Budgettips voor een Amerika rondreis | deel 1 – vervoer

Hij staat bij velen op de bucketlist: de Amerika rondreis. Toen ik 17 was, ben ik met mijn ouders en broertje dwars door Louisiana, Mississippi en een aantal andere staten naar Orlando getoerd. De Amerika-liefde was als ongeïnteresseerde puber destijds nog niet zo groot, maar nu zou ik een moord doen voor zo’n roadtrip of rondreis.

Eenmaal ouder en wijzer (en geïnteresseerder) ging ik nog een paar dagen met m’n vader naar New York en studeerde ik zelfs een zomer in Los Angeles – aan het prestigieuze UCLA – met Hollywood om de hoek. Meer en meer heb ik weer zin om terug te gaan voor een rondreis door dit bijzondere land. Grote kans dat we – mijn vriend en ik – in 2019 of 2020 naar de V.S. vliegen voor zijn werk en een voorbereidende reis (zoals Marokko dit jaar). Maar dat wordt wel even sparen! Droom jij ook van een Amerika rondreis? Amerika is met een paar slimmigheidjes voor iedereen binnen handbereik! Daarom deel ik in 4 blogs mijn budgettips voor een rondreis door Amerika. Vandaag deel 1 – vervoer.

Relocation en driveaway in Amerika

Autootje – of eerder een grote USV – of camper huren? Die kosten kunnen behoorlijk aantikken. Tipje: het scheelt aanzienlijk als je een relocation- of driveaway-deal maakt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de camper of auto waarmee anderen een topvakantie hebben gehad terugrijdt naar de verhuurmaatschappij. Er bestaan complete sites waarop je dit aanbod kunt vinden (zoals bijvoorbeeld Auto DriveAway), maar je kunt het ook altijd even aan de verhuurmaatschappij vragen die je op het oog hebt. Een auto of camper heeft natuurlijk wel zijn voordelen: je bent super flexibel en kunt gaan en staan waar je wil. En, brandstof is lekker goedkoop daar.

Pak de trein door de VS

De Amerikaanse NS (Amtrak) heeft natuurlijk geen idee wat interrailen is, maar ze bieden wel zo’n zelfde principe – binnen Amerika – aan. Zo kun je vanaf een dollar of 400 15-daagse, 30-daagse of 45-daagse treinkaartjes kopen (een USA Rail Pass). Een superbetaalbare manier om het land te zien dus. En je ziet écht wat! Ik zou bijna niet kunnen kiezen waar ik allemaal wil uitstappen. Wil je gewoon van San Fran in 1 stuk doortuffen naar NYC? Kan! Voor 200 dollar al. Maar dan mag je niet tussendoor uitstappen. Kun je maar beter de wat duurdere ticket kopen, die is relatief meer ‘budgetproof’/waar voor je geld.

Beeld: Greyhound.

Durf met de bus te gaan om de United States te ontdekken

Oké, echt luxe is het niet, maar de bus pakken kan in Amerika nogal voordelig uitpakken. Én het is veel beter geregeld dan je in Nederland gewend bent. De Greyhound-bussen zijn superbekend en populair en het aanbod is enorm. En goedkoop. Van San Fran naar L.A. kost bijvoorbeeld ongeveer 25-30 dollar. Goed om te weten: als student krijg je 20% korting en reis je met meerdere vrienden of familie? Dan kun je vaak – mits je 1 kaartje voor de volle mep hebt gekocht – groepskorting krijgen. Dat kan wel oplopen tot 50% korting. En mocht je op een bepaalde stop alleen willen rondkijken en niet overnachten? Dan kun je soms je bagage gratis stallen.

Rondreizen in Amerika met het vliegtuig

Mocht je wat meer budget hebben maar eerder krap in je tijd zitten: pak het vliegtuig. Stort je een avondje op de vergelijkingssites plan een route en boek een aantal vluchten. Wij zijn in Nederland gewend de trein te pakken, maar in Amerika is een binnenlandse vlucht net zo gewoon. En, het is goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. Maar natuurlijk nog steeds niet de meest goedkope manier.

Stay tuned voor meer tips hoe je rond kunt reizen in Amerika met een klein(er) budget. Er komen nog tips over eten & drinken, je bestemming ontdekken en overnachten.