Goede voornemens die je een hoop geld kunnen besparen in 2022

Maak van 2022 het jaar waarin je geld bespaart met je goede voornemens. Weet je niet waar je moet beginnen? Splits grote doelen op in kleine. Denk aan kleine stappen zoals je telefoonuitgaven onder de loep nemen, een nieuwe skill leren of wat vaker spullen lenen. Geef jezelf een paar weken om van je voornemens een gewoonte te maken. Zo houd je het makkelijker vol en houd je uiteindelijk wat over in eigen zak.

Vaker huren of lenen in plaats van kopen

Waarom iets kopen voor de volle mep als je het goedkoop kunt huren of gratis kunt lenen? Maak een goed voornemen voor het nieuwe jaar om nooit iets te kopen als dat niet per se nodig is. Leen boeken van de bieb en kijk of je gereedschap van de buren kan lenen. En wat dacht je van een mooie outfit voor die speciale gelegenheid lenen in plaats van kopen? Mijn droom is nog altijd om m’n kledingbieb in Amersfoort realiteit verder te maken. Wie weet in 2022?

Bewuster met je abonnementen omgaan

Ga je geregeld naar de sportschool of ben je meer een sponsor van the gym? Bekijk je rekening eens en check of er (nog meer) abonnementen zijn waar je eigenlijk geen gebruik van gemaakt. En aangezien er aan die lockdowns nog geen einde lijkt te komen, is het ook een goed idee om eens naar je telefoonabonnement te kijken. Heb je nog wel zoveel data nodig?

Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Kijk dan eens verder dan Apple of Samsung. De OPPO telefoon is een nieuwe favoriet bij budgetbewuste bellers. OPPO is de grootste smartphonefabrikant in China. Een geduchte concurrent van Apple, Motorola en Samsung. De OPPO telefoon is dankzij de goede prijs-kwaliteitverhouding razend populair. En niet alleen door de gunstige prijs. De fabrikant loopt ook voorop in telefoonland. Zo waren ze bij OPPO bijvoorbeeld de eerste met de 5x-zoomfunctie en Super VOOC: een technologie die je telefoon razendsnel oplaadt. In een halfuur.

Vaker zelf koken

Het kost tijd, maar de besparingen zijn groot als je je eigen lunch of avondeten maakt in plaats van het elke dag te kopen. Natuurlijk mag je best nog eens bestellen bij je favoriete afhaaltentje. Je moet jezelf wel geluksmomentjes blijven gunnen.

Je uitgaven beter bijhouden

Wil je in 2021 meer (be)sparen? Dan moet je natuurlijk eerst weten waar je geld nu überhaupt naartoe gaat. Begin een gelddagboek of houd je uitgaven bij in een app. Zo zie je snel waar je mogelijk te veel uitgeeft. Zo maak wordt budgetteren supermakkelijk. Benieuwd hoe je een budget opstelt? Lees hier meer over realistisch budgetteren.

Een nieuwe skill leren

Een nieuwe vaardigheid leren is niet alleen leuk, het kan je ook geld besparen. Trakteer jezelf op een (online) cursus, zoals autoreparatie en -onderhoud, naaien, hondenverzorging, massage, webdesign, interieurstyling of financieel planner bijvoorbeeld.

En weet je hoe je veel klussen thuis moet klaren? Dan scheelt dat toch een klusjesman inhuren. Zoek maar eens naar gratis tutorials op YouTube. Ik ken bijvoorbeeld iemand die zelf haar hardhouten vloer heeft geschuurd voor in totaal 400 euro, terwijl een professioneel bedrijf hier 4.000 euro voor vroeg.

En vergeet DIY-en en knutselen niet. Wie goed kan breien, haken, borduren of bakken kan bijvoorbeeld de leukste verjaardagscadeautjes zelf maken. Bonus: je vrienden en familie zullen de dingen die door jou zelf gemaakt zijn meer koesteren dan welk cadeau uit de winkel dan ook.

Vaker tweedehands kopen

Ik ben groot fan van kleding tweedehands shoppen. (Hier vind je mij Vinted profiel.) Maar verder valt er bij mij nog veel winst te behalen wat betreft duurzaam aankopen doen. Hoe zit dat bij jou? Tweedehands speelgoed, meubels en woonaccessoires kunnen je een hoop geld besparen. Probeer in 2022 eens zoveel mogelijk tweedehands op de kop te tikken. Maak er een sport van en het wordt al snel een superleuke gewoonte. Bovendien, met al die leveringsproblemen van nu heb je misschien meer geluk op Marktplaats of Vinted. Bijvoorbeeld voor fietsen of een PS5 ;-).

Vaker wandelen

Naast meer besparen, behoren gezonder eten en meer bewegen tot de populairste goede voornemens. Twee daarvan kan je bereiken door je autosleutels te vervangen door wandelschoenen. Wandelen helpt je om in vorm te blijven, brandstof te besparen en slijtage aan je auto te verminderen. Zowel goed voor je gezondheid als je portemonnee.