Kies je net als ik voor een sim only abonnement en koop je jouw mobiele telefoon het liefst los van een abonnement voor dat extra beetje vrijheid? Met alle nieuwe technische hoogstandjes die van de band rollen bij Apple, Samsung, Huawei en LG heb je de keuze uit tientallen verschillende telefoons. Zelfs met een beperkt budget. Een smartphone kiezen die bij je wensen en budget past, was nog nooit zó lastig. Samen met Mobiel.nl geef ik je 9 simpele en snelle tips waarmee je in no time de juiste telefoon uitkiest waar je nog lang plezier van zult hebben.
1. Betaal nooit teveel
Betaal niet meer dan nodig voor een smartphone. Terwijl de iPhone X, nieuwste Galaxy-modellen en andere premium Android-telefoons al snel tussen de €700 en €1500 kosten, zijn er ook veel goedkopere opties beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een refurbished exemplaar of een wat ouder model. Meestal zijn de nieuwe functionaliteiten die flinke duit extra niet waard.
2. iOS of Android
iOS is eenvoudiger in gebruik, maar met Android heb je meer keuze. Als je niet kunt kiezen tussen iOS en Android, kies je voor een iPhone als je gebruiksgemak het allerbelangrijkste vindt. Met Apple ben je daarbij verzekerd dat de populairste apps er altijd voor jouw telefoon zijn en dat software-updates op tijd beschikbaar zijn. Android is de meer betaalbare optie die je ook meer hardware-keuzes biedt.
3. Schermgrootte
Welke schermgrootte heb jij nodig? Koop een telefoon met een scherm dat kleiner is dan 5,5 inch je het belangrijk vindt dat je je telefoon met één hand kunt bedienen of wanneer je kleinere handen hebt. Gebruik je je telefoon voornamelijk om veel video’s te bekijken, spelletjes te spelen of om te profiteren van de multiwindow-modus in Android? Ga dan voor een groter scherm. Er zijn gelukkig ook fabrikanten die telefoons met een groot scherm maken, zoals de 5,8-inch Galaxy S8, die je comfortabel met één hand kunt bedienen dankzij de 18: 9 beeldverhouding.
4. Batterij
Neem geen genoegen met een smartphone waarvan de accu minder dan 10 uur meegaat. Gelukkig beschikken budgettelefoons nu meestal ook over batterijen die een langere tijd meegaan.
5. Camera
Samen met de levensduur van de batterij is de camera wel een van de belangrijkste smartphone-functies. Let bij de keuze voor je telefoon/camera op specificaties zoals diafragma (hoe lager hoe beter) en speciale functies zoals dubbele lenzen en optische beeldstabilisatie in plaats van megapixels.
6. Processor
De processor is minder belangrijk dan vroeger. Zelfs midrange-telefoons presteren prima voor de meeste gebruikers. Maar als je dol bent op gamen en augmented reality, ga dan wél voor een wat krachtigere Android-telefoon met een Snapdragon 835-processor bijvoorbeeld, of een A11 Bionic-processor in de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X (de snelste mobiele chip ooit).
7. Opslagruimte
Ga voor minimaal 32 GB aan opslagruimte. Telefoons met 16 GB word je niet blij van, zelfs niet als het een budgettelefoon is. Met 32 GB kun je tenminste het minimum aan foto’s, video’s en games opslaan. Al is 64 GB tegenwoordig wel een beetje het nieuwe standaard geworden. Ga je voor een Android-model? Check dan of er in jouw telefoon ruimte is voor een microSD-kaart om je opslag uit te breiden.
8. Kleurkwaliteit en helderheid
Wat display betreft zijn kleurkwaliteit en helderheid belangrijker dan resolutie. Een 4K scherm op een telefoon is leuk om te hebben, maar zeker niet noodzakelijk. Ga liever voor een helder en kleurrijk display, zodat je je telefoon ook fijn buiten kunt gebruiken. MOLED-schermen zijn in dit opzicht vaak beter dan LCD.