Duiten-dilemma: wel of geen creditcard? | Voor- en nadelen

Heb jij een creditcard of blijf je er bewust ver vandaan? Ik heb er wel eentje en in samenwerking met Creditcard.nl wilde ik daarom graag een artikel schrijven over de pro’s en cons van een creditcard. Dit kaartje wordt namelijk vaak gezien als iets ‘engs’ of een ‘must’. Terwijl eigenlijk beide niet het geval is. Heb je ‘m écht nodig? In de meeste gevallen niet, maar het is wel verdomd handig. Mits je op de hoogte bent van de ‘risico’s en ‘kleine lettertjes’.

creditcard: voor en nadelen

Een creditcard is makkelijk op reis

Ja, als je op vakantie gaat of gaat reizen, is zo’n plastic kaartje wel fijn. Een auto huren, tickets boeken, een noodgeval in het buitenland: dan ben je blij dat je een creditcard op zak hebt. Zo is een auto huren vaak een stuk voordeliger met creditcard omdat je het risico niet af hoeft te kopen en kon je tot voor kort bij RyanAir alleen afrekenen met creditcard. Maar ook dáár zijn alternatieven voor waar ik je zo ook iets over ga vertellen. Vroeger kon je trouwens ook niet pinnen in het buitenland, maar tegenwoordig trek je met je creditcard (of CC zoals ‘ie liefkozend wordt afgekort) gewoon dollars, ponden of Florinten uit de muur.

creditcard: voor en nadelen

Fijn als je veel online bestelt

Ja, voor shopaholics is ‘ie toch wel echt heel handig. Bij sommige buitenlandse webshops is een creditcard namelijk de enige optie. Maar dat worden er gelukkig tegenwoordig ook steeds minder. Trouwens, onze ‘eigen’ (hoezo eigen, het is Scandinavisch…) H&M was tot vorige maand ook niet heel erg klantvriendelijke door een creditcard in veel gevallen te verplichten. En hey, hoe lekker is het om te kunnen shoppen van je salaris (of bonus/vakantiegeld) vóórdat het überhaupt op je bankrekening staat? En ja, daar ligt inderdaad ook direct een gevaar op de loer … Want hoe sterk ben je? Kun jij streng voor jezelf zijn en geen geld uitgeven dat je niet hebt?

Extra verzekering

Veel creditcards bieden ook aan dat de artikelen die je met je kaart aanschaft voor een afgesproken periode zijn verzekerd voor diefstal of als het pakketje bijvoorbeeld helemaal niet bij je aankomt. Sommige creditcards bieden je zelfs een gratis reisverzekering (die de meeste van ons al hebben) óf andere extra’s, zoals dat je tijdens je skivakantie verzekerd bent voor een redding met een helikopter (true story).

creditcard: voor en nadelen

Een creditcard kost altijd geld

Vergis je niet, een creditcard kost áltijd geld. Dat begint bij de jaarlijkse bijdrage. Zo heb je creditcards voor €10 per jaar (voor studenten bijvoorbeeld) maar ook kaarten waar je makkelijk €100 per jaar voor neertelt om de kaart alleen maar in je portemonnee te mogen schuiven. Let daar dus op.

Oké, hier komt (wat mij betreft) de grote ‘maar’ van een creditcard. Je moet wel echt op je hoede zijn en je administratie wel énigszins op orde hebben. Hoe groot die stapels papieren, leuke notebooks en stationary op je bureau ook wordt: zorg dat je je creditcard heb afbetaald voordat je rente gaat betalen. Meestal krijg je hier 3 weken de tijd voor. De rente over het besteedde bedrag kan zomaar ineens 15% zijn en dan slik je wel eventjes als je de rekening ontvangt. Daar had je heel wat budgetproof lipstickjes of op den duur zelfs wel een betaalbaar weekendje weg voor kunnen boeken.

