Do it yourself: je auto onderhouden

Een auto is voor mij een gebruiksvoorwerp. Gewoon een stuk blik dat bij voorkeur altijd moet blijven rijden, zonder noemenswaardige problemen. Ik geef echt niets om auto’s, maar het is wel enorm fijn dat ze je lekker snel en zonder veel moeite van A naar B brengen. Mijn moeder kan niet zonder haar auto (de weekendjes dat ik haar auto leen bij uitzondering daargelaten), maar het ding onderhouden? Nee, dat doet ze niet. Mijn vriendje moppert daar altijd over, want hoewel je je auto af en toe naar de garage brengt voor een beurt, moet je ‘m toch ook zelf onderhouden. Dat bracht me op het idee voor dit artikel. Hoe onderhoud je je auto, zonder dat je teveel betaalt.

auto zelf onderhouden

Aan de lijn hangen met de ANWB, of nog erger – je autoverzekering, staat bij niemand hoog op het wenslijstje. Daar kun je dan ook maar beter je best voor doen om het te voorkomen. Ik geef je dan ook 6 tips hoe je je auto zelf kunt onderhouden op een betaalbare manier. Ga alsjeblieft niet aan de slag met het onderhoud van je remmen of het vervangen van essentiële onderdelen als je er geen kaas van gegeten hebt, maar met de ruitenwissers of motorolie kun je prima aan de slag.

Tip 1: zomer- en winterbanden zelf bestellen

Als je slim bent en veel kilometers maakt, kies je in de winter voor winterbanden. Het is een behoorlijke investering, maar je veiligheid lijkt me wel wat waard, toch? Daarbij mag je in sommige landen alleen met winterbanden in de winter rijden, scheelt het je een héle dure boete en ben je bij een ongeluk zonder winterbanden niet verzekerd. Natuurlijk moet je in de zomer niet doorrijden met winterbanden: het scheelt je heel veel in brandstof, zorgt voor een langere remweg op een droge weg en het slijt hard. Insidertip: all-season-banden zijn maar voor héél weinig autogebruikers gunstig.

Banden kun je heel gemakkelijk zelf online bestellen. Voor banden bestaan er ook heel veel vergelijkingssites, wist je dat? Bijvoorbeeld Bandenspotter.nl waar mijn vriend onze banden bestelt. Let op de dotcode, dit is de productieweek en het jaar van band. Zo voorkom je dat je met uitgedroogde troep opgescheept zit. Koop alleen A-merk banden, want het verschil in contact met de weg is groot!

Als je je banden niet zelf kunt vervangen, kun je dat bij partners van de webshop waar je de banden bestelt vaak voor een gunstiger tarief laten doen. Let op of de montagekosten en verwijderingskosten inbegrepen zijn in de prijs.

Tip 2: zelf koelvloeistof checken en bijvullen

Een kokende motor is geen pretje. Je kunt sowieso niet meer verder rijden en in sommige gevallen kan het ook het einde van je motor betekenen. Dat is een érg duur grapje. Het koelvloeistofreservoir heeft een maximum en minimum aanduiding. Dit kun je alleen goed checken als de motor niet draait. Heb je te weinig koelvloeistof in het reservoir zitten? Laat eerst de motor afkoelen. Draai te dop dan een beetje open zodat alle druk kan ontsnappen en draai daarna pas de hele dop eraf. Bij Action verkopen ze al een fles koelvloeistof vanaf €2, maar let wel op: mengen van koelvloeistoffen is niet altijd aan te raden en het kwaliteitsverschil is erg groot. Goedkoop is in dit geval dus inderdaad duurkoop.

Tip 3: olie controleren en verversen

Als je je rijbewijs hebt gehaald, dan is de kans groot dat je weet hoe je je oliepeil moet checken en olie moet bijvullen. Voorkom schade aan je motor en check regelmatig of je motor nog genoeg olie te drinken heeft. Hiervoor moet je auto op een vlakke ondergrond staan en de motor moet koel zijn. Trek de peilstok eruit en maak deze eerst met een doek schoon voordat je het oliepeil kunt checken. Doe de stok weer terug en trek hem er daarna in 1 beweging weer uit. Het oliepeil is goed als het streepje van de olie zich tussen het minimum en maximum in bevindt. Nogal logisch hè? Olie bijvullen is een kwestie van dop eraf draaien, bijvullen en dop dichtdraaien.

In olie zit heel veel prijsverschil. Wij bestellen het dan vaak online, via Olietekoop.nl. Met de oliewijzer kun je zoeken welke olie geschikt is voor jouw auto. Via deze webshop kun je het beste oliemerk (Castrol) kopen voor de prijs die je normaal betaalt voor een B-merk.

Goedkoop autorijden: 7 tips

Tip 4: ruitenwisservloeistof

Wist je dat je een boete kunt krijgen als je ruitenwisservloeistof op is? Net als rijden met een bevroren autoruit je €240 kan kosten. Geen grapje. In de winter en zomer gebruik je andere ruitenwisservloeistof, dit heeft o.a. te maken met het vriespunt van de vloeistof en ander poetsmiddel waarmee je muggen en andere zomerbeestjes makkelijker van de ruit kunt vegen. Dit kun je trouwens heel makkelijk zelf mengen. In de meeste gevallen staat op de fles hoe dit moet. Maarrrr je kunt ruitenwisservloeistof ook zelf maken. Dat scheelt weer in kosten, maar let wel op bevriezingsgevaar!

Tip 5: bandenspanning

Deze tip is heel vanzelfsprekend, want als je weleens fiets, weet je dat je ook veel harder moet trappen als je banden leeg zijn. Bij een auto werkt dat hetzelfde. De auto moet veel harder werken en dit kost je veel meer brandstof als de banden niet op de juiste spanning zijn. Te hard is natuurlijk ook niet goed, want dat heeft weer invloed op je wegligging en grip.

Tip 6: ruitenwissers

Wanneer moet je je ruitenwissers vervangen? Als ze strepen op de ramen trekken of als ze een hoop lawaai maken. In de meeste gevallen is het dan tijd voor nieuwe. Ruitenwissers bestellen via webshops hebben wij geen goede ervaringen mee. Het klopt vaak gewoon niet. Die kun je maar beter bij de dealer of het pompstation kopen. Een ruitenwisser kun je heel makkelijk zelf vervangen (filmpje). Let wel op dat je geen krassen op het glas maakt met de metalen arm.

Ps. Ik heb nog veel meer tips voor jullie in petto. Zal ik die delen in een artikel hoe je je auto zoveel mogelijk zelf winterklaar maakt?