Ik heb een personal coach in Haarlem en dit is wat ik leerde

‘Work-life balance’ is al minimaal 3 jaar een grote struggle voor mij. Eerst m’n blog naast een fulltime baan. Toen parttime freelancen, m’n blog én een baan in loondienst. Dat ging niet meer samen. Ik had goede hoop op een betere balans toen ik eind 2016 besloot m’n baan op te zeggen en 100% eigen baas te worden. Maar, eerlijk? Het is er niet beter op geworden. Ik heb best wel een geweldig leven, maar ik kan er maar weinig van genieten. Ik ben namelijk 24/7 aan het werk. In m’n uppie kwam ik er niet uit, dus zocht ik een coach bij GORTcoaching.

Coaching in Haarlem

Ik vond het best spannend, coaching. Maar stiekem was het ’t allerspannendst om toe te geven dat ik er zelf niet meer uit kwam. Ondanks alle fijne, lieve en goedbedoelde adviezen van m’n vriend, familie en vriendinnen lukt het me niet om op de bestuurdersstoel te zitten in m’n eigen leven. GORTcoaching bood mij een gesprek aan, ik zocht op ‘coach Haarlem’ en niet veel later had ik mijn oriëntatiegesprek.

De voordelen van een (loopbaan)coach

Het fijne aan een coach is dat diegene volledig objectief is. Mijn coach kende mij natuurlijk nog helemaal niet, dus zo’n coach kijkt met een open blik naar jou, je leven en de problemen of uitdagingen waar je tegenaan loopt. Ik koos wel een ondernemerscoach, zodat ze ook eventueel mijn loopbaan onder de loep kon nemen.

Wat heb ik van mijn coach geleerd?

‘Mijn probleem’ is dat ik prima weet wat ik fout doe. Ik kan het heel goed relativeren en op een rijtje zetten. Lang verhaal kort: ik werk veel te veel. Ik gun mezelf te weinig me-time en kan geen knopen doorhakken als de uitkomst ook maar enigszins negatief kan uitpakken. Het ‘grappige’ is dat ik mijn coach dan ook haarfijn kon uitleggen wat ik allemaal verkeerd doe.

Open vragen stellen

Ik had gehoopt op een ‘hands on’ aanpak hoe te werk te gaan … Zo werkt dat nou eenmaal in mijn hoofd. Maar zo ging mijn coach niet te werk. Ze stelde me vooral heel veel open vragen die me inzicht gaven in mezelf en mijn gedrag. Zo vroeg ze me bijvoorbeeld mijn waarden te rangschikken en hield ze me een spiegel voor dat ik werk verkies boven de dingen die ik echt belangrijk vind in het leven.

https://www.instagram.com/p/BmRJoQrltDe/

Wat is mijn ‘probleem’?

M’n baan destijds opzeggen voelde als een exciting bevrijding, maar tegelijkertijd vond ik het ook mega eng. En dat is mijn valkuil weet ik nu. Ik heb er een paar maanden goed over moeten nadenken, maar mijn grootste ‘probleem’ is dat ik geen risico’s durf te nemen. Ik ben enorm risicomijdend. Ik houd me altijd netjes aan alle regeltjes, vind avonturen best een beetje spannend en bedenk voor mezelf in alle mogelijke situaties een Plan B. Terwijl ik wel spontaan dingen kan ondernemen en het avontuur opzoek. Lekker tegenstrijdig is het wel.

Ik werk ook zo’n 10 tot 12 uur per dag omdat ik die zekerheid fijn vind en opdrachtgevers niet teleur wil stellen. Ik ben al wel zover dat ik sinds 2018 geen nieuwe opdrachten of projecten meer heb aangenomen, maar er is meer voor nodig om het allemaal weer op de rit te krijgen. Ik zit op een rijdende trein en ik kan er niet zelf afspringen.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Mijn coach liet me nadenken over wat belangrijk voor mij is in ’t leven en ze liet me inzien dat dit precies is waar mijn tijd NIET heen gaat. Ze stelde me 800 vragen die ik in eerste instantie soms best vervelend vond. Ik wist namelijk niet overal het antwoord op. Maar een vraag die ik mezelf ook vaker ga stellen, is: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Opdrachtgevers die de samenwerking stopzetten? Ik heb een mooi portfolio, dus ik vind wel weer nieuwe. Geen inkomsten? Helemaal geen inkomsten is onwaarschijnlijk en ik heb een buffer. WAT IS MIJN PROBLEEM? Ja, niks dus eigenlijk.

