Kun je besparen door te lenen?

Besparen door te lenen? Yup. Dat klinkt vreemd, want lenen kost namelijk altijd geld. Maar het kan dus echt. Ik wist het ook niet, maar voor de slimme budgeteers onder ons, kan het zeker lonen. Maar dan moet je wel goed weten wat je doet! Samen met Pricewise geef ik je daarom vandaag tips hoe je kunt besparen door slim en verantwoord te lenen.

besparen door lenen

Welke lening past bij jou?

Oke, dit is een hele flauwe. Maar voordat je een lening afsluit, kun je al besparen. Als je namelijk bijvoorbeeld een nieuwe auto of een andere grote uitgave (nee, geen Gucci-tas) wilt financieren, ben je misschien wel op een lening aangewezen. En lenen, dat wil je zo verantwoord mogelijk doen. Altijd. Maar hoe weet je wat de juiste lening voor jou is? Door verschillende leningen te vergelijken op basis van jouw wensenlijstje.

“Bedenk van te voren wat het doel van je lening is. Sommige aanbieders hebben voor bepaalde leendoelen andere goedkopere leningen. Op basis van je leendoel is een persoonlijke lening of doorlopend krediet meestal de beste keus. Deze soorten verschillen van elkaar en hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je je daar bewust van bent, zodat je de best passende lening afsluit.”

besparen door lenen

Hoe hoog is de rente van een lening?

Aanbieders van leningen mogen zelf bepalen hoe hoog de rente is. Maar ze mogen niet boven het maximale percentage gaan dat de overheid heeft bepaald. De hoogte van je rente is niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Denk aan de actuele rente op de markt, hoeveel geld je leent (vaak is de rente lager als het bedrag groter wordt), je leeftijd, werksituatie, inkomen en of je een creditcardschuld hebt. Gemiddeld betaal je voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zo tussen de 5 en 12% rente.

Korte vs. lange looptijd en hoge vs. lage rente

Een lening met een laag rentepercentage klinkt heel aantrekkelijk, maar vaak hebben deze leningen een langere looptijd. Uiteindelijk betaal je dus meer om te kunnen lenen. Wees slim, blijf altijd kritisch en kijk ook naar leningen met een hogere rente, maar met een kortere looptijd.

nederlanders besparen met kortingscodes

Besparen door leningen over te sluiten

Heb je meerdere leningen? Bijvoorbeeld een openstaande creditcardschuld, ‘koop nu, betaal later’-aankopen, persoonlijke lening(en) of een doorlopend krediet? Over iedere lening betaal je rente. Dat staat vast. Maar hoeveel, dat kan nogal verschillen per lening. Je kan dan door het oversluiten van afzonderlijke leningen naar 1 lening ineens een stuk goedkoper uit zijn.

Geld lenen om schulden af te lossen

Ho, dit is een spannende en hiervoor moet je echt goed weten wat je doet. Soms kan het slim zijn om een lening af te sluiten om een andere schuld af te lossen. Bijvoorbeeld omdat de rente bij die andere lening of schuld veel hoger is.

Let op de kleine lettertjes

Lenen is serious business. Verdiep je daarom ook altijd in de kleine lettertjes. De voor- en nadelen van elke rekening. Op Pricewise.nl krijg je bij het vergelijken van leningen altijd de belangrijkste voor- en nadelen te zien. Zo kun je direct al elimineren wat niet bij je past.