Manieren om extra ruimte aan je huis toe te voegen en de woningwaarde te verhogen

Als je voor het eerst de kosten ziet om extra ruimte of een kamer aan je huis toe te voegen, denk je misschien wel twee keer na. Maar voordat je jouw droom van een kantoor aan huis of een speelkamer voor de kinderen opgeeft, zijn er een paar relatief goedkope manieren om extra ruimte aan je huis toe te voegen zonder dat het direct je faillissement hoeft te betekenen. 

Maak onafgemaakte ruimtes af

Weg met de ‘help mijn man is klusser praktijken’, afmaken die kamer(s)! Dit is het moment om de kelder of zolder af te werken en de ruimte te veranderen in fijne, leefbare ruimte. 

Het afwerken van een kelder, zolder of garage is een van de goedkoopste manieren om een kamer aan je huis toe te voegen. De fundering, het dak of andere structurele elementen zijn er namelijk al. Wel zal je waarschijnlijk wat kwijt zijn aan isolatie, vloeren, verwarming en ventilatie.

Ga voor een dakkapel

Zoek je een eenvoudige manier om je huis binnen een paar dagen flink uit te breiden? Een nieuwe dakkapel op een krappe, te weinig gebruikte zolder zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Dakkapellen zorgen net voor die extra ruimte die je nodig hebt om er een comfortabele leefruimte van te maken. Denk aan een extra slaapkamer, een speelkamer of atelier. En een dakkapel zorgt voor natuurlijk licht, frisse lucht en misschien zelfs een leuk uitzicht over de daken. 

Vergeet niet dat een dakkapel binnenkant ook afgewerkt moet worden als hij er eenmaal op zit (dat is vaak in een paar uurtjes gepiept). Dat kan bijvoorbeeld met hout of gipsplaten. En vergeet de isolatie niet! Wanneer je krap zit qua budget, kan je er natuurlijk voor kiezen om de binnenkant van de dakkapel zelf af te werken, maar vergis je niet in wat er allemaal bij komt kijken.

Maak de zolder bewoonbaar

Heb je een bergzolder? Dan telt hij waarschijnlijk niet mee voor de vierkante meters van je huis. Een bergzolder is een zolder die je alleen kan bereiken met een niet-vaste-trap of een zolder die minder dan één vierkante meter raamoppervlakte heeft. Een zolder moet via een vaste trap verbonden zijn met de rest van het huis om mee te tellen voor de vierkante meters. Ook mogen alleen de vierkante meters meegeteld worden wanneer het hoger is dan 1,50 meter. 

Meer weten over welke ruimtes wel en niet meetellen voor je woonoppervlakte? Bekijk de ‘handleiding voor het bepalen van woonoppervlakte’.

Probeer een beetje uit te bouwen

Voordat je een hamer op de muren loslaat, is het slim om eerst te bedenken hoeveel extra ruimte je eigenlijk nodig hebt en waarvoor je de extra ruimte gaat gebruiken. Wil je een thuiskantoor toevoegen of een eetkamer creëren? Voor sommige toevoegingen heb je misschien niet zoveel ruimte nodig als je denkt. Een uitbouw is een extra ruimte die aan een bestaande kamer wordt toegevoegd. Dat hoeft niet gelijk een flinke uitbouw te zijn. Je kan ook voor een budgetproof mini-uitbouw gaan die kleiner is dan een standaard kamer. En dus goedkoper omdat je minder materialen gebruikt en er geen aanvullende verwarming of ventilatie nodig is.

Dus, in plaats van een geheel nieuwe kamer voor je kantoor toe te voegen, kun je ook een kleine uitbouw aan de woonkamer maken voor dat beetje extra ruimte voor een bureau en wat planken. Of, als je een eetkamer wilt, bouw de keuken dan een klein beetje uit voor een eettafel en stoelen. Check wel altijd even bij de gemeente wat er mogelijk is qua (kleine) uitbouw zonder vergunninggedoe.

Voeg een veranda toe

Een veranda of terras kunnen ook vierkant meters aan je huis toevoegen. Daarvoor moet een veranda bijvoorbeeld wel verwarming hebben, aanvoelen als een deel van het huis en toegankelijk zijn via het huis.

Kijk of je de keuken kan uitbreiden

Als je een kleine keuken hebt en juist wat extra ruimte aan de achterkant van je huis of een bijkeuken, overweeg dan om de keuken uit te breiden. Het uitbreiden van de keuken kan al snel waarde aan je woning toevoegen. 

Kies voor een serre

Een serre is meestal een relatief budgetproof aanbouw, omdat de wanden vaak volledig uit ramen of glazen schuifdeuren bestaan. Hierdoor vallen de kosten voor de bouw lager uit dan die voor een ruimte met massieve wanden. Wist je dat er ook bedrijven zijn die kant-en-klare veranda’s, serres en tuinhuisjes verkopen waarmee je zelf zoiets aan je woning kan toevoegen?

Maak een kamer boven de garage

In plaats van ruimte horizontaal toe te voegen, kan je ook verticaal uitbouwen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld niet zoveel ruimte meer rondom het huis hebt, maar óók ideaal omdat de fundering al staat. Zo’n extra kamer boven de garage bijvoorbeeld, zou zomaar eens je kantoor of logeerkamer kunnen worden! Of een appartementje dat je kan verhuren via Airbnb.

Tip: ben je in dubio welke kleur de nieuwe kamer of toegevoegde ruimte moet worden? Lees dan ook ons artikel ‘Deze tips maken het kiezen van een verfkleur zóveel makkelijker‘.