Risico’s durven nemen

Ik mag leren meer risico’s te nemen, weet ik nu. En dat betekent dat ik wederom moet schrappen in mijn opdrachten en projecten. Dat is de eerste ‘to do’ op mijn lijstje om weer grip te krijgen op m’n eigen tijd. Maar hoe doe je dat zonder buikpijn te krijgen in een zzp-wereld waarin ‘vastigheid’ zeker niet vanzelfsprekend is? Wat is het juiste om te schrappen en hoe weet je zeker dat je straks nog genoeg werk hebt? Daar ben ik nog niet achter. Of misschien weet ik het antwoord wel, maar wil ik het niet horen: dat weet je niet. En daar kan ik dus niet tegen. Onzekerheid en risico zijn de grootste vijanden van mijn geluk momenteel.

Het boekje dat ik van mijn coach kreeg om m’n opdrachten en hersenspinsels in te noteren.

Hoe gaat het nu?

Na een aantal sessies zat ‘het leven’ weer in de weg. Ik ging op vakantie, kocht vrij spontaan een huis in een totaal andere stad, gemeente en zelfs provincie … bladiebla. Je kent het wel. Conclusie: ik heb geen sessies meer ingepland. Dom? Zeker weten! Daarom heb ik voor september weer een nieuwe sessie in de agenda staan bij GORTcoaching. Ik ben inmiddels dus tot het inzicht gekomen dat ik meer risico’s mag nemen en niet zo’n bange poeperd moet zijn. Ik wil m’n leven kunnen inrichten zoals ik dat zelf wil en niet geleefd worden. Daar ben ik immers zzp’er voor geworden.

Goed om te weten: een coach gaat je niet vertellen wat je moet doen of hoe je dat moet doen, maar ik hoop dat een nieuwe coachingsessie mij wel dat laatste duwtje in de rug geeft dat ik nog nodig heb. Eerlijk? Ik moet dus toegeven dat ik er – nog –  niet uit ben. Het is een ongoing proces. Maar ik merk wel steeds meer dat de nood hoog is. Aan het werk dus! Met mezelf. En niet alleen voor anderen.

Wat kost coaching?

Eerlijk is eerlijk, zo’n coachingsessie is best prijzig. Een uurtje met een senior coach kost €99 voor particulieren en €145 voor bedrijven. Daar kan je ook een mooie jurk van kopen, ja. Maar anno 2018 is coaching iets wat je jezelf echt moet gunnen!

Ook ontdekken of een coach wat voor jou is?

Wil je meer weten over GORTCoaching? Ze zitten door heel Nederland. Een aantal kennissen en vrienden hebben naar aanleiding van mijn verhalen ook de stap durven maken om een afspraak met een coach te maken. En met succes! Ben jij ook nieuwsgierig? Plan via de website een gratis oriëntatiegesprek bij een coach om te ontdekken of het wat voor jou is. Als je na het gratis oriëntatiegesprek start met coaching en via fan@gortcoaching.nl aangeeft dat je via Budgetproof.nl bij GORTcoaching terecht bent gekomen, krijg je een cadeautje!

One thought on “Ik heb een personal coach in Haarlem en dit is wat ik leerde

  1. er zit een coach zeer dicht bij mijn huis…..en ik kan wel wat verhuis coaching gebruiken.
    Ik ga er dit weekend oprecht over na denken of dit mij uit de spagaat kan halen.
    Want willen en (niets zelf) kunnen trekken mij uit elkaar…… Misschien helpt het universum mij hier een beetje.

Comments are closed.