Goedkoop voor je auto zorgen, wist je dit al?

Al foeterend en met het zweet in mijn handpalmen reed ik onlangs over de rotonde. Met nog geen 10 kilometer per uur. M’n lieve autootje wilde geen gas meer geven. Had ‘ie er de brui aan gegeven? Mijn persoonlijke wegenwacht (mijn vriend) wist het probleem – uiteindelijk iets met een remlichtschakelaar – op te lossen. Zelf had ik daar niet uitgekomen. Maar wat ik wel van mijn vriend heb geleerd, is om lief te zijn voor m’n autootje. Zo kun je langer van je auto genieten. Hoe je dat doet met een klein budget? Ik deel tips en weetjes.

Alleen maar korte ritjes zijn niet goed voor je auto

Wist je dat je beter niet alleen maar korte ritjes kunt maken met je auto? Het is natuurlijk niet best voor het milieu om voor korte afstandjes de auto te pakken, maar ook niet voor je auto zelf, met meer onderhoud als gevolg. Hoe dat precies zit? Wanneer je met een koude motor rijdt is je brandstofverbruik en slijtage hoger. En ben je team hard gassen en hard remmen? Dan hebben je banden en remmen het te verduren.

Kleine reparaties

Lekke band en liftend naar je werk? Liever niet. Lampje kapot of een ander ‘klein ongemak’ wat verholpen moet worden? Met YouTube kom je echt heel ver. Ga nou niet aan je remmen zitten prutsen of onder de motorkap zitten frummelen als je echt geen idee hebt wat je doet … maar breng je auto niet klakkeloos naar de garage. Via Onderdelenzoeker.nl kun je heel eenvoudig en betaalbaar auto-onderdelen online zoeken door je kenteken in te vullen. Van Opel onderdelen tot wat je nodig hebt voor je Fiatje 500 of ik voor mijn Volkswagen Caddy. En heb je er weleens aan gedacht om langs de sloop te gaan voor het onderdeel dat je nodig hebt? Grote kans dat je daar slaagt. Heb je thuis geen ruimte om eraan te sleutelen? Er bestaan ook Doe Het Zelf Garages waar je zelf – of met een handige vriend – aan de slag kunt.

DIY onderhoud

De meeste onderhoudsklusjes aan je auto zijn echt geen rocket science en kun je makkelijk zelf. Ik schreef eerder al een artikel over hoe je het onderhoud van je auto, zelf kan doen onder dat je teveel betaalt. Denk aan zomer- en winterbanden zelf bestellen, ruiten- en koelvloeistof bijvullen, oliepeil checken, bandenspanning op peil houden, etc.

Second opinion

Moet je auto voor een reparatie naar de garage? Vraag altijd van tevoren hoeveel het kost en stel een limiet. Zo ben je er zeker van dat de kosten niet hoger uitvallen dan je kunt betalen of verwacht had. Klinkt de prijs voor de benodigde reparatie ridicuul hoog? Ook bij garages kun je prima een second opinion aanvragen. De kans is zeker aanwezig dat een andere garage het bijvoorbeeld een stuk goedkoper doet. Maar, dan moet je natuurlijk wel heel goed weten wat je koopt.

Regelmatig een ‘nieuwe’ auto rijden

Mijn vriend heeft dit zelf jarenlang gedaan, maar ook online zie ik er verschillende tips over voorbijkomen. Een goed onderhouden, redelijk jonge tweedehands auto met weinig kilometers kopen – de spreekwoordelijke auto van een oud omaatje – en ‘m dan na een aantal jaar weer verkopen. Zo rijd je vaak goedkoop en krijg je niet te maken met grote onderhoudskosten.

Wassen

Oké, eerlijk is eerlijk. Ik rijd een witte auto maar heb hier echt lak aan (pun intended). Je auto wassen. Zo’n vervelende of – als je door de wasstraat gaat – dure klus. Maar, wist je dat zo’n dik vuilplakkaat op je auto helemaal niet goed is voor je lak? En de meeste wasstraten trouwens ook niet. En kijk helemaal uit met de borstel van de wasbox, want daar zit meestal zand in, en als je met zand over je lak gaat wrijven … je kunt je voorstellen was er dan gebeurt. Budgettipje: in huisaanhuiskrantjes of in de brievenbus vind je vaak coupons voor wasstraten in de buurt. Scheelt een hoop!

Heb jij nog ‘weetjes’ of tips om budgetproof voor je auto te zorgen?