Het huis koel houden in de zomer: zo doe je het budgetproof

Een warme zomer is onwijs genieten, tot het tijd is om te gaan slapen. Woelen en draaien in bed is vreselijk, terwijl je ook nog aan de lakens vast plakt ook. In slaap proberen te komen terwijl je het idee hebt dat je in de zevende cirkel van de hel ligt te woelen is geen pretje. Doe je voordeel met deze tips om het huis of je kamer koel te houden tijdens warme dagen.

Natuurlijk ken je de simpele tips al, zoals de gordijnen dichthouden overdag, geen eten in de oven klaarmaken, de deuren dichthouden en het zelf rustig aan doen. Maar ken je deze simpele dingen al die je kan doen om het thuis lekker koel te houden?

Katoenen beddengoed

Blijf uit de buurt van satijn en zijde en kies voor koelere linnen of katoenen lakens. Beddengoed van lichte stoffen (zoals bijvoorbeeld Egyptisch katoen) is ademend, dus beter om comfortabel onder in slaap te vallen deze zomer. De Egyptenaren hadden zelfs hun eigen methode om koel te blijven. Ze maakten een handdoek of laken nat met koud water en gebruikten dit vroeger als deken.

Gebruik een kruik

Trakteer jezelf op een kruik. Terwijl we gewend zijn om ze in de winter met warm water te vullen om lekker warm en knus te blijven onder de dekens, zijn ze ’s zomers heerlijk gevuld met ijs. Zo stap je in een koel bed.

WTW unit in de zomer

Je huis ventileren met een WTW unit is een supergoede oplossing voor een fijn woonklimaat. Doordat er geen warmte onnodig verloren gaat, bespaart je flink op je energierekening. En omdat er minder energie wordt verbruikt, is het ook minder belastend voor het milieu. Wanneer je bij warm weer ramen en deuren gesloten blijven om de warmte buiten te houden, is een WTW unit een slimme oplossing om toch te kunnen ventileren. Hij koelt de binnenkomende warme lucht af met behulp van de koelere luchtstroom naar buiten. Hierdoor wordt de relatief koele lucht van binnen behouden.

Draai je ventilator de goede kant op

Ventilatoren zijn geweldig tijdens de milde warme dagen, maar eigenlijk verplaatsen ze alleen maar warme lucht als het hele huis warm is. Je moet ze strategisch neerzetten zodat ze goed hun werk kunnen doen. Laat ze de warme lucht juist het huis uitblazen. Plaats strategisch meerdere ventilatoren in de kamer: eentje bij het raam en eentje verderop in de kamer, zodat ze bijvoorbeeld koele lucht van buiten verder de kamer in kunnen blazen. En heb je al eens geprobeerd een bak met ijs onder de ventilator te zetten?!

Slaap beneden

Hete lucht stijgt, dus als je in een kamer op de begane grond slaapt, heb je een grote kans dat het daar koeler is dan boven. Woon je op één verdieping? Dan kan je altijd nog naar de grond verplaatsen.

Hang een nat laken op

Ja, je leest het goed. Door een nat laken voor een open raam te hangen, wordt het vanzelf koeler in de kamer. Ik heb het eens geprobeerd met natte lakens en een ventilator, maar voor een open raam werkt toch beter.

Koel zelf af voordat je onder de wol kruipt

Een afkoelroutine voor ’t slapen gaan is een geweldige manier om in de zomer koel te blijven. Het houdt niet alleen je lichaamstemperatuur lager, maar het kan ook helpen om je huis wat koeler te houden omdat fysieke activiteit lichaamswarmte veroorzaakt. Begin ongeveer een uurtje voor het slapengaan met je routine en schakel alle elektronica uit. Start dan zelf met afkoelen. Drink veel ijswater en leg een coldpack of koude washand in je nek. Voor het slapengaan een koudere douche dan normaal nemen kan ook helpen.

Blaas hete lucht ’s avonds het huis uit

Naast jezelf afkoelen, kan je ook je huis ’s avonds nog wat extra afkoelen door de warme lucht het huis uit te sturen. Zet de ramen tegen elkaar open en laat de koelere avondlucht circuleren met ventilatoren. Sluit ’s ochtends je ramen en gordijnen weer om de koele lucht binnen te houden. Zo begin je die dag al met een lekkere koele temperatuur.