8 dingen om op te letten voor je een creditcard aanvraagt

Je hebt misschien al een idee hoe creditcards werken en hoe je er verantwoord mee omgaat, maar het kan nooit kwaad om 100% voorbereid te zijn. De ins en outs begrijpen voordat je een creditcard aanvraagt kan je namelijk een hoop geld besparen. Dit zijn 8 dingen om op te letten.

Waarom overweeg je een creditcard te nemen?

Superbelangrijk: vraag jezelf eerst af waarom je überhaupt een creditcard nodig hebt. Zorg ervoor dat je verantwoord met je creditcard omgaat. Betaal het saldo elke maand volledig af en gebruik de kaart niet voor dingen die je je anders niet zou kunnen veroorloven. Dat betekent dat je je ook met een creditcard aan je budget moet houden. Het is misschien makkelijker om dat paar mooie schoenen met je creditcard te kopen, maar als je het niet direct kan betalen, zal je naast het aankoopbedrag ook rente moeten aftikken.

Beperk het aantal creditcards dat je hebt

Houd het bij 1 creditcard om jezelf te beschermen, misschien 2 inclusief winkelcreditcards, zoals die van de Bijenkorf bijvoorbeeld. Het is te gemakkelijk om volledig overstelpt te worden met schulden als je met meer dan 1 creditcard loopt te zwaaien. Vooral als je net begint met het gebruik van creditcards is het aan te raden om er eentje te gebruiken die je elke maand braaf aflost. 

Wil je een nieuwe kaart omdat een andere zijn maximum heeft bereikt? Vraag dan geen extra kaart aan maar budgetteer en betaal af. Als je denkt dat je écht een extra kaart nodig hebt, overweeg dan om een prepaid creditcard te nemen die geen maandelijkse kosten in rekening brengt of verloopt.

Prepaid creditcard

Tip: Kom je niet in aanmerking voor een creditcard of wil je jezelf behouden voor schulden maar toch aankopen kunnen doen met een creditcard? Er bestaat ook zoiets als een prepaid card.

Voor zo’n creditcard is geen inkomenseis en geen BKR-toetsing.  Je krijgt hierbij geen krediet, maar zet je eigen geld op de kaart waar je vervolgens mee kunt betalen bij (buitenlandse) sites die bijvoorbeeld alleen creditcards accepteren. Iedereen kan een prepaid creditcard aanvragen, ongeacht je financiële situatie. Het loont de moeite om verschillende cards te vergelijken. Sommige prepaid creditcards zijn relatief duur, andere zijn (vrijwel) gratis.

Ga je liever voor een ‘normale’ creditcard? Dan zijn dit cijfers en kosten om rekening mee te houden.

Cijfers en kosten om rekening mee te houden:

Kredietlimiet. Je kredietlimiet is het maximale bedrag waar je je kaart voor kunt gebruiken en wordt bepaald door een BKR-toetsing. Over het algemeen krijgen nieuwe creditcardhouders een relatief klein bedrag om te besteden. Dit kan een probleem zijn als je een grote aankoop wilt doen, dus controleer eerst je kredietlimiet.

In plaats van willekeurig een kaart te kiezen die het hoogste limiet biedt, is het verstandig om te kijken naar de rentetarieven, vergoedingen en andere kosten voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo’n 1-2% extra rente betalen voor een hoger limiet dat je nooit gaat gebruiken, is onnodige geldverspilling.

Jaarlijkse bijdrage. De jaarlijkse vergoeding voor je creditcard varieert van bank tot bank. Omdat er veel opties zijn, is het beter om voor de aanbieder te gaan die geen of weinig jaarlijkse kosten in rekening brengt. Zorg ervoor dat je de voorwaarden zorgvuldig leest, want sommige creditcards beginnen vanaf het tweede jaar een jaarlijkse vergoeding in rekening te brengen.

Rente. Als je je creditcardrekening elke maand volledig betaalt, hoef je je om rente niet druk te maken. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn tijden dat stiptheid niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat. Zoek daarom altijd naar het laagste rentetarief. Er zijn ook creditcards die 0% rente bieden voor de eerste 6 maanden of 0% rente voor saldo-overdrachten binnen een bepaalde tijd.

Beloningen. Extraatjes zoals verzekeringen, betaalbescherming als een bestelling niet wordt geleverd en spaarsystemen om te sparen voor shoptegoed zijn gebruikelijk bij creditcards. Ben je iemand die de keuze voor een creditcard maakt op basis van de leuke extraatjes? Zorg er dan voor dat de jaarlijkse vergoeding niet meer is dan de extra’s waarvan je profiteert. Controleer ook altijd of er een vervaldatum is voor de beloningen, bijvoorbeeld wanneer je spaarpunten vervallen.

Andere kosten. Zorg ervoor dat je alle kosten voor je creditcard op een rijtje hebt. Betaal je te laat? Dan wordt er vaak een extra bedrag in rekening gebracht. Evenzo kunnen er overboekingskosten, voorschotkosten, buitenlandse transactiekosten en over de limietkosten zijn. Weet waar je aan begint voordat je de definitieve keuze maakt.

Kortom: weet waarvoor je de creditcard gaat gebruiken, wees je bewust van de kosten, controleer alles altijd zorgvuldig en betaal je rekeningen op tijd om het meeste uit je creditcard te halen. Zo voorkom je dat alleen nog maar spaart om schulden af te betalen.