Breng je veel tijd thuis door? 6 tips die je binnenklimaat verbeteren!

Het is waarschijnlijk niet iets waar je heel vaak over nadenkt, maar de kwaliteit van het binnenklimaat in huis kan een grote impact hebben op je gezondheid en je welzijn. Zeker nu we in deze tijd meer thuis zijn, de moeite waard om eens wat extra aandacht aan te besteden! Dit kan je doen om het binnenklimaat thuis te verbeteren.

Gooi deuren en ramen open

Consistente, voldoende ventilatie is de sleutel tot een goede luchtkwaliteit binnenshuis. Laat meer zuurstof binnen door regelmatig deuren en ramen op te zetten. Zo maak je ook korte metten met kookgeurtjes, gassen en vochtigheid. Ook in de koude maanden! Dat klinkt misschien gek omdat je juist wilt besparen op stookkosten, maar het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen ‘je huis laten ademen’ en energie-efficiënt door het leven gaan.

Een gemakkelijke manier om frisse lucht binnen te laten, is door de ramen in de badkamer te openen wanneer je doucht en de ramen in de keuken open te gooien wanneer je kookt. Zo kan vochtigheid direct ontsnappen.

Ga te veel kalk te lijf

In kraanwater zit kalk. Dat is gezond, maar teveel kalk is nadelig voor je apparaten, zoals je waterkoker en wasmachine. Door de jaren heen vervuilen waterleidingen en kunnen slijmlagen en legionellabacteriën zich ophopen in je waterleiding. Niet zo best voor je gezondheid. Je waterkoker of wasmachine ontkalken is relatief eenvoudig en een prima klusje om op te pakken nu je meer tijd thuis doorbrengt. Je vult je waterkoker met een mix van water en citroensap of azijn en koken maar! Maar je complete waterleidingen ontkalken, dat kan je beter lekker laten doen. Dus heb je een extreem witte aanslag op de douchedeur of geven machines die water verbruiken er veel te snel de brui aan? Je weet wat je te doen staat!

Profiteer van daglicht

Wist je dat zonlicht een antidepressivum is? Zet je eettafel of je bureau dichter bij het raam en volg het natuurlijke licht. Verlicht je huis en werkplek met zoveel mogelijk daglicht. Er is veel wetenschappelijk bewezen dat daglicht voor een betere gezondheid en kwaliteit van leven kan zorgen. Je voelt je blijer, minder vermoeid én je ogen worden minder snel moe.

Geef de schoonmaakkast een groene make-over

Je huis schoonmaken is natuurlijk een goede zaak. Tenminste, als bleekmiddel en alle andere producten in je schoonmaakkast niet giftig zijn om in te ademen. Veel schoonmaakmiddelen vervuilen het water (en uiteindelijk natuur en diertjes) wanneer je het doorspoelt. Gelukkig hoef je geen giftige ingrediënten te gebruiken om vet en vuil de baas te zijn, veel milieuvriendelijke schoonmaakproducten werken net zo goed en ruiken zelfs een stuk beter. Ik ben zelf groot fan van de biologische schoonmaakmiddelen ‘A Good Clean’ van Action (zie bovenstaande foto’s – zo vind je ze makkelijker in de winkel).

Tip: zoek naar producten die ingrediënten bevatten die je ook kan eten (zoals kokosolie), geurvrij zijn of geparfumeerd zijn met aromatherapie-oliën. Je krijgt bonuspunten als ze ook nog biologisch gecertificeerd zijn!

Ga voor extra groen

Een van de eenvoudigste manieren om de lucht in huis te verbeteren, komt rechtstreeks uit de natuur. Afgezien van dat plantjes er gezellig uitzien, zijn het ook actieve luchtreinigers én produceren ze zuurstof. Zo maken ze de lucht die je inademt een stuk gezonder.

Probeer stof en vuil te minimaliseren

Zelfs kleine hoeveelheden vuil en stof kunnen zich in de loop van de tijd ophopen en de kwaliteit van de lucht die je inademt beïnvloeden. Houd oppervlakken en vloeren zo schoon mogelijk door regelmatig te stofzuigen, vochtig af te stoffen en te dweilen. Ook onder de meubels waar stof kan blijven hangen. Ruim rommel op, zodat stof niet de kans krijgt om op te hopen en verschoon het beddengoed regelmatig. Met een stevige deurmat minimaliseer je de hoeveelheid vuil die van buiten komt. Óf overweeg je huis een schoenvrije zone te maken.

One thought on “Breng je veel tijd thuis door? 6 tips die je binnenklimaat verbeteren!

Comments are closed.