Afsluiten van een zorgverzekering: hoe zorg je dat je niet teveel betaalt?

We mogen elk jaar opnieuw een zorgverzekering uitzoeken. Dat kan nog wel eens ingewikkeld zijn. Er is een hoop aanbod in zorgverzekeringen van veel verschillende zorgverzekeraars. Deze zorgverzekeraars bieden ook nog eens allerlei vormen van extra zorg aan om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hoe zorg je er dan nog voor dat je de juiste zorgverzekering vindt die bij jou past én waarvoor je niet te veel zorgpremie betaalt? In dit artikel lees je alles over het afsluiten van een zorgverzekering.

Basis of aanvullend

Om te beginnen moet je natuurlijk bepalen wat voor soort zorgverzekering het beste bij jou past. Dat doe je allereerst door je zorgbehoeften te bepalen. Ben je iemand die veel of vaak zorg gebruikt? Of ben je iemand die bijna nooit zorg nodig heeft en misschien eens in de zoveel tijd een tandartsafspraak of een huisartsbezoek heeft? In het tweede geval voldoet een basiszorgverzekering waarschijnlijk.

Een basiszorgverzekering is een zorgverzekering waarbij je voor zorg uit het basispakket verzekerd bent. Over het algemeen valt de huisarts, bepaalde medicatie bij de apotheek en een bepaald aantal fysiotherapie afspraken onder het basispakket. Als je bijvoorbeeld vaak naar de tandarts gaat, dan is een aanvullende tandartsverzekering een verstandig idee. De tandarts valt niet binnen het basispakket en het ziet er ook niet naar uit dat dit volgend jaar anders is. Om niet voor onverwacht hoge tandartskosten te komen staan, kun je dus een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bijvoorbeeld orthodontie, dermatologie en fysiotherapie.

Korting of zorgtoeslag

Om de maandelijkse zorgpremie een beetje te drukken, is het mogelijk om korting op je zorgpremie te krijgen. Bijvoorbeeld als je de kosten voor een heel jaar vooruit betaalt, krijg je bij verschillende aanbieders een paar tientjes korting. Als je een laag inkomen hebt, maak je kans op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is door de overheid in het leven geroepen zodat mensen met een lager inkomen nog steeds zorg op maat kunnen krijgen. De hoogte van de zorgtoeslag hangt natuurlijk af van je inkomen. Je kunt zorgtoeslag makkelijk aanvragen, maar het is aan jou om deze ook weer op te zeggen wanneer je weer een hoger inkomen hebt. Anders loop je de kans dat de zorgtoeslag weer terug moet betalen.

Blijven of overstappen

Onze zorgbehoeften kunnen jaarlijks verschillen. Als je bijvoorbeeld nu gebruik maakt van een aanvullende fysiotherapie zorgverzekering, maar dit volgend jaar niet meer nodig denkt te hebben, kun je dit eenvoudig aanpassen. Maar niet alleen onze zorgbehoeften kunnen jaarlijks verschillen. Ook de hoogte van je zorgpremie en de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kunnen aankomend jaar veranderen. Daarom is het wel zo eerlijk dat je jaarlijks kunt overstappen naar een andere zorgverzekering. Je overstap regel je altijd voor het einde van het jaar, maar het is wel slim om even de nieuwe zorgpremies en polisvoorwaarden van het nieuwe jaar af te wachten. Zo weet je zeker dat je goed zit.