Goedkoop tijdschriften en boeken lezen, zo heb je altijd budgetproof leesvoer

Al zolang ik me kan herinneren, is lezen een van mijn favoriete hobby’s. Wanneer ik een boek of tijdschrift lees, ontsnap ik even naar een andere wereld (fictie), leer ik nieuwe dingen (non-finctie) of doe ik inspiratie op (tijdschriften). Echt genieten vind ik dat!

Continu naar nieuwe bestsellers of populaire tijdschriften hunkeren, zit in het bloed van een boekenworm. Alleen één probleempje: dat kan best een beetje prijzig worden. Vooral wanneer je snel leest. Samen met Tijdschrift.nl zet ik een aantal geldbesparende tips en tricks op een rij die je helpen zoveel te lezen als je hartje begeert, zonder al je geld uit te geven. Met deze creatieve manieren kun je meer lezen voor minder.

Onbeperkt toegang tot 75 tijdschriften via de Tijdschrift.nl app

Laat ik beginnen met mijn favoriet. Niet de goedkoopste in dit lijstje, maar wél de leukste. En, wanneer je het omrekent écht een goede deal. Lang verhaal kort: ik ben dol op tijdschriften. Ik verslind ze niet alleen, ik droomde er vroeger zelfs van om voor een tijdschrift te werken. Van schrijven m’n werk maken is gelukt, maar ik ben uiteindelijk niet bij een tijdschrift terechtgekomen. Nooit geprobeerd ook :-). Maar de liefde voor magazines is nog net zo groot.

Met de app van Tijdschrift.nl lees je de beste Nederlandse tijdschriften een stuk goedkoper. De app geeft je onbeperkt toegang tot 75 tijdschriften voor 9,99 euro per maand. Bedenk even dat alleen een LINDA. al zo’n 5,99 euro kost. Koopie dus. Je kunt online of offline lezen en het werkt op je telefoon, tablet of computer. Zo heb je altijd digitaal toegang tot Libelle, Donald Duck, Panorama, LINDA., vtwonen, Autoweek, National Geographic, Helden, Quest en nog veel meer. 

En niet alleen jij, maar nog 4 andere personen kunnen genieten van het aanbod, want de app is te gebruiken op 5 apparaten tegelijk. Dat maakt het wat mij betreft een fantastische uitgave. Het voelt alsof je een cadeautje voor iemand anders koopt, terwijl je jezelf trakteert op je favoriete tijdschriften. En als je jouw impact op het milieu probeert te verkleinen door papierverspilling te verminderen, maar wel je favoriete tijdschriften mist, is deze app ook een fijne oplossing. 

De eerste maand is gratis en is op ieder moment opzegbaar. Heb je een abonnement op een tijdschrift van DPG Media Magazines? Dan kan je het via de app ook gratis online lezen. Plus, je krijgt 25% korting op het totaal aanbod tijdschriften. Voor het onbeperkte abonnement betaal je dan dus maar 7,50 euro per maand. 

Probeer nu de eerste maand gratis »

Bibliotheekabonnement is onmisbaar voor boekenwormen

De nummer één manier om geld te besparen op boeken en (oudere) tijdschriften? De bibliotheek natuurlijk! Mijn bibliotheekabonnement kost ongeveer 55 euro per jaar en ik mag er onbeperkt mee lenen. Tegenwoordig hoef je de deur niet meer uit om je favoriete titels te lenen. Je kunt gratis e-books en audioboeken lenen via de online bieb! Het enige dat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het lenen van virtuele boeken, is je biebpas en een telefoon, tablet of e-reader.

Abonneer je op nieuwsbrieven van je favoriete blogs

Je kent het wel: je moet je door eindeloze spam worstelen om tot de leuke berichten in je mailbox te komen. Dus je inschrijven voor extra nieuwsbrieven is waarschijnlijk het laatste dat je van plan bent. De bezem door die e-mail! Bespaar op de lange termijn door je af te melden voor alle nieuwsbrieven van bedrijven en webshops die je verleiden om een impulsaankoop te doen of die toch linea recta in de prullenbak belanden. Schrijf je vervolgens in voor de nieuwsbrieven van blogs die je graag leest.

De meeste blogs kan je helemaal gratis lezen. Door lid te worden van de nieuwsbrief laat je iemand zien dat je hem of haar support. Vaak delen bloggers hun beste tips en insidergeheimen exclusief of al eerste met hun nieuwsbriefabonnees.

Minibiebs op straat of bij mensen in de tuin

Minibiebs, boekenhotels, gedeelde boekenkasten … het zijn allemaal andere namen voor hetzelfde: kleine kastjes, gevuld met gratis boeken. Je vindt ze tegenwoordig in bijna elke gemeente. Zoek via Google even op minibieb of little free library en je weet direct of er een minibieb bij jou in de buurt is. Stiekem heb ik altijd al een minibieb willen hebben.

