10 manieren om te besparen op je hypotheek

Ook al zijn de tarieven nog nooit zo laag geweest, toch wil je ook in deze tijd niet meer voor je hypotheek betalen dan nodig. Zeker weten dat je het laagst mogelijke rentetarief krijgt? Hier zijn enkele tips om deze spannende missie te volbrengen. Ja, het kost wat werk, maar dat zie je uiteindelijk in je eigen portemonnee terug.

1. Verlaag de maximale aankoopprijs

Als je geld op je hypotheek wilt besparen, moet je mogelijk concessies doen. Dat kan betekenen dat je je maximale aankoopprijs misschien moet bijstellen. Hoewel een duurder huis niet betekent dat je meer rente betaalt, betekent het wél dat je maandelijkse hypotheekkosten hoger zijn. Simpelweg omdat je meer leent. Verlaag je maximum bod of onderhandel beter met de verkoper. Of allebei. Hoe lager de aankoopprijs, hoe minder hypotheek je nodig hebt. En dat zie je terug in je maandlasten.

2. Vergelijk geldverstrekkers

Ik heb al vaker gezegd en ik zeg het nog een keer, en daarna nog een keer: neem de tijd om tarieven en geldverstrekkers te vergelijken als je de laagste rente op je hypotheek wilt veiligstellen. Tijdens mijn eigen huizenzoektocht heb ik zelf gezien hoeveel verschil dit kan maken. Leuk is misschien anders, maar een torenhoge hypotheek is nog minder leuk. Tip: Kies voor de laagste rente, maar kijk ook zeker naar de voorwaarden. Soms kan het slimmer zijn om voor betere voorwaarden te gaan dan de allerlaagste rente.

3. Kies voor een kortere looptijd

Een kortere looptijd kan best spannend zijn en is niet weggelegd voor iedereen, maar het is wel een stuk voordeliger. Vooral als de rente hoog is. Kies bijvoorbeeld niet voor de standaard 30 jaar, maar ga voor een periode van 20 jaar. De maandlasten zijn wel hoger, maar de totale kosten voor de hypotheek vallen een stuk lager uit.

4. Ga voor een kortere rentevaste periode

Wie durft te kiezen voor een kortere rentevaste periode kan vaak nog best wat van de rente afsnoepen. Maar daarmee neem je wel het risico dat je na het aflopen van de rentevaste periode aan een hogere rente vast zit. Wanneer de rente laag is, is de keuze voor een korte rentevaste periode dus best risicovol.

5. Betaal meer zelf

Hoewel het misschien niet zo eenvoudig is als de bovenstaande tips, kan je de hypotheekrente flink verlagen als je zelf meer geld inbrengt. Dat bespaart je voor een hele lange tijd maandelijks geld. Niet iedereen heeft natuurlijk het geld om dit te doen, maar probeer meer te sparen voordat je een huis koopt om je hypotheekkosten te verlagen.

6. Sluit je hypotheek over

Duizenden euro’s voordeel. Dat willen we allemaal wel. Het kan zo simpel zijn als je hypotheek oversluiten naar een lagere rente. Maar, goed om te weten: dit kost meestal wel geld. Je betaalt vaak een boeterente om je huidige hypotheekrente af te kopen. En afsluitkosten voor een nieuwe hypotheek moet je ook niet vergeten. Oversluiten naar een andere geldverstrekker is dus alleen gunstig als je die kosten weer terugverdient.

Hypotheek oversluiten berekenen? Zeker even doen dus als je wilt weten of je kan profiteren van lagere maandlasten, die lage maandlasten lang(er) vastzetten en je voordeel doet met betere hypotheekvoorwaarden. Ook een hypotheek oversluiten zonder boete kán. Bij het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode en na het verkopen van je huis. Dat is dus het ideale moment om te besparen op je hypotheek.

7. Vraag om rentemiddeling

Betaal je nu bijvoorbeeld 5% rente en is de huidige rente 1,5%? Dan kan je vragen om rentemiddeling. Dat kan flink wat schelen over de gehele looptijd van de hypotheek. In zo’n geval kan je bank je een nieuwe rente aanbieden die vaak in het midden ligt. Dat kost je wel een boete, maar die betaal je verspreid over de looptijd. Zo kan je alsnog flink goedkoper uit zijn.

8. Onderhandel over de rente

Wist je dat je zelfs kunt onderhandelen over hypotheekrentes? Misschien lukt het niet bij alle banken en kredietverstrekkers, maar bij veel wel. Als je niet de moeite neemt om te onderhandelen, weet je nooit wat er mogelijk is. Vragen kan geen kwaad, zeker niet als het om een hypotheek gaat. Je kan immers voor de volgende 30 jaar besparen. Het zou jammer zijn als je dan niet om een lagere rente hebt gevraagd.

9. Betaal sneller terug

Als de rentetarieven hoog zijn, is het logisch om de hypotheek sneller terug te betalen. Het is eigenlijk heel simpel: hoe sneller je betaalt, hoe minder rente je betaalt. In principe wil je een hypotheek met een superlage rente zo langzaam mogelijk terugbetalen en een hypotheek met een hoge rente zo snel mogelijk, ervan uitgaande dat je niets beters kan doen met je geld. Heb je te dealen met een flinke rente? Betaal dan maandelijks extra af, om de uiteindelijke kosten te beperken. Als je meer dan de helft van de hypotheek hebt afbetaald of je huis meer waard is geworden val je misschien wel in een lagere risicoklasse. Tip: Check wel eerst goed wat je boetevrij mag aflossen. Dat is vaak een maximaal percentage van de hypotheekschuld.

10. Vraag om een lagere risicoklasse

Vindt de bank jouw hypotheek een hoger risico? Bijvoorbeeld doordat je – net als ik – ondernemer bent of omdat je het maximale bedrag leent voor je hypotheek? Dan betaal je vaak renteopslag bovenop de hypotheekrente. Wanneer je meer dan de helft van je hypotheek aflost of de waarde van je huis flink is gestegen, kan je contact opnemen met de bank om wat aan die renteopslag te doen. Een mailtje of een belletje kan er zo voor zorgen dat je die 0,5 of 1% die je hierbij vaak extra betaalt kwijt bent. Fijn!