worden. Deskundigen adviseren om ongeveer 3 tot 6 maanden aan uitgaven op je spaarrekening opzij te zetten als financiële buffer. Houd dat deel van je spaargeld dus apart. Ben je nog niet zover dat je zoveel gespaard hebt? Zet dan elke maand (als het gaat) 10% van je inkomen opzij om de buffer op te bouwen.
Je spaargeld investeren
Het is nog niet zo heel lang geleden dat ik zelf investeren ontdekte. Ik las een aantal boeken en besloot dat het tijd was om m’n geld voor mij te laten werken in plaats van andersom. Geld beleggen kan betekenen dat je na verloop van tijd een hoger rendement behaalt, maar aandelen gaan zowel omlaag als omhoog. Er bestaat dus ook het risico dat je geld verliest.
Denk je je spaargeld op korte termijn nodig te hebben? Dan is het meestal geen goed idee om het te beleggen. Op de lange termijn kan het wel een heel logische stap zijn, aangezien de aandelenmarkt historisch gezien een stijgende trend laat zien. Maar de beslissing of je bijvoorbeeld kiest om zelf te beleggen via een onafhankelijk platform of gaat voor beheerd beleggen bij Nationale-Nederlanden zal ook afhangen van hoeveel risico je bereid bent te nemen, je doelstellingen en hoe gezond jouw financiën zijn.
Hypotheek aflossen met spaargeld
Zelfs als je elke maand een klein beetje extra aflost, kan de renterekening over de looptijd van je hypotheek worden verlaagd. En soms kan je zelfs vervroegd aflossen. Wanneer je een bepaald deel van je hypotheek hebt afgelost, val je misschien ook wel in een lagere risicoklasse en gaat je rentepercentage omlaag.
Voordat je spaargeld gebruikt om een hypotheek af te lossen, is het belangrijk om de voorwaarden van de lening te controleren. Er kunnen kosten in rekening worden gebracht als je elk jaar meer dan een bepaald percentage afbetaalt.
Schulden afbetalen met spaargeld
Afgezien van een hypotheek, wat meestal de goedkoopste lening is die iemand kan hebben, kan je andere, veel duurdere soorten schulden hebben, zoals creditcardschulden of geldleningen. Dus moet je een deel van je lockdown-spaargeld gebruiken om deze af te betalen? Jazeker! Het is altijd lekker om schuldenvrij te zijn. Betaal de lening met de hoogste rente altijd als eerst af.
Rentevrije creditcards en een studieschuld kunnen uitzonderingen op de regel zijn. Als je maar genoeg spaargeld hebt om de creditcard aan het einde van de 0%-termijn af te betalen. En een studieschuld hoef je vaak niet direct af te betalen. Je hebt eerst een aanloopfase van 2 jaar waarin je nog niets hoeft terug te betalen (mag wel natuurlijk). Wel loopt de rente in de aanloopfase door.
Pensioen aanvullen met spaargeld
Steeds meer verwacht de overheid dat we nadenken over onze financiële toekomst. Want iedereen heeft geld nodig voor later. Wil je er later warmpjes bijzitten? Neem dan het heft in eigen hand. Extra sparen voor je pensioen kan een zeer fiscaal voordelige manier zijn om je lockdown-spaargeld te gebruiken.
Heb je namelijk een pensioentekort (als je tijdens je pensioen niet meer zo kunt leven als je zou willen)? Dan mag je je fiscale ruimte benutten. Dit is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening kan zetten. Dat kan je zelf doen, maar je kan ook kiezen voor beheerd beleggen, zodat je er niet naar om hoeft te kijken. Let er wel op dat je hier pas weer toegang hebt tot wanneer je met pensioen gaat.