Goedkoop tanken: tips om te besparen aan de pomp

De tank voor een prikkie vullen is er niet meer bij vandaag de dag. De brandstofprijzen gaan door het dak. Een bezoekje aan het tankstation is een flinke aanslag op je portemonnee. Daarom delen we onze favoriete tips om zo goedkoop mogelijk te tanken. Want iedere autorijder wil toch het liefst zo min mogelijk betalen?

Tank niet langs de snelweg

Ik grap altijd dat ze langs de snelweg designerbrandstof verkopen. Daar zitten vast goudflakes in. Dat kan écht niet anders met die brandstofprijzen. Probeer daarom te voorkomen dat je langs de snelweg naar de pomp moet. En kom je anders echt niet thuis of op je bestemming? Vul de tank dan een beetje en tank de rest bij een goedkoper tankstation. Bijvoorbeeld eentje in een dorp of op een industrieterrein van een stad.

Doe onderzoek waar je goedkoop kan tanken

Er zijn tegenwoordig superveel apps en sites waar je in een paar klikken kan uitvinden waar je die dag het goedkoopste tankt. Ik slinger altijd even m’n favoriete apps aan voordat ik de tank vul. Dat bespaart je per tankbeurt al snel een handjevol euro’s.

Probeer te plannen wanneer je tankt

Wist je dat er bepaalde dagen zijn die gunstiger zijn om te tanken dan andere? Zo is maandag vaak geen goedkope dag, maar kan ik bijvoorbeeld bij mij in de buurt op woensdag en zaterdag met korting tanken. Ik probeer het dan ook zo te plannen dat ik op die dagen tank. Ook als de tank nog niet helemaal leeg is. Maar blijf niet altijd kleine beetje bijvullen zodat je altijd met een volle tank rijdt. Want een auto met een volle tank is zwaarder, en verbruikt dus meer brandstof.

Tank bij een onbemand tankstation

Vaak zijn bemande tankstations duurder dan de tankstations waar je zelf met een pasje aan de pomp betaalt. Win-win wat mij betreft. Want zo kan ik na ’t tanken gelijk in m’n auto springen en ben ik ook nog goedkoper uit.

Tank over de grens

Woon je dichtbij België of Duitsland? Kijk dan eens naar de prijzen voor benzine, diesel en LPG over de grens. Dat kan zomaar een hele hoop schelen. Houd er wel rekening mee dat je er niet te ver voor hoeft om te rijden, want anders bespaar je alsnog niet natuurlijk.

Niet vergeten: onderhoud en bandenspanning

Een goed onderhouden auto gaat langer mee en hoeft minder hard te werken. En wist je dat de bandenspanning ook een rol speelt in hoe zuinig je rijdt? Je verbruikt niet alleen minder brandstof als je bandenspanning op peil is, maar rijdt ook veiliger. De auto ligt beter op de weg, de remweg is korter en slijtage minder bij goed opgepompte banden. Lees ook eens mijn artikel ‘Zuinig autorijden: dit moet je weten over je autobanden’.

Tip! Zoek een tankstation in de buurt waar je gratis gebruik kan maken van de pomp. Bij Tango is dat bijvoorbeeld vaak gratis. Dat bespaart je per keer zo’n €0,50 of €1.