6x goede goedkope smartphones 2018

Mijn beste digitale maatje ‘iPhone 6s Plus’ en ik hadden een wat dramatische start. Na een jaar vette verkering met een iPhone 6 Plus (zonder s), stapte ik over op de 6s Plus. Het was wederom direct liefde op het eerst gezicht. Maar toen lanceerde ik Mr. iPhone na een paar dagen van de loopband in de sportschool. Harstikke stuk. Niet alleen zijn hart was gebroken. Een spoedoperatie, eh reparatie, volgde… En gelukkig heeft ‘ie het me vergeven.

Na deze bumpy start waren we 2 jaar onafscheidelijk. Nu is het tijd voor een nieuwe iPhone-liefde. Want, batterij snel leeg, camera crap. Je kent het wel. Luxeproblemen. Maar holy shit… Hallo zeg. Meer dan €1.000 voor een nieuwe telefoon? Poeh! Even slikken. Samen met Telefoondiscounter.nl ging ik daarom op zoek naar een goede smartphone voor weinig.

Goedkope smartphones

Volgens de Consumentenbond scoor je met een Samsung Galaxy A5 (2017), Sony Xperia X, Sony Xperia X Compact,  Samsung Galaxy A3 (2017) en de iPhone SE een goede, budgetproof deal. Zij onderwierpen de meest betaalbare smartphones van het moment aan een test, en deze telefoons kwamen als beste uit de bus.

Apple iPhone SE (32 GB) |€290

Met de iPhone SE haal je natuurlijk een wat kleinere en oudere iPhone in huis, maar wel eentje voor minder dan €300. ‘Deze goedkopere iPhone kwam in 2016 voor €500 op de markt, maar ondertussen is de prijs onder de €300 gezakt.’ De iPhone SE is zelfs te updaten naar iOS 11.4, het een-na-nieuwste besturingssysteem. En grote kans dat zelfs iOS 12 het op deze topper van een iPhone doet. De iPhone SE heeft een schermdiagonaal van 4 inch (10,1 cm) en is hiermee bijna 1,5 keer kleiner dan de Motorola Moto G6 plus. Zo’n kleinere smartphone is fijn in je broekzak, maar weer minder prettig als je lekker lang blogs wilt lezen of door Instagram zit te scrollen. En, goed om te weten: zelfs veel duurdere smartphones hebben een camera die minder presteert dan die van de iPhone SE.

Sony Xperia X | €250

Deze smartphone is al wat ouder, maar daardoor nu dus een stuk goedkoper. Daarom krijg je eigenschappen die je vaak bij duurdere smartphones terugziet, maar dan voor een aardig prijsje. ‘Het 5 inch (12,6 cm) full-hd-scherm geeft mooi scherp en helder beeld en het toestel heeft ook een update naar Android 8 gekregen. De camera op de Sony Xperia X is dikke prima. ‘Foto’s zijn van voldoende kwaliteit en de camera heeft opvallend veel instelmogelijkheden. De selfies van de Sony Xperia X zijn okay-ish. Van alle goedkope Android-telefoons kun je het beste fotograferen en filmen met de Xperia X.’

Sony Xperia X Compact | €275

De Sony Xperia X Compact is – de naam zegt het al – lekker compact en heeft een 4,6 inch scherm (11,6 cm). Hij is wel net wat dikker dan de Xperia X. ‘Het toestel heeft een plastic behuizing die, net als de Xperia X, wel wat krasgevoelig is. De Xperia X Compact heeft een kleiner scherm met een lagere resolutie (720×1280), hierdoor is het beeld net wat minder scherp.’

Samsung Galaxy A5 | €250

De Samsung Galaxy A5 scoorde supergoed op de gebruiksduurtest en ging wel 33 uur mee. ‘Het scherm is 5,2 inch (13,2 cm) groot en heeft een scherpe full-hd-resolutie. Ook de geluidskwaliteit van muziek die je luistert via oordopjes of een hoofdtelefoon is erg goed. Het toestel is daarnaast ook waterbestendig en kan goed tegen een stootje.’

