Deze tips maken het kiezen van een verfkleur zóveel makkelijker

Wie ooit een verfkleur heeft moeten kiezen weet dat dit best moeilijk kan zijn. Zelfs als je normaal nooit last hebt van keuzestress. Of je nu op zoek bent naar de perfecte wittint of juist een mooie kleur waar je nooit op raakt uitgekeken, er zijn oneindig veel opties. Ga daarom niet naar de winkel voordat je onze tips hebt gelezen. Want verf is duur. Met onze tips voorkom je miskoop.

Kies nooit eerst verf

Geverfde muren zijn belangrijk voor het interieur van je woning, maar dat betekent niet dat je eerste de verfkleur moet kiezen. Het is veel simpeler om een mooie kleur te kiezen die bij de rest van je interieur past dan om een inrichting te vinden die bij je verfkleur past.

Gebruik een inspiratie-item

Je kiest dus niet eerst de verfkleur, maar wat doe je dan wel? Gebruik een inspiratie-item om ideetjes op te doen. De beste hack voor het kiezen van verfkleuren is om voor een kleur te gaan uit een meerkleurige bank, een sprei, kunstwerk of zelf een stuk stof waar je dol op bent.

Ga voor neutrale muren

Als je van kleur houdt, wil je in eerste instantie misschien mooie, opvallende kleuren op de muren. Maar, voor de meesten van ons is het een beter idee om de muren neutraal te houden en die knallende kleuren te gebruiken voor accenten en accessoires.

Waarom neutrale kleuren een goed idee zijn:

  • Als je muren neutraal zijn, gaat je aandacht naar de meubels en accentstukken in plaats van naar de muren. 
  • Je kunt accentstukken gemakkelijk vervangen als je van gedachten verandert.
  • Neutraal gekleurde muren maken het ook heel makkelijk om je inrichting met de seizoenen te veranderen, of zelfs om vakantie- en seizoensgebonden accenten toe te voegen.
  • Neutrale muren zijn goed voor gezinnen, omdat ze slijtplekken en vuil goed verbergen.

Wees je bewust van ondertonen

De reden waarom jouw muren er na het verven misschien niet zo uitzien als je je had voorgesteld, is dat alle verfkleuren zijn opgebouwd uit andere kleuren en een warme of koele ondertoon hebben.

Een warme verfkleur heeft bijvoorbeeld een basiskleur (ondertoon) van een warme kleur, zoals geel of rood. Een koele verfkleur heeft een basiskleur (ondertoon) van een koele kleur, zoals blauw, groen of grijs.

Kies de juiste verfsoort

Niet alle verfsoorten zijn verkrijgbaar in alle kleuren. En bovendien beïnvloedt de afwerking hoe je verfkleur eruit zal zien. In het algemeen geldt: hoe hoger de glans, hoe makkelijk het is om schoon te houden. Maar voor glans geldt ook dat je meer onvolkomenheden zal zien. Probeer je om eventuele gebreken in je muren te verbergen? Ga dan voor minder glans.

Mat: Matte verf, zoals Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, is het meest geschikt voor ruimtes waar vlekken op de muur niet zo vaak voorkomen. Het leent zich perfect om oneffenheden in de ondergrond te verbergen. Maar matte verf is minder goed afwasbaar. Matte afwerking is bijvoorbeeld perfect voor slaapkamers of plafonds.

Hoogglans: Hoogglans verf is heel veegvast en gemakkelijkst schoon te maken. Maar het is bijvoorbeeld niet geschikt voor muren. Glans is goed voor onder meer plinten, sierlijsten en kasten.

Zijdeglans: Zijdeglans is bijna net zo gemakkelijk schoon te maken als hoogglans, maar heeft aanzienlijk minder glans. Het is geschikt voor sierlijsten, kasten en vochtige ruimtes, zoals badkamers. Zijdeglans is ook een aanrader voor drukbezochte ruimtes zoals gangen en kinderkamers.

Verzamel je favorieten en voeg er nog een paar aan toe

Dit spreekt voor zich, maar je moet verfkleuren altijd in het echt zien. Wat eruitziet als zacht grijs op die Pinterest-foto, pakt in werkelijkheid misschien meer als lavendel uit in jouw huis. Ga naar de verfwinkel en neem een paar verfstalen mee voordat je je zinnen zet op een bepaalde kleur. En als je daar toch bent, neem dan ook een paar lichtere en donkerdere opties mee; je weet nooit hoe het licht in je eigen huis van invloed gaat zijn op de kleuren.

Gebruik een zo groot mogelijke teststaal en test thuis

Heb je een paar verfkleuren uitgekozen? Maak een grote verfstaal die je door de ruimte kan verplaatsen. Verf bijvoorbeeld een A4 met een testkleur – liever groter. Hoe groter de staal, hoe makkelijker het zal zijn om te bepalen welke kleur verf het beste staat in de ruimte. 

Bekijk de grote stalen in allerlei soorten licht, op verschillende momenten van de dag, in verschillende delen van de kamer. Bekijk ze naast de bank, het tapijt en je favoriete kunstwerk. Licht is altijd van invloed op hoe de verfkleuren eruit zien in jouw huis, en kan er zelfs voor zorgen dat dezelfde kleur er in de ene kamer anders uitziet dan in de andere. Dat is waarom je nooit een kleur moet kiezen die je alleen in de winkel gezien hebt onder 1 soort winkellicht.

Maak een kleurenpalet voor het hele huis

Hoewel je niet per se je hele huis in dezelfde kleur wilt verven, wil je van je interieur wel een mooi samenhangend geheel maken. Daarom is een kleurenpalet samenstellen voor het hele huis een aanrader. Het geeft je een idee over de kleuren die je wilt gebruiken door het hele huis, terwijl het je ook de creativiteit geeft om die kleuren op verschillende manieren in verschillende kamers te gebruiken.