Besparen op tv en internet: 5x eenvoudig minder betalen

Voor een alles-in 1-abonnement met internet en tv betaal je al gauw meer dan €50 per maand, heeft de Consumentenbond uitgezocht. En dat kan prima een beetje minder. Zo bespaar je op de kosten voor tv en internet.

Bepaal wat je nodig hebt

Een nieuw abonnement afsluiten voor tv en internet begint met bepalen wat je nodig hebt. Zo kies je altijd het tv en internet abonnement dat bij je past. Heb je bijvoorbeeld hoge snelheid internet nodig omdat je dol bent op gamen of razendsnel video’s voor je YouTube-kanaal wilt uploaden? Of kun je het ook prima af met een gemiddeld abonnement? Wanneer je internet gebruikt om te netflixen, mails te versturen en te werken heb je meestal echt niet de allersnelste optie nodig. En hoe zit het met tv? Heb je graag wat te zappen en ga je voor het uitgebreide zenderpakket of ben je hartstikke content met de standaard zenders? Zou zonde zijn om voor opties te betalen die je toch niet gebruikt. Internet zonder tv is natuurlijk ook altijd een optie. Daar ben ik voor gegaan. Dat brengt me bij het volgende punt.

Kijk televisie via internet

Een avondje zappen is echt niet aan mij besteed. Ik bepaal graag zelf wat ik kijk en heb ervoor gekozen om geen tv-abonnement te nemen. Ik heb een goed internetabonnement en kijk m’n favoriete programma’s meestal online terug. En op Netflix raak ik nooit uitgekeken. M’n lijst met ‘nog kijken’ blijft maar groeien. Het voordeel van tv kijken via internet is ook dat je kan kijken wanneer je wilt en hoe je wilt, op je tablet, tv, telefoon of laptop. Love! Zie ook mijn blog met gratis alternatieven voor Netflix en andere abonnementen.

Vergelijk aanbieders

Mijn nummer 1 tip blijft altijd: vergelijken! Mijn moeder kan bijvoorbeeld een schoenenwinkel inlopen en dan in één keer een paar laarzen kopen die ze op haar verlanglijstje heeft staan. Zo werkt dat in mijn hoofd niet. Ik doe altijd vergelijkend warenonderzoek, en dat loont. Dat doe ik bij bijna alles wat ik koop, van boodschappen tot abonnementen. Alle providers op een rij zetten en zelf vergelijken kost flink wat tijd. Gelukkig zijn er tal van sites die dat voor je doen. Je hoeft dan alleen je postcode en je wensen in te vullen en er rolt een mooie lijst van potentiële aanbieders uit. Ik sorteer altijd op goedkoopste aanbieder, maar blijf wel goed letten op de voorwaarden en abonnementsperiode. Je kunt immers geen appels met peren vergelijken. Wanneer je meerdere aanbieders vergelijkt, weet je in ieder geval dat je niet te veel betaalt.

Neem internet en tv bij één provider

Wist je dat alles bij dezelfde provider onderbrengen vaak goedkoper is dan diensten los afnemen bij andere partijen? Probeer internet en tv daarom te bundelen bij dezelfde aanbieder. Al is het alleen maar om extra aansluitkosten voor te voorkomen.

Onderhandel over een betere prijs

Dit moet je wel durven, maar brutale mensen hebben de halve wereld zei mijn moeder vroeger altijd. Bel gewoon je provider op met de vraag of ze je een betere prijs kunnen bieden. Overstappen kan immers altijd nog en aanbieders willen graag abonnees behouden. Hierdoor kunnen ze best een beetje in de prijs zakken. Baat het niet dan schaadt het niet. Doe van tevoren onderzoek wat je betaalt bij een andere (goedkopere) partij, zodat je beslagen ten ijs komt.

Overstappen

Hoewel overstappen naar een goedkoper abonnement voor internet en tv meer gedoe is dan overstappen van zorgverzekering, loont het zeker de moeite. Spreek vooraf met jezelf af welk bedrag jij de moeite van een nieuwe modem of digitaal tv-kastje installeren waard vindt. Kan je meer besparen dan je in gedachten had? Overstappen maar!