Een goedkope designradiator? Schilder je verwarming zelf!

Is je radiator een doorn in het oog of zou hij in een nieuw jasje een stuk meer shinen in je interieur? Voorzie de verwarming van een likje verf en hij kan zo door voor designradiator. Maar dan met een goedkoop prijskaartje.

Het schilderen van je radiatoren kan je verwarming de show laten stelen, de radiator in de achtergrond laten verdwijnen (als een kameleon) of juist de ruimte complementeren. Het hangt er helemaal van af wat je wilt bereiken.

Of je simpele Henrad radiatoren nu wilt matchen met het kleurenschema in huis of een eyecatcher van je radiator wil maken; als je de radiator van een frisse lik verf voorziet, moet je het wel goed doen! Met speciale radiatorverf (zodat hij niet verkleurt) en volgens dit stappenplan:

Stap 1: doe de radiator uit en open een raam

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar voordat je je radiator gaat schilderen, moet hij uit staan en afgekoeld zijn. Als hij nog een beetje warm is, is de kans groot dat de verf gaat druipen en zal de verf niet goed aan de radiator hechten.

Ook belangrijk: ventileer de ruimte goed, dus zet een paar ramen en deuren open.

Stap 2: Vrij maken

Haal de stofzuiger tevoorschijn en zuig zoveel mogelijk stof en vuil op. Verplaats meubels en zorg dat er niks in de weg staat. Onthoud dat verf gaat spatten, hoe voorzichtig je ook denkt dat je bent. Leg je oude lakens, karton of kranten neer om het gebied rondom de radiator zoveel mogelijk te beschermen.

Stap 3: Maak de radiator schoon

Je radiator heeft in de loop van de tijd vast veel vuil verzameld. Hoe schoon je huis ook is, vuil hoopt zich op in de radiator. Tijd om de verwarming dus te poetsen voor de schilderbeurt. Met een vochtige doek of spons, wat warm water en een mild schoonmaakmiddel ben je zo klaar om de kwast erbij te pakken.

Zodra je radiator schoon is, droog je ‘m af en begin je met schuren.

Stap 4: De radiator schuren

Door je radiator te schuren, maak je het oppervlak iets ruwer zodat verf beter hecht. Gebruik zowel schuurpapier met een grote korrel als een kleine korrel om ongewenst oppervlakteafval te verwijderen. Neem de tijd om het goed te doen zodat je een mooi egaal oppervlak hebt om te schilderen. Als je het schuren overslaat, zal het resultaat een stuk minder mooi zijn.

Heb je alle ruwe randjes en roest verwijderd? Stof de radiator af en je bent klaar voor de primer.

Stap 5: Behandelen met een primer

Voordat je de shiny new topcoat kunt aanbrengen, moet je de radiator eerst behandelen met een primer. Zo heb je een goede solide basis waar de verf aan kan hechten en heb je geen last meer van roest. Welke soort primer je oog gebruikt, laat ‘m altijd volledig droger voordat je naar de topcoat grijpt.

Je kunt voor het aanbrengen van de grondlaag een gewone kast gebruiken of een speciale radiatorkwast als je radiator een lastig te schilderen vorm heeft.

Stap 6: Breng de gewenste verflaag aan

Zorg ervoor dat de radiatorprimer volledig droog is en dat de ruimte goed geventileerd is. Geef je radiator nog een laatste veeg met een natte doek voordat je begint te schilderen.

Gebruik je verf in blik? Schud het blik goed voordat je het opent en roer na opening altijd even met een stokje. Neem de kwast (of roller) naar keuze en breng de verf aan op je soon to bedesignradiator.

Verf in dezelfde richting als de groeven van de radiator voor een nette afwerking. Voor het beste resultaat kun je de radiator ook het beste in fases schilderen; eerst de hoekjes en randen voordat je het grotere oppervlak aanpakt.

Werk van de ene naar de andere kant van de radiator, waarbij je de pas geverfde delen steeds een beetje overlapt. Zo krijg je een gelijkmatig resultaat.

Stap 7: Laten drogen en eventueel herhalen

Hoewel het mogelijk (en waarschijnlijk) is dat de radiator nog een verflaag nodig heeft, is het tijd om uit te rusten. Of je nog een laagje moet schilderen hangt af van de verf en je persoonlijke voorkeur, maar voor nu: goed gedaan!

Laat de verf een nachtje drogen en ga nooit voor de tweede laag wanneer de verf nog vochtig is. Dit leidt altijd tot een teleurstellend resultaat.

 

One thought on “Een goedkope designradiator? Schilder je verwarming zelf!

  1. Super tof artikele ik probeer zelf ook altijd alles lekker goedkoop te doen ! Fijne tips ook die je geeft. Zelf kijk ik vaak via https://www.folderbode.nl/action/ om goedkope toffe frustels te halen misschien ook een tip voor verf ofzo voor jullie?

Comments are closed.