Autovakantie checklist: doen voordat je de weg op gaat

Tel je de dagen af tot je vakantie? Er gaat niets boven het verkennen van nieuwe bestemmingen met vrienden of familie. Maar voordat je nieuwe herinneringen kunt maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed bent voorbereid op de reis die je te wachten staat. Dat is waar een autovakantie checklist van pas komt! Wij geven je tips en trucs die je nodig hebt om het meeste uit de reis te halen, van het inpakken van belangrijke spulletjes tot het controleren van je auto en ervoor zorgen dat de juiste vignetten hebt. Dus pak je zonnebril, rol de ramen naar beneden en laten we beginnen met de checklist…

Voorbereiding

Wanneer je de bestemming hebt bepaald en de accommodatie is geboekt, is het tijd om te beginnen met inpakken. Om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet, begin je met het maken van een paklijst. Dit kan alles omvatten, van kleding en toiletartikelen tot opladers, zonnebrand en spelletjes. Voordat je op weg gaat, is het ook slim om de weersverwachting voor je route en bestemming bekijken. Dat helpt je om goed in te pakken. Vergeet ook niet om snacks en drankjes voor onderweg klaar te maken. Want wat is een roadtrip zonder wat lekkers? Sla je favoriete snacks en drankjes in, en misschien zelfs wat zelfgemaakte snacks om iedereen onderweg tevreden te houden.

De auto klaarmaken

De auto is je trouwe metgezel tijdens je (zomer)vakantie, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij in topvorm is voordat je op pad gaat. Controleer eerst de vloeistoffen, remmen, banden(spanning) en accu. Je wilt natuurlijk niet aan de kant van de weg stranden door een lekke band of een lege accu. En als je toch bezig bent, controleer dan ook gelijk of alle lichten en signalen goed werken. Hieronder vallen koplampen, remlichten, richtingaanwijzers en alarmlichten.

Een ander belangrijk punt om te controleren is het reservewiel. Zorg ervoor dat het wiel goed is opgepompt en klaar is voor gebruik in het geval van een lekke band onderweg.

Belangrijke documenten

Vergeet niet alle belangrijke documenten mee te nemen, zoals je paspoort, kentekenbewijs en groene kaart. Controleer ook of je een vignet of tolpas nodig hebt voor de landen of regio’s waar je doorheen rijdt. Wist je dat je een vignet online kunt bestellen? Dit bespaart je tijd en gedoe! En over gedoe gesproken, zorg ervoor dat je autoverzekering geldig is in de landen waar je doorheen reist. Je wilt niet in de problemen of onverwachte kosten komen als je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeval. En hoewel niet iedereen het nodig vindt, is een reisverzekering zeker het overwegen waard. He kan je een gerust gevoel geven wanneer je weet dat je gedekt bent in geval van onverwachte gebeurtenissen, zoals medische noodgevallen of annuleringen.

De route plannen

Tijd om de route naar je vakantiebestemming te plannen! Houd rekening met factoren als afstand, tijd en verkeer, maar ook met bezienswaardigheden of plekken die je onderweg wilt bezoeken. En wees niet bang om creatief te zijn! Soms kan het nemen van een toeristische route net zo leuk zijn als het aankomen op je bestemming. 

Let er bij het plannen van de route op dat je checkt of er attracties en bezienswaardigheden zijn die een omweg waard zijn. Van attracties langs de weg tot nationale parken en uitzichtpunten, er is genoeg te zien en te doen tijdens een autorit. En als je toch bezig bent, controleer dan of er langs de geplande route wegafsluitingen of werkzaamheden zijn. Je wilt liever niet vast komen te zitten in de file of omgeleid worden door onverwachte wegwerkzaamheden.

Veilig onderweg

Zorg dat je op alles voorbereid bent en pak dus ook items als een zaklamp, extra batterijen, dekens en lang houdbare snacks in. Je weet nooit wanneer je aan de kant van de weg strandt of een onverwachte vertraging oploopt. Vergeet ook de EHBO-kit niet. Dat is in sommige landen zelfs verplicht in de auto. Deze moet de basismaterialen bevatten zoals pleisters, gaasjes en ontsmettingsmiddelen.

Neem ten slotte de tijd om wat te lezen over de lokale wetten en gebruiken van de landen of regio’s waar je tijdens je trip doorheen rijdt. Denk aan snelheidslimieten, verkeersborden, verkeersregels en verplichte items in de auto. 

Autovakantie checklist – korte versie

Pak deze korte versie van de checklist er nog even bij voor vertrek en je bent volledig voorbereid en uitgerust voor je reis!

 • Maak een paklijst met belangrijke spulletjes
 • Controleer het weerbericht
 • Bereid hapjes en drankjes voor
 • Controleer de vloeistoffen, remmen, banden en accu van de auto
 • Controleer of alle lichten en signalen werken
 • Zorg ervoor dat de reserveband goed is opgepompt en klaar is voor gebruik
 • Controleer of je een vignet of tolkaart nodig hebt
 • Zorg ervoor dat je een geldige autoverzekering hebt voor de landen waar je doorheen reist
 • Schaf een reisverzekering aan
 • Onderzoek de beste route
 • Zoek naar mooie routes en bezienswaardigheden
 • Controleer op wegafsluitingen en werkzaamheden
 • Pak je eigen ANWB-kit in
 • Neem een EHBO-kit mee
 • Lees je in over de lokale wetten en rijgewoonten

Waar wacht je nog op? Pak je zonnebril, knal je favoriete deuntjes door de speakers en ga vol vertrouwen de weg op!