Vaak krijg je van je creditcardmaatschappij de mogelijkheid om in termijnen te betalen. ‘Nou, wat aardig’ denk je dan. Maar let op: ook dan betaal je 99% van de gevallen een dikke renten. Dat hoort nou eenmaal bij het verdienmodel van de creditcardmaatschappij. Geeft natuurlijk helemaal niet, zolang jij maar op tijd je creditcardrekening betaald. Bij sommige creditcards kun je trouwens instellen dat het van je ‘lopende rekening’ wordt afgeschreven en er zelf niet op hoeft te letten. Informeer daar eens naar.

Nog een tipje: Met je cc geef je wel héél makkelijk geld uit dat je misschien eigenlijk niet hebt. Ik heb mijn krediet daarom (uit zelfbescherming) ook op maximaal €1.000 staan. Hoe meer je uit kán geven, hoe aantrekkelijker het ook wordt om er misbruik van te maken. Bij de gemiddelde creditcard wordt het kredietlimiet vaak ingesteld op €2.000 of €3.000.

Gratis kunnen pinnen. Het is voor ons zo vanzelfsprekend. Maar staat er even geen geld op de bank, dan kun je die flappen altijd nog uit de automaat toveren met je creditcard. Ho, stop. Tel daar wel even de pinkosten bij op. Soms zijn die wel €10. Oei.

Fraudegevoelig

Een beetje fraudegevoelig is de creditcard wel, maar ik zou je hierdoor niet laten weerhouden. Als je gegevens ergens achterhaald worden of van een ‘niet zo goed beveiligde website’ worden geplukt, ben je tegenwoordig vaak wel verzekerd en krijg je je geld snel terug. Maar toch, wees er wel voorzichtig mee. In principe ben je vrij eenvoudig te bestelen van een paarduizend euro.

Gevoel van vrijheid en zekerheid

Een creditcard geeft je wel een gevoel van vrijheid en zekerheid. Bijvoorbeeld voor jezelf, dat je hoognodige kosten kúnt betalen mocht er nood aan de man zijn. Of kun je bij een zaak (winkel/bedrijf) met cc betalen? Dan geeft dat je ook een zekerder gevoel. Het zegt iets over de betrouwbaarheid. Een creditcardmaatschappij moet zo’n partij namelijk eerst goedkeuren.

creditcard: voor en nadelen

Alternatieven voor de (reguliere) creditcard

Vandaag de dag kun je ook prima tickets kopen en naar alle hartenlust online shoppen zonder creditcard. Thank goodness voor PayPal (love it!), iDeal en de prepaid creditcard. Met PayPal profiteer je bijvoorbeeld altijd van kopersbescherming en kun je ervoor kiezen of het bedrag direct van je bankrekening afgeschreven wordt of dat je je account koppelt aan je creditcard (heb je ‘m weer). iDeal hoef ik je natuurlijk niets over uit te leggen lijkt me, en een prepaid creditcard is echt de uitvinding van de eeuw. Kun je online aanschaffen of tegenwoordig zelfs gewoon in de grote supermarkten in je winkelwagentje gooien. Werkt – bijna – precies hetzelfde als een ‘reguliere’ kaart en jij bepaalt zelf hoeveel geld je erop zet. Elimineert een hoop risico’s. Én het scheelt je een BKR-toetsing.

Is een creditcard iets voor jou?

Wanneer is een creditcard dus een goed idee? Als je genoeg geld op de bank hebt staan en streng voor jezelf kunt zijn. Oh en als je je administratie enigszins op orde hebt en inzicht hebt in wat er in- en uitgaan. Gewoon, omdat het echt wel retehandig is om er eentje in je portemonnee te hebben. Maar gebruik ‘m alleen als het de enige (of de beste) optie is.

One thought on “Duiten-dilemma: wel of geen creditcard? | Voor- en nadelen

  1. Ik heb sinds een paar maanden een creditcard met name ook als een extra spaarpot. Het is namelijk een rekening waar ik nog een beetje rente op vang wat meer is dan op mijn spaarrekening en dat is toch mooi meegenomen. En uiteraard handig voor op (zaken)reis dat als ik mijn declaraties indien op het werk ik het geld terug heb voor het wordt afgeschreven. Wel goed opletten inderdaad.

Comments are closed.