Besparen op de kapper: tips om zelf je haar te verven

Nu kappers gesloten zijn gaan we allemaal zelf aan de slag met onze coronakapsels. Ben jij je lockdown coupe ook zat en wil je de jouw lokken in je eigen thuissalon van een kleurtje voorzien? Dit is wat je moet weten wanner je aan de slag gaat met je haar verven.

Tip: bewaar grote metamorfoses voor de professional. Van bruin naar blond overstappen (en andersom) is geen aanrader om thuis te proberen. Dit resulteert bij veel mensen in oranje of zelfs groen haar en kan je haar enorm beschadigen. Als je je haar zelf verft, blijf dan binnen 2 tinten, lichter of donkerder, van je huidige kleur.

Benodigdheden:

  • Haarkleuring in een kleur naar keuze
  • Kwastje en kom
  • Make-updoekjes
  • Douchemuts
  • Handspiegel
  • Wegwerphandschoenen
  • Lippenbalsem

Vind de beste kleur

Kijk naar je huidige haarkleur om de beste kleurtint voor je haar te vinden. Kleuren staan meestal in kleurvolgorde in het schap, wat kiezen een stuk makkelijker maakt. Houd je haar naast het plaatje van de kleur op de verpakking om een goede match te vinden. En onthoud: ga niet meer dan 2 kleurtinten donkerder of lichter voor je thuisexperiment.

Waan je geen kleurspecialist

Tenzij je een professional bent, wordt het combineren van meerdere verschillende haarkleuringen niet aanbevolen. Je kunt het beste gewoon één kleur kiezen en de instructies letterlijk volgen.

Koop meerdere doosjes haarkleuring

Je wilt niet halverwege het verven van je haar zonder haarverf komen te zitten. Als je haar schouderlengte of langer is, heb je mogelijk meer doosjes nodig om je hele haar te bedekken, afhankelijk van de haardikte. Als je een doosje overhoudt, kun je deze altijd bewaren voor de volgende keer of terugbrengen.

Bereid je goed voor

Zet alles klaar voor je begint en lees de instructies. Zo weet je welke stappen er komen en hoef je niet halverwege te stoppen waardoor de kleur misschien te lang intrekt of je een deel van je haar niet bedekt hebt.

Sla de kleurtest niet over

Hoewel het verleidelijk is om deze stap over te slaan, is het altijd aan te raden om de kleur eerst uit te proberen op een lok van je haar (niet direct in het zicht). Zo voorkom je een ongewenste paarse of oranje coupe. 

Draag kleding die je makkelijk kunt uittrekken

Om vlekken op kleding te voorkomen, kun je het beste een oud shirt dragen dat vies mag worden, of bijvoorbeeld een badjas die je niet over je hoofd hoeft uit te trekken. Bedek ook de vloer en het badkamermeubel eventueel om verfvlekken te voorkomen.

Houd plastic handschoenen bij de hand

Bescherm je handen niet alleen tijdens het aanbrengen van de verf, maar ook tijdens het uitwassen ervan. Houd een paar extra wegwerphandschoenen bij de hand om je handen te beschermen tegen vlekken bij het uitspoelen van je haar. Gewoon voor het geval de originele handschoenen te vies zijn om opnieuw te gebruiken.

Bescherm je huid tegen haarverf

Niemand zit te wachten op gekleurde verfvlekken op haar hoofd. Bescherm je huid tegen haarverfvlekken en breng een doorzichtige lippenbalsem langs de haarlijn en op je oren aan. Zo hecht de verf zich niet aan je huid.

Breng verf aan op droog haar en begin bij de haarwortel

Haarkleurexperts raden aan om je haar te verven als het droog is. Wanneer het haar verzadigd is met water, kan de verf niet goed in je haar trekken. Begin met het aanbrengen van haarverf bij de haarwortels. Dit is het minst beschadigde deel van het haar en heeft meer kleur en tijd om in te trekken nodig. Breng de haarverf aan in verschillende secties, zoals de kapper doet. Zo weet je zeker dat je elk haartje meeneemt.

Check in meerdere spiegels

Het haar op je achterhoofd kleuren kan lastig zijn. Gebruik een handspiegel om tijdens het kleuren je achterhoofd in de badkamerspiegel te controleren, zodat je niets mist.

Gebruik een kwastje en kom

De meeste haarkleuring komt met een handig knijpflesje, maar experts raden aan dit niet te gebruiken. Met zo’n flesje kan je de kleur namelijk niet zo goed gelijkmatig verdelen als wanneer je de verf in een kommetje doet en met een kwastje aanbrengt.

Breng highlights aan met een tandenborstel

Gebruik bij het aanbrengen van highlights of lowlights een schone tandenborstel of mascaraborsteltje om je haar nauwkeurig en subtiel te verven. Plaats highlights spaarzaam waar de zon op je haar schijnt – rond de haarlijn en vanaf de scheiding.

Verwijder snel wat je geknoeid hebt

Houd gezichtsreinigingsdoekjes bij de hand om eventuele verfongelukjes weg te werken voordat de verf intrekt. Wat je dagelijks gebruikt bij je huidverzorgingsroutine is prima.

Laat intrekken en draag een douchemuts

Doe een douchemuts op (bij voorkeur een wegwerpvariant) terwijl de verf intrekt. Zo voorkom je dat de haarverf van je haren druipt en hoef je niet stil te blijven zitten.

Maakt jouw kapper net als kapster Ginny doe-het-zelf-pakketten of heb je via BarberStore een prachtige kleur gevonden die je wilt uitproberen? Je weet nu hoe je het moet aanpakken. Succes!