Loont het om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek?

Vroeger was de aflossingsvrije hypotheek een superpopulaire hypotheekvorm onder Nederlanders. Maar na 2013 daalde de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek. Sins 1 januari 2012 kan je namelijk alleen nog hypotheekrente aftrekken als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt. Je begrijpt … dat maakt een aflossingsvrije hypotheek wat minder aantrekkelijk.

Veel Nederlanders zetten hun aflossingsvrije hypotheek om

Tegenwoordig worden er (bijna) geen nieuwe aflossingsvrije hypotheken meer afgesloten. Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je alleen de rente. Tegenwoordig mag je hypotheek niet meer volledig aflossingsvrij zijn. Vaak maar vijftig procent. Alleen over dit deel los je niets af en betaal je alleen rente. Maar een hypotheekverstrekker gaat er wel vanuit dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek aflost. Dat moet je dus zelf ‘regelen’, door extra te sparen of tussentijds af te lossen. Of door je huis te verkopen aan het einde van de looptijd.

Veel Nederlanders hebben wel nog de verouderde aflossingsvrije hypotheek. Het grote nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat je niet aflost op je hypotheekschuld. Hierdoor komen veel huisbezitters op latere leeftijd helaas in de problemen. Want kan jij het hypotheekbedrag niet aflossen, dan moet je je huis verkopen.

Wil jij graag zekerheid? Misschien toch beginnen met aflossen? Dat kan. Je kan je aflossingsvrije hypotheek eenvoudig omzetten in een annuïteitenhypotheek. Met deze hypotheekvorm heb je je hypotheek volledig afbetaald op de einddatum en weet je dus helemaal waar je aan toe bent.

Aflossen én besparen op je maandlasten

Naast de zekerheid en lekker in je eigen huis kunnen blijven wonen, zijn er nog meer voordelen van je hypotheek omzetten. Door de lage hypotheekrentes van nu, is het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek vaak voordelig. Hierdoor bespaar je dus ook op je maandlasten. Win-win. 

Benieuwd hoe je nog meer kan besparen op je maandlasten en hypotheekkosten? Lees ‘10 manieren om te besparen op je hypotheek‘.

Gratis en vrijblijvend bespaaroverzicht

Ben jij nog een van de vele Nederlanders met een oude aflossingsvrije hypotheek? Kom erachter wat je kan besparen en start met aflossen. Oversluiten.nl maakt voor iedere Nederlander een persoonlijk bespaaroverzicht. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Hun klanten zijn hierover superpositief en beoordelen ze met een 9.6 op Advieskeuze.nl.