Natuurlijk zorgt het uitbesteden van sommige taken voor meer tijd om andere, mogelijk productievere (of leukere) dingen te doen. En een grotere of gecompliceerdere taak zelf proberen uit te vogelen kan je op de lange termijn juist te veel tijd of geld kosten. Je moet wel reëel blijven. Maar als je de tijd neemt om een aantal eenvoudige doe-het-zelf-vaardigheden onder de knie te krijgen, kun je in een jaar behoorlijk wat geld besparen. Zoals deze 7 skills.
Klussen
Iemand anders betalen om iets te doen kost bijna altijd meer dan het zelf te doen. Tenzij je het vanuit een ondernemersperspectief bekijkt. Want dan is tijd geld. Maar je kunt snel veel geld besparen door een DIY-pro te worden. Basisvaardigheden voor onderhoud en reparatie van je auto en huis leren kan je geld besparen. En wanneer je zelf leert hoe je tuin te onderhouden heb je daar ook niemand meer voor nodig. Het is nog leuk ook!
YouTube is je vriend. Of vind iemand die goed is in een van de dingen die je probeert te leren en vraag diegene het je te leren. Is nog gezellig ook. Daarna is het een kwestie van gereedschap bestellen bij Mastertools.nl en gaan!
Kleding repareren
Oh nee, een scheur in je broek. Wat ga je waarschijnlijk doen? De kans is groot dat je de broek weggooit of de ‘zuinige’ optie kiest en ‘m naar de kleermaker brengt. Maar als je erover nadenkt, is iemand anders je broek laten repareren niet echt zuinig als je twee eigen handen hebt. Je kunt met een beetje hulp van het internet snel leren hoe je kleine reparaties aan kledingstukken uitvoert. Gewoon met naald en draad. Zo hoef je niet naar de kleermaker in het plaatselijke winkelcentrum. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je kleding laten vermaken. Inkorten, de zoom eruit halen … kan je prima zelf!
Je eigen financiën managen
Het is natuurlijk geen verrassing dat het managen van je eigen financiën een essentiële vaardigheid is voor een leuk zuinig leven. Zicht op je financiën houdt je schuldenvrij, vermindert geldstress en stelt je in staat om financiële doelen te bereiken. Budgettering hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van prioriteiten stellen.
Tip: Ik vond de blogserie ‘Bewust op budget’ van Lindsay voor ’t NIBUD erg leuk om te lezen.
Moestuinieren
Het kweken van je eigen groenten in de tuin of een gemeenschappelijke moestuin kan je flink wat geld besparen. Maar je moet het wel leuk vinden, want het kost je ook behoorlijk wat tijd. Hoeveel je bespaart, hangt natuurlijk af van de grootte van je tuin, de grootte van je gezin en wat er in je moestuin groeit. Mocht je nou meer groenten verbouwen dan je zelf opeet, dan kan je het ook nog verkopen. Een andere dikke pro van zelf je eten verbouwen is dat je volledige control hebt over wat je eet. Biologische opties zijn in de supermarkt vaak ook nog duurder, maar in je eigen moestuin lekker voordelig.
Koken
Boodschappen zijn vaak de grootste huishoudelijke uitgave na het huis en de auto. Je kunt snel veel geld besparen door een supermarktbudget te bepalen voor jezelf en te leren hoe je zelf slim en lekker kookt from scratch. Combineer dat met de onderstaande skill en je boodschappen pakken een stuk voordeliger uit.
Als je producten koopt wanneer het goedkoop is en dit bewaart voor later bespaar je ook flink wat. Ongeacht of je het zelf verbouwt of koopt. Denk aan seizoensgroenten bijvoorbeeld. Het kan zo simpel zijn als het invriezen van groente en fruit of het zelfs maken van jam en appelmoes.
Koopjes scoren
Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar koopjes scoren is een skill. Een van de belangrijkste financiële vaardigheden zelfs. Wie een neus heeft voor goede deals en weet waar je op moet letten, kan eenvoudig besparen en doet minder vaak een miskoop. De juiste deals spotten is meer dan af en toe door de rekken van je favoriete kledingwinkel gaan. Een koopjesjager weet waar je de beste deals scoort, wanneer de nieuwe aanbiedingen ingaan en hoe kortingen te combineren. Een koopjeskoningin neemt de tijd om in de winkel en online te kijken naar wat de beste deal is.
Vaak realiseren zuinige shoppers zich dat je soms beter wat meer kan uitgeven voor een kwaliteitsaankoop. Koop bijvoorbeeld het paar sandalen van €100 die vijf jaar meegaan in plaats van het paar van €30 dat je elk jaar moet vervangen.
Tips: wacht met aankopen totdat ze in de sale zijn en plan grote aankopen. Neem de tijd om de verkoopcyclus van je favoriete winkels te begrijpen om het maximale uit je aankoop en kortingen te halen.
Websites maken
Misschien een vreemde eend in de bijt, maar eentje waarmee je heel snel veel geld kan besparen. En soms zelfs kan verdienen. Maak zelf een website via WordPress, Squarespace of Wix bijvoorbeeld. Zo kan je eigen diensten online promoten of websites voor andere maken. Met een aantal tutorials kom je vaak al heel ver. Wil je meer leren over HTML, CSS en Javascript? Kijk eens bij Code Academy.