Dit is de zuinigste stadsauto van Nederland

Begin 2020 komen er een aantal volledig elektrische auto’s op de markt die enorm zuinig zijn. Hun verbruik ligt tussen de 3 en 6 cent per gereden kilometer. Dit zijn de Skoda Citigo e-iv, Volkswagen e-Up! en Seat Mii. Op deze auto’s was een ware stormloop waardoor zij op basis van reserveringen al volledig zijn uitverkocht voor 2020. Er is echter nog een zuinigere auto beschikbaar welteverstaan van een Nederlandse aanbieder. Het gaat om de zeer compacte en 100% elektrische QiQi cars die voor maar liefst 1 cent per kilometer rijdt.

jong leren omgaan met geld

Gastartikel.

Ontworpen voor in de binnenstad

De QiQi cars zijn speciaal ontworpen voor in de binnenstad. Omdat zij beschikken over een kenteken van een personenauto en een bromfiets mag de auto overal zonder parkeerkaart geparkeerd worden. Dit is ideaal voor drukke steden zoals Amsterdam en Rotterdam waar nauwelijks parkeerplek te vinden is. De Nederlandse autoleverancier uit Deventer is dan ook op zoek naar gemeenten die dit concept omarmen en graag een goede oplossing hebben om de Co2 in de stad te verminderen. Iedere gemeente moet namelijk in 2050 volledig Co2 neutraal zijn vóór 2050 volgens het actieplan van de overheid. In bepaalde gemeenten in Duitsland zie je al vergelijkbare auto’s rondrijden met behulp van de gemeente.

Specificaties van de auto

De auto’s zijn vooral geschikt mensen in de binnenstad of werkenden met een klein verzorggebied. Denk bijvoorbeeld aan wijkverpleegkundigen of ambtenaren. Er zijn meerdere kleuren en modellen beschikbaar en er passen tot 2 personen in de QiQi cars. Er kan gekozen worden uit een variant die tot 45km per uur gaat en een die tot 85 km per uur rijdt. De auto’s hebben een bereik van 50 tot 150km en worden binnen 4 tot 6 uur volledig opgeladen. Dit kan gewoon thuis voor de deur voor de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. De auto’s zijn dus echt bedoeld voor het navigeren binnen een klein gebied en zijn niet bedoeld om op de snelweg te gaan.

Beschikbaarheid in Nederland

De auto’s van QiQi cars zijn per direct beschikbaar als zzp financial lease, maar ook als operational lease waar de grotere ondernemingen van voor kiezen. Voor particulieren is er verder een optie tot private lease. Momenteel zoekt het bedrijf uit Deventer nieuwe samenwerkingen met dealers en verkooppunten om de auto’s zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Omdat er in 2020 flink wat nieuwe elektrische stadsauto’s op de markt komen is het afwachten hoe het Nederlandse publiek zal reageren.