Organiseer een boekenruil

Heb je minstens één vriend, familielid of collega die graag leest? Host een boekenruil! Je kunt tijdelijk boeken ruilen met een vriend, of je kunt een book swap houden waarbij elke gast een boek en/of tijdschrift meeneemt om weg te geven en eentje kiest om mee naar huis te nemen. Dit is een geweldige manier om lekker op te ruimen, maar ook om nieuwe boeken te ontdekken. En, extra leuk: zo leer je ook wat je vrienden en familieleden leuk vinden om te lezen.

Genoeg gratis e-boeken

Gratis e-boeken downloaden, het kan. En is nog legaal ook. Ken je de website DailyLit al? Deze site stuurt je elke dag een deel van een boek naar keuze voor ’15 minuten fictie’. En google eens naar Project Gutenburg: deze site heeft meer dan 54.000 gratis e-books (publiek domein) die je online kunt lezen of downloaden. Andere websites met gratis (Engelstalige) publiek domein boeken zijn Bookyards, Obooko en Manybooks. En vergeet de gratis sectie van Google Books niet.

Probeer een leesmap

Wil je toch liever een echt tijdschrift vasthouden in plaats van digitaal lezen, dan is de budget leesmap een goedkope en milieuvriendelijke manier om tijdschriften te lezen. De magazines rouleren tussen huishoudens en worden dus niet naar het oud papier gebracht. Afhankelijk van hoe recent de tijdschriften zijn, leen je 8 tijdschriften vanaf 5 euro per week. Verwacht geen VOGUE of LINDA., maar wat minder hippe tijdschriften als Margriet, Story, Weekend, Privé en Mijn Geheim.

Koop boeken bij de kringloop

De kringloop is een fantastische plek om goedkoop boeken op de kop te te tikken. Kringloopcentrum Amersfoort bij mij om de hoek is echt een walhalla voor wie graag leest. Voor 2 euro scoor je de mooiste boeken. Maar, wat ik heel jammer (maar logisch) vind, is dat het één grote zoektocht is. Ze staan wel op categorie gesorteerd, maar toevallig dat boek vinden dat op je leeslijstje staat is bijna onmogelijk. Je moet dus niet zo kieskeurig zijn wanneer je bij de kringloop shopt.

Investeer in een e-reader

Het klinkt misschien tegenstrijdig om geld uit te geven aan een elektronische gadget als je met een beperkt budget meer wilt lezen, maar mijn Kindle heeft me de afgelopen jaren flink wat bespaard. Ik hou ervan om een echt boek te lezen, maar als ik alleen fysieke boeken zou lezen was ik nu helemaal bedolven onder de boeken. Kindle heeft ook vaak deals voor 99 cent, waardoor ik al menig boek voor een prikkie heb aangeschaft. Je kunt zelfs legaal gratis online boeken lezen met je tablet of e-reader. De oude klassieke literaire werken bestaan al zo lang dat de copyrightwetten niet langer van toepassing zijn, dus je hoeft niet eens te betalen om ze online te lezen.

Verkoop je boeken en koop daar nieuwe boeken van

Als boekenfanaat wil je ze vast niet verkopen. Maar, grote kans dat je wel wat extra ruimte op de boekenplank kan gebruiken. En ga je al die boeken herlezen? Vast niet. Je kunt gebruikte boeken makkelijk verkopen via Bol of Marktplaats. Heb je gesigneerde boeken, zeldzame exemplaren of studieboeken? Doe dan even wat onderzoek voordat je een te lage prijs bepaalt.

Wat is er gratis af te halen?

Via gratisaftehalen.nl en Marktplaats vind je gratis items in je omgeving, inclusief boeken. Kijk ook eens op Facebook voor een lokale boekenruil of giveaway.

Ga op jacht naar boeken met BookCrossing

Wist je dat boeken achterlaten op openbare plaatsen een ding is? BookCrossing is een website die mensen helpt bij het zoeken naar gratis boeken ‘in het wild’! Leden laten een boodschap achter in hun boek, registreren het boek op de site en laten het dan achter op een openbare locatie. Je kunt de BookCrossing website gebruiken om een boek op te sporen en te ‘vangen’. Een beetje zoals Pokémon Go, maar dan zonder monsters, maar mét boeken. Zorg wel dat je een boek weer in roulatie brengt als het uit is.

Begin een boekenblog en gebruik affiliate links

Ben je nou een rasechte boekenworm en houd je ook nog van schrijven? Start je eigen blog met boekreviews of begin een online boekenclub. Gebruik affiliate links (bijvoorbeeld van Amazon of Bol) voor de boeken die je aanraadt of bespreekt en je verdient – bij genoeg bezoekers die een aankoop via jouw site doen – zo een leuk zakcentje om een nieuw boek aan te schaffen.

One thought on “Goedkoop tijdschriften en boeken lezen, zo heb je altijd budgetproof leesvoer

  1. De bibliotheek heeft ook een TijdschriftenBieb app (pilot). Je kunt met je abonnement een 16tal tijdschriften lezen. Aanrader!

Comments are closed.