Samsung Galaxy A3 (2017) | €215

De Samsung Galaxy A3 (2017) is net als de Xperia X compact en de iPhone SE een wat kleinere smartphone. Niet alleen qua scherm, maar ook qua afmetingen. ‘Ook bij deze Galaxy A3 is de resolutie van het scherm wat lager (720×1280) waardoor het beeld net wat minder scherp is. De smartphone zit stevig in elkaar en is waterbestendig.’ De smartphone heeft een goede batterij die wel 30 uur meeging in de test. Lekker lang internetten of muziek luisteren dus!

Motorola Moto G6 plus | €280

De Motorola Moto G6 plus heeft lekker veel ruimte voor filmpjes, foto’s en apps. Hij heeft als enige in dit rijtje 64 GB aan opslagcapaciteit. En niet alleen de opslagcapaciteit is groot. Ook de telefoon zelf. Hij heeft een 5,9 inch scherm met een scherpe resolutie van 1080×2160 pixels. ‘Ook de fotocamera van de Moto G6 Plus is heel aardig. Van de genoemde telefoons maakt hij samen met de iPhone de beste foto’s bij daglicht.’ De Moto G6 plus kan goed tegen een stootje. Hij kwam als beste uit de valtest.

 

Wat erg, Apple-verslaafd

Hoe enthousiast ik ook word van een goede smartphone voor nog geen €300, ik denk niet dat ik afscheid kan nemen van mijn iPhone. Het werk zo lekker samen met mijn iMac, iPad en Macbook. Wie had gedacht dat zo’n budgetbewust iemand zo verknocht zou raken aan Apple? Damn you Steve Jobs. Apple is echt een must voor mij geworden, vooral voor m’n onderneming omdat het allemaal zo lekker werkt. Ik kan natuurlijk terug naar de Apple iPhone SE voor €200. Maar wint m’n portemonnee of mijn hart dat sneller gaat kloppen van de nieuwe iPhones? Je kunt zeggen wat je wil, maar soms weegt een emotie zwaarder mee dan het te hoge prijskaartje. En dan mag je best even met je ogen dicht pinnen. Tenminste, als je het kunt veroorloven.

Refurbished iPhone

Ben je van plan een iPhone te kopen, maar wil je geld besparen? Overweeg een refurbished iPhone. Een refurbished telefoon is een ‘opgelapte’ telefoon. Een telefoon die is schoongemaakt, waarop de data is gewist en die vaak ook van een nieuw jasje is voorzien. Als laatste wordt de software geüpdatet. Een refurbished model is niet te vergelijken met een tweedehands iPhone. Met een Apple iPhone refurbished koop je namelijk ook zekerheid. Wel zo budgetproof. Refurbished iPhones worden bij TelefoonDiscounter in 3 verschillende categorieën verkocht; zo goed als nieuw, licht gebruikt of zichtbaar gebruikt. Hiervoor betaal je verschillende prijzen. Goed om te weten: ze hebben allemaal een nieuwe batterij, hebben 2 jaar garantie en worden gecheckt op 79 verschillende punten. Je kunt zelf ook uitrekenen; het is goedkoper een nieuwe iPhone kopen. Je hebt een iPhone 6s met 64GB al vanaf €299.

2 thoughts on “6x goede goedkope smartphones 2018

  1. Dat zijn nog eens leuke prijzen, kom ik aan met mijn iPhone X.. heeft me een vermogen gekost, hij loopt vaak vast, zoomed vaak opeens in, moet ik mijn telefoon helemaal opnieuw opstarten.. drama

    1. Ah nee, wat zonde! Heb je zo’n mooie telefoon en dan doet ‘ie niet wat je wil. Kunnen ze dat niet verhelpen?

Comments are closed.