9 goedkope en simpele manieren om je thuiskantoor nóg fijner te maken

Werk jij tegenwoordig ook veel thuis? Kleine aanpassingen, van kabelbinders tot kamerplanten, kunnen een groot verschil maken in het leven als remote medewerker. Onze supersimpele tips en goedkope ideetjes helpen je op weg. 

De basis: zit het goed?

Als je aan de slag gaat met je thuiskantoor, is het belangrijk dat de basis natuurlijk goed zit. Letterlijk en figuurlijk. Denk aan een bureau waaraan je fijn kan werken, een stoel waarop je goed rechtop zit en een fijne ruimte met genoeg daglicht. Moet er nog gewerkt worden aan een goede basis en ben je benieuwd wat voor bureau of stoel je het beste kan aanschaffen? Ik heb eerder ook een blog geschreven over hoe je een thuiskantoor inricht met een beperkt budget, inclusief tips: van bureau tot internet en telefoon

Next-level thuiskantoor

Nu 1 op de 3 medewerkers blijft thuiswerken, ook al is het thuiswerkadvies vervallen, is het tijd voor een next-levelthuiskantoor. Want thuiswerken is here to stay. Je kunt allerlei spulletjes voor je thuiskantoor kopen, van grappige gadgets tot praktische dingen. Maar je hoeft echt niet veel uit te geven om elke werkdag in je thuiskantoor een stukje beter te maken. Deze tips vragen niet veel van jouw kant. Met de meeste tips kan je direct aan de slag, sommige zijn zelfs gratis. 

Tip! Ben je een werknemer van een bedrijf dat thuiswerken stimuleert? Vraag dan of er budget is om je thuiskantoor te verbeteren, zodat je een paar dingetjes vergoed kunt krijgen.

1. Een goede koptelefoon is echt een must

Een koptelefoon of een paar oortjes heb je van een paar euro tot zelfs duizenden euro’s, afhankelijk van wat je nodig hebt en wilt uitgeven. Het is sowieso een must om altijd een koptelefoon of paar (draadloze) oortjes te hebben als je vanuit huis werkt. Het verbetert de geluidskwaliteit voor anderen tijdens videogesprekken aanzienlijk. 

Ben je bereid wat meer uit te geven? Investeer dan in een noise-cancelling koptelefoon om omgevingsgeluiden te onderdrukken. Met een grote, comfortabele over-ear koptelefoon lijkt het bovendien alsof je meer privacy hebt dan eigenlijk het geval is en kun je je beter concentreren. Ideaal dus ook als je graag in een koffietentje werkt.

Het leuke van een koptelefoon is dat je hem buiten werktijd net zo goed kunt gebruiken als tijdens werktijd. Wie wil er nu niet een goed exemplaar voor muziek, podcasts, audioboeken en vakanties?

2. Gun jezelf een rugkussen

Heb je een prima bureaustoel maar kan het wel wat comfortabeler? Je hoeft niet gelijk een zak geld uit te geven aan een nieuwe stoel. Je kan elke standaard stoel een stuk comfortabeler maken met een rugkussen. Bij voorkeur een schuimrubberen exemplaar dat speciaal gemaakt is voor een betere zithouding, maar je kan natuurlijk ook een sierkussentje of een opgerolde handdoek proberen. Zo kan je goedkoop ontdekken wat je fijn vindt. Let wel op dat voldoende lendensteun slechts één stukje van de ergonomische puzzel is.

3. Voorkom rommel op je bureau

Een opgeruimd bureau ziet er goed uit, voelt goed en leidt minder af. Er zijn wel wat trucjes om je bureau netjes te houden, maar er is maar echt één ding om een rommelig bureau te voorkomen: voorkomen dat er überhaupt rommel ophoopt op je bureau. Hier is geen ultiem geheim voor. Leg gewoon niets op je bureau dat daar niet hoort of je niet gebruikt.

4. Zet je monitor of laptop op de juiste hoogte

Als je naar je computer kijkt, moeten je ogen bijna gelijk zijn met de bovenkant van het scherm. In veel gevallen staat het scherm of de monitor te laag. In dat geval buig of strek je je nek te ver. Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig. Heb je een losse monitor? Dan kan je een paar boeken of een pak printpapier onder de monitor leggen.

Voor een laptop heb je iets meer nodig om op z’n comfortabelst te werken, zoals een laptopstandaard, een los toetsenbord en een muis. Bij voorkeur ga je voor een standaard die je kan kantelen. Typen op het toetsenbord van een laptop terwijl hij op de verhoger staat is geen aanrader, dat is niet best voor je schouders en polsen.

5. Goed licht voor videogesprekken

Er goed uitzien tijdens videogesprekken kost niet veel moeite, maar is zeker de moeite waard. Belichting is superbelangrijk. Loop door je huis om een goede plek voor je videogesprekken te vinden. Het kan prima een andere plek zijn dan waar je normaal je werk doet. Probeer je gezicht te verlichten met natuurlijk daglicht, dus bij een raam zit je dan vaak goed. Zorg ervoor dat je niet met je rug naar een raam of felle lamp zit, want dan is je gezicht een en al schaduw. Ben je gebonden aan een kamer die een beetje donker is? Zet dan een tafellamp met een kap aan de zijkant of achter je computer. Maar een selfie ringlight van een paar euro van Action kan ook een heel goed idee zijn.

6. Een lekker geurtje

Zet een goedkope geurkaars op je bureau of voeg een paar druppels etherische olie toe aan een kopje heet water. Geuren kunnen je een bepaald gevoel geven. Zo kan lavendel rustgevend werken en krijg je van citrus juist energie. Is er een bepaalde geur die je gelukkig maakt? Zorg ervoor dat je deze geur ook in je thuiskantoor ruikt. Genieten!

7. Maak ruimte voor opladers

Bewaar de opladers die je nodig hebt voor je werk-apparaten ook op je werkplek. Als de batterij van je telefoon, koptelefoon of laptop leeg begint te raken, hoef je niet het hele huis door op zoek naar een snoer. Maak een lade in je bureau leeg, speciaal voor opladers, of stop ze in een leuke opbergdoos. Als opladers in de buurt zijn, word je zo min mogelijk afgeleid en kan je lekker doorwerken – ook bij een lege batterij.

8. Ruim alle kabels op

Een wirwar van kabels is lelijk en storend, maar vaak wel het resultaat van een computer, laptop, monitor, router, printer en allerlei andere apparatuur die stroom nodig heeft. Maak tijd vrij om alles los te koppelen en te ontwarren, en verzamel een paar goedkope kabelbinders om rommelige kabels op te ruimen. Het kan ook prima met klittenband, schilderstape of zelfs met lege wc-rollen. Maak je 15 minuutjes kwaad met de spulletjes die je in huis hebt en je gaat zo van rommelig naar netjes.

9. Zet planten neer

Onderschat de kracht van de natuur nooit. Een paar planten aan je thuiswerkplek toevoegen kan een groot verschil maken. Onderzoek laat zien dat dichtbij de natuur zijn en erop uitkijken een positief effect heeft op werknemers. Planten kunnen je productiviteit verhogen en stress verminderen.

Met een klein budget kun je vragen of je stekjes van de planten van je vrienden mag hebben of zelf plantjes kweken vanuit zaadjes. Bijvoorbeeld van de pit van een avocado: daar groeit een hele leuke plant uit. Het kost wat geduld, maar geen geld.