Je eerste auto kopen: waar moet je op letten?

Ik heb een auto nooit gezien als iets dat ik nódig had. Ik woonde hartje Haarlem, werkte voornamelijk thuis en sprong op de trein als ik afspraken had in Amsterdam. Zelfs naar mijn vriend toerde ik 2 uur met de trein. Totdat ik steeds meer opdrachtgevers kreeg waarbij ik op kantoor werkte en ik meer in de trein zat dan sliep of werkte (lekker overdreven). Toen kwam Paddy de Caddy. Een hele praktische auto waarmee ik budgetproof het hele land doorzoef. Waar moet je nou op letten als je je eerste auto koopt? Mijn tips.

Simpel stappenplan voor het kopen van je eerste auto

Een proefrit maken, een autoverzekering afsluiten, überhaupt kijken naar auto’s … het was allemaal nieuw voor me. Daarom heeft mijn vriend me heel erg geholpen bij de aanschaf van mijn eerste auto vorig jaar. Ik heb eigenlijk alleen maar met het geld gewapperd… Maar heb je nou niet zo’n handige vriend, dan heb je vast wat aan mijn simpele stappenplan.

1. Verlanglijstje: wat past bij jou?

Ik had niet veel eisen. Hij moest goedkoop in onderhoud en gebruik zijn en … eh. Dat was het. Kon me niet schelen hoe ‘ie eruit zag, welk merk het was … Punt. Dus ging mijn vriend op zoek naar een lekker wagentje (met grijs kenteken, want: ondernemer). De budgetproof-mobiel werd een Volkswagen Caddy. Een bestelbusje. Heb ik niet per se nodig nee, want ik neem alleen m’n laptop overal mee naartoe. Maar hij maakte ‘een auto hebben’ wel een stuk voordeliger door de lage wegenbelasting en goedkoper tanken omdat ’t een diesel is.

De allereerste stap is dus: denk goed na wat bij jou past en aan welke eisen hij moet voldoen. Maak een verlanglijstje en stel je voor wanneer een auto echt perfect zou zijn. Denk aan welk bedrag je wilt uitgeven, hoe oud ‘ie maximaal mag zijn, welke kleur en merk (in verband met later weer verkopen bijvoorbeeld), diesel of bezine, waar je ‘m voor gaat gebruiken, etc.

2. Wat kost het?

Een auto neemt een flinke hap uit je budget. Het is simpelweg vaak een joekel van een vaste kostenpost. Vergis je daar niet in. Maak dus een lijstje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk aan de aanschafprijs, brandstof, autoverzekering, wegenbelasting, wegenwacht, etc. Voor een gemiddelde, kleinere auto ben je al snel tussen de €200 en €300 euro per maand kwijt.

Budgetproof tipje: de verzekeringspremie wordt grotendeels berekend op wat je auto nieuw kostte. Hoe lager de nieuwwaarde, des te lager de premie. Dus ook al koop je een luxe auto tweedehands voor een prikkie, houd hier rekening mee.

3. Maak altijd even een proefritje

Terwijl ik dit typ moet ik toch een beetje grinniken. Ik heb namelijk niet in mijn eigen auto gereden voordat ik ‘m kocht. We reden naar Duitsland. Vriendlief sprong – op mijn verzoek – in de Caddy, toerde een stukje en zei ‘verkocht’. Het is wel altijd een goed idee om even kennis te maken met je nieuwe ‘waggy’.

Er bestaan genoeg checklists online met dingen waar je op moet letten, zoals vering (mijn auto moest nieuwe schokdempers, maar daar waren we al achtergekomen tijdens te proefrit), schade aan de auto, of de kilometerstand klopt, of er geen lampjes branden, of ‘ie wel goed koppelt en schakelt, of het schoon is onder de motorkap, of de airco het doet, de banden in orde zijn (de mijne moesten alleen flink opgepompt worden), etc, etc. Nooit een auto kopen dus zonder dat je ‘m even mee uit hebt kunnen nemen. En probeer altijd een sidekick mee te nemen. Simpelweg omdat 4 paar ogen meer zien dan 2, maar het is natuurlijk ook gezelliger.

Trots een foto naar huis gestuurd van m’n allereerste auto. Later ook nooit meer een foto van gemaakt, want zeg nou zelf … erg fotogeniek is ‘ie niet. Hier had ‘ie nog winterbanden (zonder velgen) en een tijdelijk kenteken. Inmiddels is ‘ie helemaal ingeburgerd.

4. Verkocht?

Ben je volledig verkocht en zie je jezelf al roadtrippen in je nieuwe auto? Vraag nog wel even naar het onderhoudsboekje zodat je de historie kunt checken en check via de Nationale Auto Pas (NAP) of de kilometerstand klopt. Op de site van het RDW kun je zelfs zien wanneer je toekomstige auto z’n laatste APK heeft gehad.

Heb je er een goed gevoel bij en is alles in orde? Dan is het een kwestie van betalen (misschien eerst een beetje onderhandelen), op naam zetten (bij een kentekenloket/postkantoor, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie) en een verzekering afsluiten. Bij mij ging er eerst nog een keuring aan vooraf omdat we de auto hebben opgehaald in Duitsland, maar vaak kun je in no time met je nieuwe auto op pad.

5. Maak je auto je eigen

Ja, en dan heb je een auto. En dan? Misschien zijn jullie direct beste vrienden, of misschien ook niet. Ik was direct gehecht aan m’n autootje, maar vond (en vind) ‘m nog steeds wel heel erg lelijk. Hij stonk ook. Meer dan een gebruiksvoorwerp was het niet. Door er een lekkere autoparfum in te hangen, een glitteretui in het dashboardkastje te leggen voor de administratie en een trommel vol snoepjes werd de auto direct ‘meer eigen’ en veel fijner.

6. De eerste keer tanken is altijd schrikken

Ongeveer € 80. Dat is wat een tankbeurt mij kost. Slik. Hoeveel paar schoenen kan je daarvoor wel niet scoren in de SALE? Of hoeveel lekkere broodjes voor de lunch. En dat soms wel 3 of 4 keer in de maand. Ja, de eerste keer tanken is meestal schrikken. Ik heb nog geluk dat ik diesel tank, maar als je een benzine-auto rijdt, tik je inmiddels bijna €2 per liter af.

Tip: tankstations hebben ook SALE. Check bij welke pompstations je bij jou in de buurt op welke dagen voor een actietarief kunt tanken. Zo tank ik in Amersfoort bijvoorbeeld voor €0,15 per liter goedkoper bij TINQ op woensdag en zaterdag. En als ik bij mijn vriend ben ga ik eventjes van de snelweg af om bij de Shell in Nunspeet te tanken. Scheelt toch weer bijna €0,10 per liter. En dat voor 60 liter, 3 keer in de maand. Dan kom je al snel op bijna €20 die je bespaart.

Heb jij nog tips voor het kopen van een eerste auto? Deel je tips dan in een reactie. Ik ben superbenieuwd.

One thought on “Je eerste auto kopen: waar moet je op letten?

  1. Toen ik zelf mijn eerste auto kocht heb ik samen met mijn vader een proefrit gemaakt. Eerst ikzelf, omdat het mijn auto zou worden, daarna mijn vader. Hij keurde hem goed en na een kleine check onder de motorkap heb ik hem genomen! Ben er nog steeds er blij!

Comments are closed.