Garderobe organiseren: tips om je kledingkast (eindelijk) onder handen te nemen

Ik ben dit jaar verhuisd heb de inhoud van mijn garderobekast grondig onder handen genomen. Niet alleen voor de verhuizing, maar ik ging zelfs voor een tweede ronde een aantal maanden ná de verhuizing. Hoe je je garderobe eenvoudig organiseert en éindelijk je kledingkast eens makkelijk onder handen neemt? Ik deel samen met Woonboulevard Poortvliet een aantal van mijn favoriete tips.

Haal ALLES uit je kast

Getsie. Écht alles? Yup. Als je het goed wilt doen haal je je hele kast leeg en haal je alle kledingstukken zelfs van de hangers. Heb ik de afgelopen maanden maar liefst 2 keer gedaan. Zowel m’n hele garderobekast als dressoir gevuld met gevouwen kleding haalde ik leeg. Dit lijkt in eerste instantie misschien gigantische tijdsverspilling, maar het heeft een reden. Begin met het terugleggen en hangen van je favoriete items. Tegen het einde van de opruimactie zul je het behoorlijk zat zijn om alles weer op te hangen en op te vouwen. Voel je tegenzin bij een kledingstuk en vind je het de moeite niet waard om op te hangen of te vouwen? Op de weggeefstapel ermee!

Draai je kledinghangers om

Inzicht in wat je wel en niet draagt kan helpen; zowel voordat je met de grote garderobeschoonmaak begint als voor een tweede ronde. Hang alles met de haken naar de achterkant van de kast op. Het kost wat extra moeite om een kledingstuk uit de kast te halen, maar wanneer je een item draagt hang je ’t weer ‘normaal’ in de kast. Wacht 3 maanden, 6 maanden, of zelfs een jaar (afhankelijk van hoe seizoensgebonden de inhoud van je kast is) en doe alles weg waarvan de hangers nog steeds in de verkeerde richting hangen. Die kledingstukken draag je namelijk niet of te weinig.

Channel je innerlijke Marie Kondo

Does it spark joy? Die vraag komt je misschien wel de neus uit, maar de opruimgoeroe heeft gelijk. Geeft iets je geen plezier of een goed gevoel? Weg ermee! Volgens Marie Kondo kunnen we dankbaar zijn voor wat bepaalde spullen hebben betekent of ons hebben gebracht, maar mogen ze weg als ze geen doel meer dienen. De boeken van Marie Kondo helpen je een rommelig huis (en leven) om te zetten in inspirerende en serene ruimten.

Organiseer je kleding op kleur

Een van de meest geliefde tips: maak van je kast een regenboog. Het heeft een aantal voordelen. Je kunt heel snel zien welke items wel heel veel op elkaar lijken (en dus weg kunnen). Je realiseert je misschien niet dat je 6 zwarte broeken hebt totdat ze allemaal naast elkaar hangen. Zodra de overeenkomsten duidelijk worden, kun je beter onderbouwde beslissingen nemen over welke items je wilt houden. Je kast organiseren op kleur heeft ook een ander voordeel: wanneer je je kast opent en het ziet er prachtig uit, ben je meer gemotiveerd om het zo te houden.

Probeer je kleding te verkopen

Er zijn talloze manieren om je kleding te verkopen. Van United Wardrobe tot Marktplaats, een kraam in de IJhallen of een kleedje vol kleding op de plaatselijke braderie. Zoek wat voor jou werkt en geef je kleding een nieuw thuis terwijl je er zelf ook iets aan verdient. Misschien wel om dat ene item waar je voor spaart te kunnen kopen.

Stop het in een doos

Ik weet als geen ander dat het soms niet gemakkelijk is om kleding los te laten. Kun je niet rigoureus weggooien? Stop de ‘misschiens’ dan in een opruimbox en berg de box op. Wanneer je een bepaald item mist, kun je het altijd nog terughalen. Na een tijdje niets gemist? Weg ermee! Zo werk je langzaam naar een kast toe waarin je elk item 100% liefhebt.

One thought on “Garderobe organiseren: tips om je kledingkast (eindelijk) onder handen te nemen

Comments are closed.