7 tips voor een mooie tuin met weinig werk

Een onderhoudsvriendelijke tuin is ideaal als je niet per se dol bent op tuinieren. Of er gewoon nooit tijd voor hebt. Less is more als het gaat om tuinen waar je weinig werk aan hebt. Wil jij ook weten hoe je jouw buitenruimte voor je kan laten werken in plaats van andersom? Dit zijn een paar tips voor een mooie tuin waar je geen zeeën van tijd aan kwijt bent.

Leer je tuin kennen

Door zoveel mogelijk te weten te komen over de weersomstandigheden, hoe de zon schijnt en wat het bodemtype van je tuin is, kun je planten kiezen die daar gelukkig van worden en niet vertroeteld hoeven te worden. Slimme tuiniers zetten planten die van schaduw houden bijvoorbeeld onder bomen. Zo makkelijk kan het zijn. Je tuin leren kennen is geen rocket science en het helpt je zeker om geen geld te verspillen aan ongeschikte planten waar in no-time niks meer van over is.

Weg met het gazon

Een groen gazon is prachtig, maar het kan heel wat moeite kosten om het zo te houden. Naast de tijd die je kwijt bent aan grasmaaien, voeden, water geven en wieden, kost het ook geld. Vraag jezelf af of het gazon de moeite waard is – bijvoorbeeld omdat je kinderen er veel op spelen – of dat je zonder kunt. Ook een optie: kunstgras. Nooit meer grasmaaien, wat een feest!

Kies makkelijke planten

Er zijn planten die je met weinig zorg een groot deel van het jaar trakteren op mooie bloemen en bladeren. Maar je hebt er ook genoeg in de ‘high maintenance’-categorie. Die hebben een maand prachtige bloemen, maar de rest van het jaar moeten ze worden besproeid, gesnoeid enzovoort.

Om ervoor te zorgen dat je tuin meer makkelijke dan prima-donna-planten heeft, is het goed om te kijken naar de onderhoudsvereisten van een plant voordat je deze in je winkelmandje gooit.

Voeg kleur toe in potten

Sommige planten, zoals voorjaarsbollen en eenjarige planten, geven de tuin voor korte perioden veel kleur. Kweek deze planten in potten, zodat je ze een mooi plekje kunt geven wanneer ze in bloei staan en ze daarna uit het zicht kan verplaatsen. Zet ze op het terras of waar plek is in je tuin. Zodra ze over hun top zijn, zet je ze uit het zicht of vervang je de plant. Wel even de potgrond verversen dan.

Ga voor grote potten

Ook planten in potten moeten worden gevoed, bewaterd en gewied, net als die in de tuin. Zet daarom meerdere planten bij elkaar in een grote bak en voorkom heel veel kleine potjes. Je tuin ziet er niet alleen netter uit, je maakt het jezelf zo ook makkelijker. Wil je de bakken of grote potten kunnen verplaatsen? Investeer dan in een plantentrolley.

Voed de grond

Hoe meer je je planten voedt, hoe gezonder ze zullen zijn. Dat betekent automatisch dat je ook minder last hebt van ongedierte en ziektes. Slimme tuiniers richten zich minder op het voeden van planten en meer op het voeden van de grond. Als je maar 1 of 2 keer per maand tijd hebt voor de tuin, strooi dan wat compost rond.

Slim water geven

Goede bewatering is net zo belangrijk voor gezonde planten als voeding. Een automatisch bewateringssysteem bespaart tijd, maar let er dan op dat je bijvoorbeeld een druppelaar gebruikt die het water naar de wortels brengt. Je kunt namelijk veel water (en geld) verspillen door alleen de bovenkant van de plant te bewateren. Bovendien kan dit ook schimmelziekten in de hand werken. Tip: zet planten met dezelfde waterbehoefte bij elkaar, dat helpt ook verspilling te voorkomen.

One thought on “7 tips voor een mooie tuin met weinig werk

  1. Wij hebben ook gekozen voor bloembakken en grote potten om onze tuin wat kleurrijker en sfeervoller te maken. Ook heb je zo minder last van onkruid dan wanneer je planten in de grond zet. Ons terras ligt er al gezellig bij voor de zomer!

Comments are closed.