Investeren in een goede koffer: 6 tips

Beeld: American Tourister.

Het vakantieseizoen komt er weer aan. Vaker een weekendje weg nu het lekkerder weer is en aftellen naar de zomervakantie. Met welk type bagage ga jij op reis? Ik reis altijd met een koffer, maar ben door schade en schande wijs geworden dat je reisbagage een belangrijk onderdeel is van een geslaagde vakantie. Een koffer van 20 kilo zeulen zonder (werkende) wielen of de complete inhoud van je koffer verspreid op de bagageband terugvinden? Niet zo tof! Of wat denk je van die keer dat ik met m’n handbagagekoffertje bovenaan de trap van een Ryan Air-vliegtuig stond en m’n koffer zo de trap af stuiterde en ik alleen achterbleef met een hengsel in m’n hand? Been there, done that.

Koffer (online) kopen? Let hierop!

In een koffer mag je best wat investeren. Maar waar let je op? Onderstaand geef ik je 6 tips om een miskoop te voorkomen. Heb je nou geen zin om research te doen? Ik verklap alvast dat ik fan ben van de koffers van American Tourister. Betaalbaar, zien er leuk uit, zijn kwalitatief goed én het merk is familie van Samsonite. Deze topkoffers zijn onder meer te koop bij Waparoo. Vaak nog voor een betere prijs dan in de winkel ook.

1. Gewicht en materiaal

Als je maar 10 kilo handbagage mee mag nemen, wil je niet dat je koffer zelf al bijna 5 weegt natuurlijk. Kies een stevig, maar lichtgewicht materiaal, bijvoorbeeld polypropyleen.

2. Herkenbaarheid

Hoe stijlvol een zwarte of donkerblauwe koffer ook is, het is niet handig. Bij mijn donkerblauwe koffertje moet ik goed opletten of niemand er met mijn koffer vandoor gaat, of dat ik zelf de verkeerde koffer meeneem. Heb je nou een knalroze koffer of eentje met heel veel kleurtjes of een bijzonder printje (zoals de koffer hieronder), dan hoef je nooit meer 3x naar de bagageband te lopen omdat het jouw koffer weleens zou kunnen zijn.

Beeld: American Tourister.

3. Rijden: 2 of 4 wielen

Kun je je de tijd nog herinneren dat koffers geen wielen hadden of 2 knullige wieltjes met een soort trekkoord? Tegenwoordig is bijna iedere koffer uitgerust met 2 soepele wielen én een trekstang, maar stiekem wil natuurlijk iedereen een koffer met 4 (stille) wieltjes die 360 graden kunnen draaien. Van een zware koffer merk je dan helemaal niets meer.

4. Garantie

Natuurlijk moet je zelf ook voorzichtig zijn met je koffer, maar mocht er nou een rits kapot gaan of het materiaal niet naar behoren functioneren, dan heb je bij een redelijke kofferfabrikant vaak garantie. Nee, bij een koffertje van Action natuurlijk niet, maar bij American Tourister of Samsonite bijvoorbeeld wel. Mocht je koffer nou enorm beschadigd zijn tijdens een reis, doe dan een beroep op je reisverzekering. Lees hier wat je doet als je bagage te laat, kapot of kwijt is.

5. Indeling

Niet geheel onbelangrijk is de indeling van je koffer. Natuurlijk kun je alles er gewoon in smijten en de koffer dicht doen, maar het zou fijn zijn als je koffer een aantal vakjes heeft en elastieken (inpakriemen) die de inhoud op zijn plek houden.

Beeld: American Tourister.

6. Slot

Het is fijn als je je koffer op slot kunt doen zodat niemand die iets in jouw koffer te zoeken heeft erin kan. Ja, je mag je koffer op slot doen. Ook als je gaat vliegen. Voor de meeste sloten hebben ze bij de douane een loper of een ‘speciale tang’ om het slot zonder schade te openen. Mocht je nou een slot hebben waar geen loper voor hebben, dan zijn ze bevoegd om je koffer open te breken als ze iets verdachts tegenkomen. Neem je een koffer met officieel TSA-slot, dan zul je je koffer altijd zonder schade terugkrijgen als men de koffer heeft moeten openen.

2 thoughts on “Investeren in een goede koffer: 6 tips

  1. Leuke blog. Ik ga deze zomer met de auto weg met totaal 4 personen. Ik vind dan koffers vaak wat ongemakkelijk indelen in de kofferbak. Dus misschien dit jaar maar eens terug naar de ouderwetse reistassen. Maar ook die zijn vast gemoderniseerd sinds ik mijn laatste had.

Comments are closed.