Budgetproof luxe kamperen: zo doe je het

Heerlijk toeven aan zee, in de natuur of dichtbij een bruisende stad zonder al te groot budget maar wel met een vleugje luxe? Luxe kamperen in een glampingtent, yurt of boomhut is helemaal hot en je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Samen met Roan geef ik tips hoe je een budgetproof, luxe kampeervakantie plant.

Hoeveel wil je besteden?

In tegenstelling tot ‘gewoon kamperen’, kan glamping net zo duur zijn als een vijfsterrenhotel als je niet oppast. Bepaal van tevoren wat je wilt besteden per overnachting, eten, vervoer en activiteiten.

Plan vroeg of ga last minute kamperen

Zoals met elke vakantie, moet je jezelf voldoende tijd geven om te plannen. Zo weet je zeker dat je favoriete camping nog plek heeft en kun je regelmatig profiteren van vroegboekkorting (vaak 20%). Ook last minute kamperen is helemaal hot. Als het voor mij – met 2 eigen bedrijven – niet zo moeilijk zou zijn om spontaan vrij te nemen, zou ik het wel weten! Als je de volgende week al kunt vertrekken, kan het wel 40 tot 50% schelen met de originele prijs. Het loont dus om op zoek te gaan naar voordelige last minute campings. Bijvoorbeeld in de Ardèche.

Blijf relatief dichtbij huis

En met relatief dichtbij huis bedoel ik niet meer dan een dag rijden. Zonde van je tijd en geld. Geld besparen op brandstof kan een groot verschil maken, en dat bedrag kun je dan weer besteden om bijvoorbeeld te upgraden of voorzieningen te regelen die je anders niet had gehad.

Villa, tent, yurt of boomhut?

Voordat je luxe gaat kamperen, is het handig om te weten wat zo’n yurt of tent nou precies inhoudt. Een tent is namelijk niet zomaar een tent op een glamping. Een villa of hut is meestal een vrijstaand huisje met minstens één slaapkamer. Regelmatig met kitchenettes, privézwembad en terras! Een tent kun je zien als een canvas huisje met tot wel 4 slaapkamers en een keukentje. De hele luxe tenten hebben ook een badkamer. Een yurt is vaak een grote, ronde tent die ofwel een deur en ramen of een flap heeft. Een boomhut is een luxe, verhoogd huisje gelegen in het bos en heeft vaak minimaal 1 slaapkamer en een kleine kitchenette. Verdiep je voordat je boekt dus in wat je precies krijgt voor je geld.

Hoe zit het met de elektriciteit?

Veel yurts, boomhutten en tenten zijn niet uitgerust met elektriciteit of wifi, dus als je erg bent gehecht aan je föhn of laptop is een verlengsnoer en een hotspotje op je telefoon geen overbodige luxe. Kamperen betekent ook slim zijn en praktisch inpakken. In plaats van je traditionele koffiemachine kun je ook een French Press meenemen voor je ochtendkoffietje bijvoorbeeld.

Ik sliep deze zomer in Afrika voor het eerst in een glampingtent, inclusief elektrische deken, want: winter in Afrika is ook koud!

Loungen buiten de tent

Buiten chillen met mensen die je liefhebt is een essentieel onderdeel van kamperen vind ik. Terwijl je ‘m met traditioneel kamperen misschien chillt in een tuinstoel, kun je er ook iets luxers van maken met een paar dekzeilen op de grond, wat leuke picknickkleden, een zitzak of hangmat. En als er nog ruimte in de auto is, neem je ook wat lekkere budgetproof kussentjes mee. Gewoon van Action of IKEA. Vergeet de kaarsjes en buitenlampjes niet en een Zweedse fakkel is ook leuk.

Lekker eten

Staat kamperen nou echt gelijk aan elke avond hotdogs en oninspirerende broodjes? Welnee! Een verse vis van de barbecue, een fles wijn, luxe vleeswaren, chocolade en andere lekkernijen zullen maken je kampeeravontuur direct een stuk luxer.

Ook op je inpaklijstje

Neem de lekkerste, dikke, zachte handdoeken van thuis mee en beknibbel zeker niet op je toiletartikelen. Het douchen mag er misschien wat primitief aan toe gaan, met je favoriete shampoo, zeep en lotion voel je je hartstikke in de watten gelegd. Neem ook een paar spelletjes, een goed boek, je sportuitrusting en je favoriete vakantieplaylist mee. Sommigen kunnen de hele dag in een hangmat relaxen, maar anderen worden al snel rusteloos. Als je goed inpakt, heb je altijd wat te doen!

One thought on “Budgetproof luxe kamperen: zo doe je het

Comments are closed.