3 belangrijke tips bij het aanvragen van een lening

Een lening afsluiten, liever doe je het niet, maar het kan soms nodig zijn om grote dromen of nieuwe ontwikkelingen in je leven te financieren. Nu de rente historisch laag is, durven mensen de stap steeds vaker te zetten om geld te lenen. Bijvoorbeeld om een nieuwe auto te kopen, om die nieuwe badkamer te renoveren of om een bedrijf te starten. Hieronder volgen drie belangrijke tips voor het aanvragen van een lening.

Gastartikel.

Tip 1: Bekijk diverse banken

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de mogelijkheden bij je eigen bank. Een eigen bank kent wellicht interessante voordelen omdat je klant bent, maar je hebt op dat moment geen referentie wat betreft eerlijke regelingen of prijzen. Daarom is het belangrijk om ook naar andere banken te kijken. Soms hebben specifieke banken namelijk speciale voorwaarden voor bijvoorbeeld bedrijven of het kopen van een Auto. Geld lenen is dan ook vele malen interessanter bij een dergelijke partij dan bij de eigen bank. Daarom is het verstandig om even goed rond te kijken naar de verschillende mogelijkheden. 

Tip 2: Kies de juiste maandlast

Geld lenen kost geld in de vorm van rente. Je zult dan ook elke maand geld van de lening af gaan lossen en daarbij ook een stukje rente betalen. Het is bij een lening aanvragen dan ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt wat betreft het aflossen van de lening. Zo kun je kiezen voor een korte termijn met hoge lasten, maar weinig rente. Ook heb je de keuze om de afbetaling over een langere termijn uit te smeren, zodat je minder betaalt op maandelijkse basis, maar wel langer betaalt. Hierbij is de rente vaak hoger. Welke vorm van afbetaling je kiest, is geheel afhankelijk van welke maandelijkse lasten het beste passen bij je cashflow en levensstijl. 

Tip 3: Welke leenvorm past het beste?

Er zijn twee soorten leenvormen die gemakkelijk kunnen worden gekozen via bijna elke bank. Dit zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Het grote verschil zit hem hier in de flexibiliteit van de lening. Zo kun je bij een doorlopend krediet een afgesproken maximum lenen. Zodra er weer is afgelost en je onder het maximale krediet komt, kun je weer bijlenen tot aan het maximale. Bij een persoonlijke lening krijg je een specifiek bedrag dat in één keer wordt gestart en waarbij je enkel dit bedrag kunt gebruiken en aflossen. 

Artikel i.s.m. leningen.nl